Велико интересовање медија у региону за демонстрације у Београду

ЗАГРЕБ, САРАЈЕВО, ПОДГОРИЦА, СКОПЉЕ: Регионални медији с великом пажњом, речју и сликом уживо, извештавају о блокади зраде Генералног секретаријата Председника Србије, где се у подне јавности обратио Александар Вучић и сукобу једног броја демонстраната, предвођених лидерима опозицоног Свеза за Србију, са полицијом.
protesti, fonet
Фото: FoNet

"Најажурнији" су хрватски медији, од којих већина ситуацију у Београду описују као хаотичну.

Позивајући се на саопштење српског МУП, портал Индеџ је пренео да је неколико "хулигана" предвођених челником Савеза за Србију (СзС) Бошком Обрадовићем напало полицајце у Београду, што је министар Небојша Стефановић оценио скандалозним.

Ријечки Нови лист пише да у “Београду ври” и да демонстранти траже смену Вучића, те да се на улицама града налази интервентна полиција, а загребачки Вечерни лист пренео да су окупљени грађани срушили заштитну ограду испред седишта српског председника, као и да се све то дешава дан након што су демонстранти синоћ “провалили у зграду националне телевизије и покушали да се укључе у директни програм” те телевизије.

Фото: FoNet

Јутарњи, који из минута у минут прати догађаје испред српског Председништва пренео је да су демонстранти “пробили све ограде”, те да је Вучић том приликом рекао да они “ваљда мисле да имају право да убију некога”.

Лист ситуацију у Београду описује као “хаотичну” и да демонстранти не дозвољавају председнику Србије да изађе из зграде Председништва, као и да се нагуравају се с полицијом.

Портал Дневник пише да су након ноћашњег упада дела опозиције у зграду Јавног сервиса Србије протести у Београду данас ескалирали испре испред заграде Председништва Србије, где су демонстранти срушили металну ограду.

И медији у БиХ без изузетка извештавају о демонстрацијама дела позиције предвођене лидерима Двери Бошком Обрадовићем, Драганом Ђиласом и Вуком Јеремићем.

Фото: FoNet

Алџазира Балканс уживо прати догађаје у Београду за које каже да су наставак синоћњег упада групе демонстраната у зграду Јавног сервиса РТС.

И црногорски медији уживо преносе протесте испред Председништва Србије у Београду, а портал РТЦГ је пренео да је дошло до “кошкања и нагуравања грађана и полиције”.

Позивајући се на информације београдске Н1 тв, овај црногорски медији преносе да су демонстранти испред Председиштва дошли на позив опозичионог Савеза за Србију, који тражи смену државног руководства Србије.

Пренели су и да је један од лидера Народне странке Вук Јеремић рекао да се демонстранти неће разићи све док им се не обрати Вучић. 

Портал ЦдМ пише да док су демонстранти опколили Председништво, Вучић и Стефановић играју шах. Уз фотографију објављену на Вучићевом твитеру, преносе и Вучићеву поруку:

“У Председништву кратак одмор пред послеподневне активности. Србија храбрости и поштења увек побеђује насилнике”.

О “живом зиду” испред Председништва пишу сви македонски медији, а агенција Макфакс је пренео да је организатор ових протеста Савез за Србију који окупља 10 политичких странака и покрета. 

Фото: FoNet

Медији на македонсом и албанскм језику подсећају да је данашњи протест наставак синоћњег упада у зграду Јавног сервиса РТС, те констатују да је у тој групи синоћ била и моторна тестера, те да су поједини демонстранти носили маске.

Приштинска Газета Експрес пише да је председник Вучић протесте у Београду повезао са премијером привремених приштинских институција Рамуш Харадинај. 

Наводе да је Вучић рекао да “радници Харадинаја у Београду желе његову смену”.

Коха онлајн пренела је да су сви излази из зграде Председништва блокирани, а да је један од лидера Савеза за Србију, Бошко Обрадовић рекао да ће ту остати “док Вучић не поднесе оставку”.

Наводе и да је до блокаде дошло након што су демонстранти срушили металну ограду.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести