Ван Ромпеј: ЕУ верује у европску судбину Србије

БЕОГРАД: Европска унија је највећи донатор Србије и никада не би уложила толику енергију и средства без чврсте вере у њену европску судбину, изјавио је за сутрашњу "Политку" почасни члан Европског савета Херман ван Ромпеј.
d
Фото: EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Бивши председник Савета ЕУ и премијер Белгије, који ће сутра с председником Србије Александром Вучићем у Београду учествовати на панелу "ЕУ и Србија: заједничка судбина?", истиче да је за њега очигледна чињеница да Белгија, ЕУ и Србија деле заједничку судбину, што је и разлог зашто ЕУ остаје одлучно посвећена подстицању Србије на европском путу.

"То је питање елементарне географије, заједничке историје и културе, и ЕУ то стално изнова потврђује. Балкан припада Европској унији и има много тога да јој понуди", каже Ван Ромпеј.

Он наглашава да се политика ЕУ у сфери проширења не огледа само у речима, већ и у износу од 200 милиона евра годишње у финансијској и материјалној помоћи коју пружа у бројним областима, како би Србији помогла да се приближи европској породици и подстакла њен развојни потенцијал.

Подсећа да су одобрени грантови за разне иницијативе и пројекте у домену саобраћаја, владавине права, енергије, животне средине, и то независно од зајмова које Европска инвестициона банка даје за инфраструктурне пројекте и подршку малим и средњим предузећимау Србији.

"Ипак, да би се европска судбина Србије остварила, обе стране морају да остану потпуно привржене том процесу и његовом циљу. Придруживање ЕУ подразумева посвећеност процесу, оно изискује одговорно, чврсто, храбро и увек усредсређено понашање руководства, које треба да инспирише и покрене цело друштво", рекао је Ван Ромпеј.

"Политика" подсећа да је Херман ван Ромпеј препознатљиво име у европској политици.

Осим низа утицајних функција које је обављао у родној Белгији, био је први председник Европског савета, од 2009. до 20014. године, а данас је почасни председник тог тела.

EUR/RSD 117.5863
Најновије вести