У знак протеста затворене све радње на северу КиМ

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Све прехрамбене трговине, радње, дућани и киосци с робом на северу Косова и Метохије од јутрос су затворени у знак протеста због трговинске блокаде и таксе од 100 одсто које је Приштина увела на робу из централне Србије.
kosmitrovica, tanjug
Фото: Tanjug /F.Krainčanić, ilustracija

Како преноси РТС, не раде ни пекаре ни други угоститељски објекти.

Председник Удружења привредника на северу Косова и Метохије Радош Петровић, рекао је да су приштинске мере довеле житеље ових општина на ивицу хуманитарне катастрофе.

Радио Контакт плус преноси да су пекари доставли хлеб само КБЦ-у Косовска Митровица.

Одлуку да данас започну са оваквим видом протеста, трговци су донели прошле недеље на састанку, због наметнутих такси на производе из централне Србије, које су косовске власти увеле новембра прошле године.

Како је најављено, продавнице ће и у уторак бити затворене.

Одаловић: Срби не могу да ћуте над оним што Приштина ради

БЕОГРАД: Затварање свих радњи на северу КиМ је протест који треба да покаже широј јавности да Срби неће ћутати, поручио је данас генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић.

Одаловић је за РТС рекао да затварање радњи треба да буде апел упозорења међународној заједници која, како је навео, континуирано говори да Приштина треба да укине таксе, али Приштина то не ради јер ЕУ то не саопштава озбиљно. 

"Ово ће у сваком случају додатно да прође кроз све структуре и уши оних који одлучују. Морају да знају с ким и са чим имају посла", навео је Одаловић додајући да не мисли да ће затварање радњи причинити штету. 

Одаловић сматра да Срби морају да дигну глас и да не могу да ћуте над овим што Приштина ради. 

"Приштина провоцира и склања тему дијалога, у ком је доведена пред свршен чин да изврши преузете обавезе, пре свега да формира Заједницу српских општина", истакао је Одаловић.

Према његовим речима, Приштина жели да успостави контролу на северу КиМ.

"Када су таксе уведене рекли су да ће да их укину кад признамо Косово. Њихова прича је сад другачија, кажу да желе да спрече шверц и криминал. Они имају најмање права да о томе причају јер је тај простор огрезао у шверцу и криминалу. Не могу против тога да се боре они који то раде", поручио је Одаловић.

Генерални секретар МСП указао је да од увођења такси највише трпе обични грађани, а међу њима и трговци Албанци.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести