Курти добио мандат за састав нове приштинске владе

ПРИШТИНА:  Председник Покрета Самоопредељење, Аљбин Курти, мандатар је за састав нове приштинске владе, саопштио је данас председник привремених приштинских институција Хашим Тачи.
Aljbin Kurti  Foto Tanjug/ E.Tahirović
Фото: Tanjug

Иако још нема већину за састав нове владе, Тачи је поверио Куртију мандат, као лидеру покрета који је добио највећу подршку на октобарским ванредним парламентарним изборима.

Тачи је саопштио да је прихватио Предлог Самоопредељења да Курти буде мандатар за састав нове приштинске владе и о томе је, каже, званично обавестио и парламент.

"Ово је врло важан корак за стварање нових институција и уставни рок за формирање Владе Републике Косово почиње данас “, написао је Тачи на свом фејсбук профилу.

У складу с тим Курти има 15 дана рок да са другопласираним Демократским савезом Косова, Исе Мустафе, договори постизборну коалицију и заједночко формирање власти, четири месеца од ванредних паралментарних избора.

Уколик Курти не обезбеди већину за формирање владе, Тачи ће мандат поверити некој другој странци, а ако и тај покушај пропадне, на косовској територији ће бити расписани нови ванредни парламентарни избори.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести