У Турској отоворен почасни Конзулат, 77 који Србија има

ЈЕДРЕНЕ: Србија је у турском граду Једрене отворила нови Конзулат, а према речима министра Ивице Дачића први задатак почасног конзула Салиха Акгула биће ангажман на обележавању гробља палим српским војницима у балканским ратовима у бици коју је предводио војвода Степа Степановић. 
d
Фото: Tanjug/ MSP

Поносно истичем да је са отварањем Конзулата у граду Једрене Србија за непуних годину дана отворила два конзулата а при крају је и процедура за отварање још једног у Турској, у Бурси, рекао је Дачић на свечасности отварања Конзулата. 

Министар је додао да је намера Србије да мрежу ДКП шири даље и тиме додатно ојача већ чврсто утемељене политичке али и све друге односе са Турском чији значај и успех ће додатно порврдити и скорашјна посета председника Турске Таипа Реџепа Ердогана Србији.

Дачић је подсетио да се ове године навршава 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и Турске који су достигли завидан ниво, о чему, како је додао, сведоче бројне узајамне посете званичника на највишем нивоу, међупарламентарна сарадња, повећани ниво економске размене, инвестиција, сарадње у области туризма. 

Конзуларни односи наших држава веома су добри и прате политичке односе, рекао је министар спољних послова Србије и додао да верује да ће рад на њиховом унапређивању подстаћи још бољу економску, културну, научно-образовну и сваку другу сарадњу.

Дачић је рекао да Једрене није случајно изабрано за седиште Конзулата и додао да та чињеница потврђује намеру Београда да продуби билатералне економске односе са Анкаром. 

Салих Акгул осведочени је пријатељ и држављанин обе државе, а истакао се и на пољу хуманитарних активности и активности усмерених на очувању веза са матицом, рекао је Дачић. 

Циљ српске владе је да се повећају турске, као и друге стране инвестиције у Србији, а томе ће несумњив допринос дати новоотоворени Конзулат и почасни конзул Акгул. 

Уверен сам да ће његово искуство у бизнису и углед бити додатан импулс интензивирању и проширењу сарадње две земље, а посебно у области инвестиција, али да ће допринети и бољој сарадњи са нашим исељеницима у овом делу Турске, рекао је Дачић.

Институција почасних конзула у Србији има богату традицију и значај у дипломатско-конзуларним односима. 

Данас, Србија има 77 почасних конзула у иностранству, а у Турској, поред почасног конзулата у Измиру има и почасни конзулат у Анталији. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести