Венац Амбасаде Србије на споменик жртвама Холокауста

ВАШИНГТОН: Поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста делегација Амбасаде Србије у САД положила је данас венац на споменик жртвама Холокауста на Меморијалном јеврејском гробљу у Вашингтону.
1
Фото: Tanjug
Амбасадор Марко Ђурић је том приликом подсетио да је прошле године када се широм света обележавала 75. годишњица Холокауста Србија била једина земља која је по налогу председника Александра Вучића на зграду Председништва у Београду поставила заставу са Давидовом звездом, у знак сећања на страдање јеврејског народа.
 
Ðурић је на зграду своје резиденције у Вашингтону поред српске окачио и заставу Израела у знак солидарности са пријатељским јеврејским народом са којим је наш народ делио тужну судбину и заједничку борбу против фашиста током Другог светског рата.
 
Иначе, споменик у Вашингтону дело је познатог уметника Филипа Ратнера и подигнут је 1975. године у знак сећања на трагичне судбине и страдања Јевреја, Рома, Срба и других народа у нацистичким логорима. На споменику усу гравирана имена свих концентрационих логора Другог светског рата, међу којима су и Јасеновац, Госпић и Старо Сајмиште.
 
Међународни дан сећања на жртве холокауста, који се у читавом свету обележава 27. јануара, установила је Генерална скупштина Уједињених нација, у знак сећања на 27. јануар 1945. године, када је Црвена армија ослободила логор Аушвиц-Биркенау, један од најозлоглашенијих нацистичких логора смрти у Европи. Сваке године на овај дан одаје се почаст милионима јеврејских жртава Холокауста и милионима других жртава нацистичког режима током Другог светског рата.
EUR/RSD 117.3076
Најновије вести