Уручено осам милијарди динара за подстицаје у аграру

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић данас су уручили уговоре председницима локалних самоуправа са територије АП Војводине које су оствариле право на бесповратна средства на основу два конкурса Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство: за суфинансирање уређења атарских путева и отресишта и за опремање пољочуварске службе у 2017. години.
Djordje Milicevic / pok. sek. za poljopriv.
Фото: vojvodina.gov.rs

Милићевић је рекао да њихово присуство у великом броју говори заправо о значају ових конкурса за локалне самоуправе и значају за оне људе који се баве пољопривредом, али и све људе који живе у тим локалним самоуправама.

Покрајинска влада препознала је значај аграра за нашу економију, о чему говори више од осам милијарди динара опредељених у покрајинском буџету за подстицаје у аграру, што је, како је рекао, номинално више него и једне године пре у било ком покрајинском буџету АП Војводине, као и да је то и највећи појединачни буџет било ког покрајинског секретаријата.

Веома је важно подржати мале произвођаче којима је та подршка неопходна

Милићевић је истакао да су мере за развој аграра углавном окренуте према малим произвођачима, јер Покрајинска влада сматра да је веома важно подржати мале произвођаче којима је та подршка неопходна, да би у оштрим тржишним условима опстали. Друга веома важна карактеристика јесте да је добар део мера усмерен према општинама и градовима за подстицање руралног развоја. Ови подстицаји треба да створе инфраструктуру за будућу бољу и ефикаснију аграрну производњу, за бољи и квалитетнији живот пољопривредних произвођача у мањим срединама. И трећа карактеристика онога што Покрајинска влада у области подстицајних мера чини јесте принцип заједничког рада свих нивоа власти и у области аграра.

„Важан принцип ове Покрајинске владе који смо промовисали пре десет месеци је заједнички рад свих нивоа власти на важним питањима, а најважнија питања данас су она која се тичу привредног и економског развоја и отварања нових радних места“, рекао је Милићевић.

Уредиће се више од 60 хиљада метара атарских путева и више од пет хиљада отресишта

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић образложио је данас потписане уговоре. Реч је о 20 уговора са локалним самоуправама, којима је обезбеђено заједнички око 420 милиона динара за уређење атарских путева и отресишта. На овај начин биће уређено више од 60 хиљада метара атарских путева и више од пет хиљада отресишта. Према речима Радојевића, ово је нова мера, која се у Војводини није примењивала више од пет година и сада се примењује на нов начин, јер ће се од материјала користити туцаник, бетон, асфалт и стругани асфалт, а локалне самоуправе су морале да имају и елаборат о грађевинском надзору.

Другим конкурсом су расподељена подстицајна средства на девет локалних самоуправа за опремање пољочуварске службе. Опрема која се, између осталог, финансира су возила, мопеди, рачунари, GPS уређаји, фото-апарати, двогледи, теренска обућа и одећа и опрема за гашење пожара.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести