Улагањем у Клиничке центре мењамо слику здравства и Србије

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић обишао је радове на изградњи и реконструкцији Клиничког центра Србије, инвестиције вредне 110 милиона евра, и поручио да улагања у Клиничке центре драстично мењају слику српског здравста и целе Србије и подижу стандард грађана и обезбеђује знатно бољу здравствен негу.
v
Фото: Tanjug

Председник је истакао да је улагање од 110 милиона евра у КЦС од највећег, капиталног значаја за Србију, јер је реч о огромном новцу који се улаже за изградњу нове зграде Клиничког центра и обнову старе, а цео посао би требало да буде завршен до авгста 2021. године.

Вучић је подсетио Клинички центар Ниш, који је већ обновљен, те најавио да ће на јесен почети радови на новој зргади Клиничког центра Војводине у Новом Саду, а на пролеће наредне године и на Клиничком цнетру у Крагујевцу.

То не само да драматично мења слику српског здравста, већ и слику Србије. То мења животни стандард људи, свих наших грађана којима је помоћ и здравствена нега потребна, рекао је Вучић новинарима.


Локација за Тиршову 2 у Делиградској, радови на пролеће

Председник Александар Вучић најавио је да ће на пролеће наредне године почети радови на изградњи Тиршове 2.
Вучић је истакао и да је одвојена локација за градњу у Делиградској улици.

Он је додао да је остало да се реши још неколико проблема и да на пролеће следеће године креће изградња нове дечје клинике, Тиршова два.

То су онда, не само драстичне и драматичне промене, већ и нешто што нисмо могли ни да сањамо. И за све то ћемо да имамо довољно новца, рекао је Вучић и додао да је јутрос на ту тему разговарао с министром здравља Златибором Лончаром и градоначелником Зораном Радојичићем.

Како је рекао, када се узме у обзир да ће обнова Клиничког центра Војводине у Новом Саду коштати између 35 и 40 милиона евра, Клиничког центра у Крагујевцу око 30-35 милиона, а обнова КЦС 110 милиона евра - види се колико Србија има више новца и колико сада може да ради.

Можемо све. У претходних 45 година нисмо могли да замислимо да почнемо да радимо, а камоли да завршимо изградњу, рекао је Вучић новинарима након обиласка радова на изградњи и обнови Клиничког центра Србије.


Председник је пренео да до јутрос ни министру здравља, с којим је обишао радове, није најавио своју посету, те да није очекивао да види много радника, имајући у виду да је недеља, али да је задовољан што је видео да радови напредују,како је и планирано.

Већ смо на петој етажи нове зграде, приметио је Вучић и подсетио да је први пут одлука о изградњи КЦС донета 1973. године, потврђена 1976. године - да је до 1986. године изграђено два спрата, а од тада - ниједан ексер није закуцан.

Ми смо после 35 година успели, обнављајући и подижући Србију, да подижемо клиничке центре, подвукао је председник.

Такође, додао је да ће у Клиничком центру, после изградње и обнове, бити 930 нових лежајева, од којих 200 нових у интензивној нези.

То су драстичне промене капацитета у односу на оно што имамо данас, приметио је.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести