Важно је и шта кандидати мисле о методологији проширења ЕУ

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са амбасадором Белгије Куном Адамом о наставку европских интеграција Србије, методологији проширења, као и сарадњи две државе у том процесу, ситуацији у ЕУ и у региону.
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović Tanjug (S. Radovanović, arhiva)
Фото: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић Танјуг (С. Радовановић, архива)

Јоксимовић је нагласила и да ће Србија, са једнаком посвећеношћу, наставити да испуњава критеријуме неопходне за наставак приступања, да знамо које су наше обавезе и да ће - као и до сада, и у даљем спровођењу свеукупних реформи посебна пажња бити усмерена ка владавини права, економији и одрживом развоју, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Објаснила је и да је квалитет испуњених критеријума у тим областима већ видљив и да се потврђује добрим пословним амбијентом и повећаним занимањем иностраних улагача за инвестирање, јер они Србију препознају као земљу која доследно спроводи секторске политике ЕУ.

Министар је истакла би да дебате о новој методологији и будућности ЕУ, требало да подразумевају и учешће држава кандидата и потенцијалних кандидата.

"Процес преговора укључује сусрет две политичке воље - ЕУ и земаља које желе да јој се прикључе", рекла је она.

Отуда се захвалила амбасадору Белигије на активној заинтересованости да чује виђење Србије о овим питањима.

Министар је информисала амбасадора да Србија, у овом тренутку, у потпуности има припремљене четири преговарачке позиције: 2 - слобода кретања радника, 3 - пословно настањивање и слобода пружања услуга, 14 - транспорт и 21 - трансевропске мреже.

У том смислу, истакла је да Србија посвећено ради на припреми нових преговарачких позиција, што је и потврђено недавним позитивим мишљењем надлежних Одбора Скупштине Србије и Националног конвента на Предлог преговараче позиције за веома битно поглавље 27 - животна средина и климатске промене. Министар је нагласила да се ово поглавље поклапа са припороитетима ЕУ и нове ЕК у спровођењу циљева из европског Зеленог договора.

Амбасадор Кун Адам је рекао да ће Белгија наставити да подржава кредибилну политику проширења. Навео је и да Белгија са пажњом прати и учествује у дебати о методолгији и очекује предлог нове ЕК о томе. Оценио је да су резултати реформи видљиви, да дају резултате и да се очекује даља имплементација.

Јоксимовић и Адам констатовали су да су билатерални односи две државе добри и да постоје и капацитета, али и обострана заинтересованост за њихово интензивирање.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести