Усаме Зукорлић: Желимо да ставимо тачку

БЕОГРАД: Син покојног муфтије Муамера Зукорлића, Усаме Зукорлић, изјавио је данас да породица нема сумњу у извештај из Ниша и додао да чекају додатне налазе како би били сигруни да је умро природном смрћу.
s
Фото: Youtube Printscreen

"Добили смо извештај из Ниша и волео бих да коначни закључак буде да је умро природном смрћу. Тако бисмо се ослободили великог терета. Формирана је Међународна експертиза, а за сада имамо резултате само једне инстанце. Немам никакву сумњу, само чекамо све резултате", казао је он.

Како додаје, породица би волела да и извештаји које чекају из БиХ и Немачке покажу исто - да је Муамер Зукорлић умро природном смрћу, јер би у супротом морали да раде супервештачење у некој трећој земљи.

Син оснивача Странке правде и помирења, гостујући на ТВ К1 након што је јуче Више јавно тужилаштво у Новом Пазару објавило да је обдукциони налаз показао да му је отац умро природно, рекао да породица чека да Сарајево и Хамбург потврде извештај и да ту ставе тачку.

"Није у питању неповерење према инстутуцијама из Србије већ желимо да се цео процес уради на најквалитетнији начин. Зашто не би сачекали све резултате, зашто бисмо журили? Нема потребе за исхитреношћу", навео је он.

На питање зашто је постојала сумња да је муфтија отрован, син Зукорлића је рекао да је поднео кривичну пријаву, јер су на основу тестираног узорка у две лабораторије, које не може да наведе без дозволе адвоката, добио извештај да узорак садржи тешке метале и да постоји вероватноћа да је смрт последица тровања.

Навео је да је узорак посмртних остатака узет на дан сахране.

"Детаље нисам открио, сачекаћемо да дођу извештаји још две инстанце које су учествовале у ексхумацији и обдукцији, и на конференцији за штампу ћемо изнети све детаље", рекао је Усаме Зукорлић.

Додао је да је породица знала да је Муамер Зукорлић имао здравствене проблеме.

"Упркос томе, то за нас није био довољан разлог да прихватимо да је умро наш великан и лидер, а да ништа није урађено у тренутку кад је умро, да није установљен ни узрок смрти. Све је било урађено брзо и несмотрено", сматра Усаме.

Казао је да су знали да му отац има срчане проблеме, али да ни он сам није сматрао да има озбиљан проблем.

"Знате га, био је спортски тип, виталан, по њему се није познавало да има било какву болест. Хронична болест срца оставља последице. Тешко нам је било да прихватимо његову смрт, а да не знамо са сигурношћу шта је узрок", навео је Усаме и нагласио да му отац није имао срчани удар нити му је пукла аорта, како су првобитно рекли лекари из Новог Пазара.

Наводи да није знао оно што им је накнадно рекла "госпођа Елма" да је имао проширену аорту, и подсећа да обудкција није показала да је дошло до пуцања аорте већ је смрт последица застоја срца.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести