Васељенски патријарх: Никад нећемо признати такозвану ЦПЦ

БЕОГРАД: Једина канонска црква у Црној Гори је Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве и никад нећемо признати такозвану Црногорску православну цркву, изјавио је васељенски патријарх Вартоломеј.
1
Фото: Youtube Printscreen

У интервјуу за Курир, Вартоломеј је рекао да је на молбу митрополита Амфилохија написао писмо председнику Црне Горе Милу Ђукановићу, у којем му је поручио да не предузима даље кораке у усвајању и спроводењу закона о верским заједницама.

"Тај закон није праведан. Што се тице Васељенске патријаршије, једина канонска црква у Црној Гори је Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве и једини канонски архиепископ у Црној Гори је митрополит Амфилохије", навео је васељенски патријарх.

На питање да ли постоји могућност да такозвана Црногорска православна црква добије аутокефалност, Вартоломеј наглашава да "Мираш Дедеић никада не може да добије било какву аутокефалију за ту његову лажну цркву".

"И како бисмо нешто тако дозволили некоме кога смо рашчинили. Како ја сада могу да дам аутокефалност некоме кога сам рашчинио? За нас је Дедеић само рашцињени свештеник који је екскомунициран из цркве. Понављам, никада нећемо дати аутокефалију такозваној ЦПЦ", био је децидан Вартоломеј.

На питање шта ако би неко други дошао на чело ЦПЦ и шта ако тада Црногорци затраже аутокефалију, васељенски патријарх одговара:

"Не, не и не! Црква у Црној Гори је Српска православна црква и никада ту неће бити никаквих промена".

Васељенска патријаршија и ја, што се тиче Косова, бићемо увек на српској страни, у то будите сигурни, казао је Вартоломеј.

"Подсетићу да је грцки народ увек помагао српску браћу с Косова и Метохије. Поготово изражавамо велико жаљење због страдања српских светиња, манастира и цркава на Косову и Метохији, које сам лицно 1993. посетио са својом делегацијом, и молимо се Богу за српски народ. Тада сам на КиМ био са патријархом Павлом. На његовој сахрани сам одржао беседу", рекао је васељенски патријарх Вартоломеј.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести