Весељи: О споразуму ће одлучити грађани на референдуму

БЕЧ: Председник косовске скупштине Кадри Весељи изјавио је да ради на томе да о споразуму Београда и Приштине буде одржан референдум и да ће о њему одлучивати грађани.
kadri veselji
Фото: Youtube Printscreen

Весељи сматра могућим постизање "билатералног споразума", који би био важан за приближавање Србије ЕУ.

„Ми смо независна земља и не разговарамо о територији и нашем суверенитету“, рекао је он у интервјуу бечком дневнику "Стандард", одбацујући промену граница као решење.

Весељи је нагласио да не постоји никакав јужни нити северни део, већ да је Косово „западна земља“.

„Ми следимо само оно што стоји у нашем Уставу. Демократија смо и због тога мора о свему да се одлучује са двотрећинском већином у парламенту“, казао је он.

Што се такси на српску робу тиче, Весељи објашњава да оне имају везе с тим да од 2013. постоји интегрисано управљање границама и тврди да многе договоре Србија није применила.

С тим у вези је говорио да је, на пример, Косово инвестирало 70 милиона евра у енергетски сектор, а да Србија блокира годинама тај сектор, услед чега "пате грађани".

„Дијалог се одбија између два равноправна партнера. Ако Србија сада поставља услове под којима треба да се одвија дијалог, то значи да Србија не схвата озбиљно дијалог”, тврди он.

Весељи је уверен да Срби и Албанци на Косову могу да живе заједно, у границама какве су данас.

У супротном би, тврди, дошло до етничких чишћења и тиме би се довела у питање стабилност на Балкану.

“Не желимо да наша ситуација има негативне последице негде друго на Балкану”, нагласио је он.

Одбија стварање неке врсте Републике Српске на Косову, додајући да тако нешто не може да се усагласи са уставом Косова.

"То би водило ка сталним конфликтима. Стварање ЗСО са извршним правима захтевало би промену устава. То нећемо дозволити. Ми смо за ЗСО, али као што је договорено Ахтисаријевим планом", објаснио је Весељи.

Што се платформе Приштине тиче, каже да је Косово шпремни за преговоре, али да неће дозволити да се на њих врши притисак.

Србија, према његовим речима, треба да престане да финансира паралелне структуре унутар Косова и то би требало озбиљније да схвати и ЕУ, како би све било фер.

Тврди да на северу Косова и даље постоје српске паралелне структуре, да су многи људи плаћани од стране Косова и Србије, те да су они Срби, који желе да сарађују са Албанцима, изложени нападима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести