Варга: Неистина да сарађујемо с Јобиком у одбрани Пајтића

– Мађарски покрет није ни у каквој вези с десничарским покретом Јобик из Мађарске – то су само конструкције, које су објављене на сајту Савеза војвођанских Мађара – изјавио је

за „Дневник” посланик у Народној скупштини Ласло Варга, инаће бивши потпредседник СВМ-а који је пре неколико месеци искључен из странке.

Варга је сад један од челника Мађарског покрета, који су недавно основали бивши функционери СВМ-а, али и поједини садашњи. Међу челницима Покрета су, осим Варге, и некадашњи члан Покрајинске владе Тамаш Корхец, председник Националног савета Мађара Ласло Јожа, затим бивши потпредседник СВМ-а Золтан Девавари, као и садашњи градоначелник Суботице Јене Маглаи. Они су основали Покрет залажући се за могућност заступања и афирмацију различитих ставова у странци, за шта, како су раније објашњавали, у СВМ-у нема могућности јер „одлуку донесу двоје или троје људи, без могућности да остали утичу на то.”

Корак да се направи Мађарски покрет, међутим, довео је до заоштравање односа у странци која је доскоро словила за најорганизованију и најјачу политичку партију Мађара у Војводини. Из странке су због „неморалних изјава” и фракционисања искључени и Варга и Золтан Девавари. Након свих тих дешавања, почела је и борба између Покрета и СВМ-а за подршку бирача на предстојећим локалним и покрајинским изборима, иако су челници Покрета раније и више пута изјавили да Покрет неће да се претвори у странку, али на неки начин жели да утиче на изборне резултате. О томе сведочи и недавна изјава Тамаша Корхеца, који је на конференцији за штампу рекао да се члановима Мађарског покрета прети телефоном, да се шиканирају и искључују из СВМ-а, као што се десило и са члановима фракције Мађарски покрет у суботичкој градској скупштини. Корхец је поручио да, уколико тај притисак на Мађарски покрет не престане, они ће наћи начина да на пролеће учествују на изборима.

С друге стране, у чланку који је недавно преузет из једних локалних новина па објављен на сајту СВМ-а наводи се да Мађарски покрет и Јобик сарађују да би „одбранили Бојана Пајтића од председника СВМ-а Иштвана Пастора и Српске напредне странке”.

– Не чуди ме толико што је новинар то исконструисао у глави, али ме чуди што је неко из СВМ-а дозволио да се такве неистине објављују на сајту странке – истиче Варга.

На питање да ли сматра да потпредседник екстремно десничарског Јобика Иштван Саваи, који је запамћен по свом антисемитизму и прогону Рома у Мађарској, треба да затвори канцеларију у Сенти јер његово политичко деловање наноси штету свима у мултиетничкој средини, Варга каже да су власти у Србији о томе већ донеле одлуку која она важи за све, па и за Саваија.

– Нема никаквог политичког смисла то што је Саваи отворио канцеларију у Сенти јер његова странка у Војводини има само незнатан број присталица и гласача. Канцеларија је само прилика да се ту праве разни скандали – навео је Варга.

Но, и поред одлуке Минстарства за државну управу и локалну самоуправу да Јобик у Србији није регистрована странка и као таква не може ни да делује па је против Саваија поднета прекршајна пријава, он је за четвртак, 17. децембар, најавио пријем грађана у својој канцеларији у Сенти. Он је раније изјавио за „Дневник” да канцеларију неће затворити јер није урадио ништа противзаконито, а није ту да би деловао против некога, него сматра обавезом да се сретне са својим бирачима након што су многи у Војводини примили двојно држављанство и учествовали на изборима у Мађарској.      

Ержебет Марјанов

 

Орбан подржава Пастора

Да је ситуација у СВМ-у озбиљна, сведочи и порука мађарског премијера Виктора Орбана, који је индиректно подржао Пастора. Премијер је, како преносе медији, на Сталној конференцији Мађара у свом излагању између осталог рекао и то да би желео да свима буде јасно да интерес мађарске националне политике није то да мађарско јединство које је створено у Војводини претрпи штете.

– Таква настојања нећемо да подржимо јер таква настојања сматрамо штетнима, зато они који то раде не могу од нас очекивати никакву подршку – изјавио је Орбан. 

Пре те изјаве влада Виктора Орбана је одобрила више од сто милиона евра за програм економског развоја Војводине, који је сачинио СВМ. Тај програм, да подсетимо, спровешће СВМ заједно с мађарском владом.

 


Деветоро одборника искључено из СВМ

Савет Савеза војвођанских Мађара одбацио је приговор деветорице суботичких одборника који су се прикључили Мађарском Покрету и и искључио их из странке. СВМ је саопштио да је против приговора одборника било 40 гласова, два гласа за и један уздржан.

„Савет СВМ-а, након четворосатне расправе, са жаљењем је прихватио чињеницу да припадници платформе Мађарског Покрета, уместо одговорног рада који се заснива првенствено и искључиво на интересима бирача, нису изразили ни минималну жељу за сарадњу, што недвосмислено указује на њихове основне циљеве и намере, и на тај начин нису оставили другог простора за Савез војвођанских Мађара, осим решења које карактеришу рад свих других партија у оваквим ситуацијама”, наводи се у саопштењу. Како се додаје, одборници Ендре Чусо, Золтан Девавари, Иштван Хашко, Илона Хусак-Хоф, Јожеф Хужвар, Ервин Иштван, Пал Јавор, Марта Коваћ Торок и Ласло Убори – „нису изразили спремност за повлачење своје одлуке о формирању платформе Мађарског покрета”. С. И.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести