Варади: Косово се бесправно отцепило, али тренутно није део Србије

БЕОГРАД: Професор међународног права, академик Тибор Варади изјавио је да се Косово јесте бесправно отцепило, супротно међународном праву, али да исто тако оно тренутно није део Србије, нити српска администрација на КиМ има овлашћења.
Tibor Varadi/Tanjug
Фото: Tanjug
Поводом изјаве председника Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимира Костића да Косово није ни де факто ни де јуре део Србије, Варади је за ТВ Н1 објаснио да је Костић рекао да "Косово у овом часу фактички није наше и да би требало кренути од те чињенице и нешто учинити".
 
"На Косову постоје веома крупни проблеми, Срби на Косову, њихова права и културни идентитет - било би потребно ту нешто учинити, али није лако. Али рећи за неког да је издајица, врло је лако, много једноставније него нешто учинити за Србе на Косову“, истакао је Варади.
 
Он је додао да је у штампи прочитао много искривљених објашњења о томо шта је Костић рекао и оценио да су "неспојиве реторичке фигуре“ које неки заступају - "да је отцепљење Косова супротно међународном праву, а да ћемо га истовремено сачувати“.
 
"Не можемо сачувати оно што је отето“, сматра Варади.
 
Он је указао да је важно видети шта је ситуација и да тек ако се пође од стварности може нешто да се учини.
 
"Требало би некако да пођемо од истине. Она може бити болна и неправедна, али треба од ње да пођемо и учинимо нешто, а има се шта учинити, српски живаљ на Косову заслужује бригу“, рекао је Варади.
 
На питање да ли је могуће да Костић, како су на протесту у недељу тражили поједини грађани, буде смењен са чела Академије, Варади каже да "не верује да ту постоји нека озбиљна опасност, а још мање разлог за Костићеву смену“.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести