Посебан закон и за Моравски коридор

БЕОГРАД: Скупштина Србија усвојила је данас Закон о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима ради реализације пројекта изградње инфраструктурног коридора ауто-пута Е-761, деоница Појате-Прељина, познатији као Моравски коридор.
autoput
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Почетак изградње Моравског коридора се очекује средином јула, а завршетак за 2,5 године. 

За његову реализацију планирано је кредитно задужење “код страних инвестиционих корпорација и фондова” на износ од 800 милиона евра.

Министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је раније потписала Меморандум о разумевању и сарадњи на изградњи овог коридора са америчком компанијом “Бехтел”, али је током расправе указала да не постоји уговор са било којом компанијом, већ да ће Влада Србије формирати комисију и тек онда утврдити партнера.

Моравски коридор дужине око 110 километара, повезао би пола милиона становника и на тој деоници послује око 20.000 малих и средњих предузећа.

Током изградње ауто-пута урадиће се и регулација реке Мораве, а такође се прави и телекомуникациони коридор.

Михајловић је у расправи рекла да је Моравски коридор један од важнијих ауто-путева за привредни развој земље и да ће деоница Појате-Прељина у дужини од 110 километара повезивати грађане централне Србије.

Она је рекла да је разлог за предлагање посебног закона тај што Србија "нема времена да чека" и гради ауто путеве дужи низ година.

Моравски коридор повезаће сва већа насељена места на том подручју: Ћићевац, Сталаћ, Крушевац, Трстеник, Врњачку бању, Краљево, Чачак.

Коридор ће бити директна веза између Коридора 10 и 11, односно биће боља интерна повезаност западних и југозападних са јужним и југоисточним деловима Србије и даље са Бугарском, Грчком и Турском.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести