Вархељи поздравио позив Вучића представницима Српске

БРИСЕЛ: Комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи саопштио је да је значајан позив који је председник Србије Александар Вучић упутио представницима Републике Српске да се врате у државне институције и обезбеде њихово функционисање.
Varhelji i Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Вархељи и Вучић Фото: Танјуг/видео

То је у складу с позицијом ЕУ и то мора да се догоди што пре, у најбољем интересу БиХ и њених грађана. То је такође од кључног значаја за перспективу БиХ у ЕУ, написао је он на Твитеру.

Вархељи је претходно одбацио наводе појединих медија у БиХ да је са српским чланом Председништва БиХ договарао одржавање посебне седнице Народне скупштине Републике Српске о враћању одређених надлежности и поручио да се представници институција Српске врате у државне институције.

Он је поручио да је његов став о БиХ јасан и доследан и да су лажни наводи да је посебну седницу НСРС договарао са Додиком.

Наше очекивање је да се босански Срби врате у институције. Ни Босна и Херцеговина, па чак ни Република Српска немају интереса за сегрегацију, што онемогућава рад институција. То сам такође јасно ставио до знања председнику Милораду Додику, рекао је Вархељи у интервјуу за мађарски "Мађар Немцет".

Европски комесар је оценио да је БиХ у тешкој кризи, али да она, како каже, није настала под утицајем спољног фактора.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести