ВАРХЕЈИ ТВРДИ ДА СУ ВРАТА ЕУ ОТВОРЕНА: Могућ пријем нових чланица за пет година

Европски комесар за проширење Оливер Вархеји изјавио је данас да су врата Европске уније за пријем нових чланица отворена, као и да је могуће да се то догоди за пет година, до када ће трајати мандат новој Европској комисији (ЕК).
e
Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

На питање да прокоментарише да ли је мислио на цео регион Западног Балкана или на појединачне државе, када је рекао да ће нова Европска комисија која буде изабрана на крају мандата примити нове чланице, Вархеји је навео да је јасно да су врата ЕУ отворена и указао да су лидери ЕУ, као и Европски савет у последње две године више пута говорили о проширењу, што значи да постоји жеља да се то догоди.

"Морамо да поново успоставимо моментум. Имали смо претходну комисију која је започела свој рад рекавши да неће бити проширења. Мислим да смо то превазишли. Изгубљено је време, али не само да смо надокнадили време, већ смо наставили напред за још пет година у овом мандату", рекао је он. Вархеји је навео да је за пет година "савршено могуће" проширење ЕУ, посебно ако се погледа колико је било потребно да се догоди претходно проширење.

"Видите економско инвестициони план који је можда најуспешнији део буџета ЕУ. Сада смо на 60% целокупне помоћи коју смо програмирали и зато видите да је план раста прошао веома тешке преговоре о буџету без икакве промене. То је јасан знак који треба и овде схватити да је ЕУ спремна да прихвати нове чланице", рекао је он. Додао је да ће наредна Европска комисија имати све инструменте при руци да донесе резултате са проширењем. "Сада такође треба да видимо формирање нове комисије, комисије за проширење, али то је на лидерима Еуропске уније да изнесу став о томе, мислим да ће наставити, мислим да нису радили узалуд да успоставе све ове алате и мислим да је јасно шта је то шта долази, али то мора да буде неповратан процес", рекао је он.

Председник Србије Александар Вучић се надовезао на питање упућено европском комесару, наводећи да је његова процена, да нико неће ући у Европску унију пре Украјине, већ да само може да се догоди да уђе истовремено са том државом. "За њих је Украјина апсолутно најважнија, немам ништа против, логично је, има огроман број становника, значајна територија, у рату су", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести