Весељи: Парламент ће проследити влади предлог закона о КСБ

Председник косовске скупштине Кадри Весељи изјавио је данас да је руководство парламента једногласно одлучило да нацрт закона о Косовским снагама безбедности (КСБ) проследи влади,

 изразивши очекивање да ће нацрт убрзо бити враћен парламенту ради даље процедуре, преноси РТК2.

Весељи је, после данашњег састанка, рекао да је наредно заседање парламента заказано за сутра."Сваки корак који је предузет у последњих 18 година, предузет је у партнерству са међународном заједницом. Српска листа је битан део Косова. Ми их свакодневно позивамо да буду присутну у парламенту и да мање пажње обраћају на Београд", рекао је Весељи.Косовски председник Хашим Тачи предао је јуче Весељију нацрт закона о трансформацији безбедносних снага Косова у војску Косова.

У амбасади САД на Косову забринути због трансформације КБ

Сједињене Америчке Државе забринуте су због најављене косовске намере да без уставног амандмана промене мандат Косовским безбедносним снагама (КБС), саопштено је данас из америчке амбасаде на Косову.“Ми подржавамо постепену, транспарентну трансформацију КБС-а у мултиетничку снагу, у складу са НАТО стандардима. Међутим, ова трансформација треба да се уради у складу са Уставом Косова и кроз један свеобухватан и представнички политички процес који одражава косовску мултиетничку демократију,” саопштено је из америчке амбасаде.

На њиховом сајту се наводи да су спремни да се укључе у консултативни процес са свим заинтересованим странама како би постигли заједничке циљеве за трансформацију КБС-а на начин који би побољшао безбедност Косова, допринео стабилмпсти региона и подржао Косово на путу ка евро-атлантским интеграцијама.

Усвајање сада предложеног закона приморало би нас да преиспитамо нашу билатералну сарадњу са Косовским безбедносним снагама укључујући нашу дуготрајну подршку тим снагама, наводи се на крају.

Столтенберг: Озбиљна забринутост НАТО због војске Косова

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг саопштио је приштинским властима озбиљну забринутост Алијансе због предложене трансформације Косовских снага безбедности (КСБ) у оружане снаге."Данас сам причао са (косовским председником) Хашимом Тачијем и (премијером) Исом Мустафом како би им пренео озбиљну забринутост НАТО савезника због недавних предлога косовских власти за трансформацију КСБ у оружане снаге, без промене Устава", навео је Столтенберг.

Јасно им је, казао је, ставио до знања да унилатерални кораци попут ових нису од помоћи и затражио од косовских власти да остану у блиском контакту са Београдом.Столтенберг је, како преноси портал "Јуропијен вестерн Балканс", додао да је последњих година НАТО подржао развој КСБ као професионалних и све више мултиетничких снага.

"Структура, мандат и мисија КСБ су у надлежности локалних косовских институција у складу са њиховим уставним правом. Ипак, уколико се мандат КСБ сада развије како је предложено, НАТО ће морати да поново размотри ниво своје посвећености, посебно у погледу изградње капацитета. То сам јасно ставио до знања током моје посете Косову у фебруару и поновио у телефонским разговорима које сам имао данас", истакао је Столтенберг.

Он је додао да остаје у блиском контакту са колегама у Европској унији.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести