Утврђен протокол о тромеђној тачки БиХ, ЦГ и СРБ

САРАЈЕВО: Комисије за спољне послове Представничког дома Парламента БиХ дала је на данашњој седници "зелено светло" на Протокол о утврђивању тромеђне тачке између Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије.
srbija srpska zastava
Фото: Tanjug (S. Ilić, ilustracija)

Последњи корак требало би да предузму посланици Представничког дома Парламента БиХ на сутрашњој седници када ће се изјашњавати о овом протоколу.

Протокол о одређивању тромеђне граничне тачке између Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Србије потписан је мају прошле године.

На њега је Председништво БиХ већ дало сагласност.

Чекало се након тога само још на Парламент.

"Овај протокол јесте стварни искорак који се чини у правцу уређености државне границе БиХ у складу са правилима и принципима међународног права. Сваки искорак у погледу уређености границе БиХ, који се направи путем билатералних и мултилатералних преговора са суседним земљама, иде у прилог јачању регионалне сарадње, међусобног уважавања и поштивања међу суседним државама, а што је велики залог како за садашње, тако и за будуће генерације држава потписница“, нагласио је након потписивања Адил Османовић, тада у функцији државног министра цивилних послова.

Овај документ оставља простор да се питања границе убудуће решавају искључиво на нивоу међудржавних комисија.

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести