Вида Огњеновић: ДС мора да се ресетује

БЕОГРАД: У Демократској странци данас је фракција која није задовољна радом странке и председника одржала прву седницу организационог одбора који треба да порипреми унутарпартијске изборе, а Вида Огњеновић као председница поручује да странка мора да се "ресетује" и другачије ангажује на политичкој сцени.
Танјуг/Андрија Вукелић/Вида Огњеновић, са конференције за штампу
Фото: Танјуг/Андрија Вукелић/Вида Огњеновић, са конференције за штампу

Огњеновић је рекла да они нису никакви "пучисти", већ чланови странке који су на Главном одбору у недељу тражили да се у дневни ред уврсти одржавање изборне скупштине али им то, каже, није омогућено.

Странка, истиче, мора да се "ресетује" да би могла да реагује на збивања, попут бојкота, односно одустајања опозиције од избора, што је, како наводи, довело до тога да је на сцени једнопартијски систем.

Чланица организационог одбора Љиљана Лучић је новинарима рекла да још не знају датум избора, које намеравају да организују.

Предложиће и председнику странке Зорану Лутовцу да у тај одбор уђу и други чланови, наводећи да по њиховој процедури свако ко се кандидује треба да има своје представнике.

"Ми нећемо ни за јоту прекршити демократску процедуру. Сви морају да буду у једнакој позицији и све мора да буде транспрентно, а разговараћемо о томе ко су будући евентуални кандидати за све те позиције. То морају да буду људи који имају ујединитељски капацитет", рекла је Лучић.

Упитана на који начин ће решити проблем уколико руководство странке и Лутовац не призна њихов рад, Лучић је казала да ће покушати да то реше политички, а ако у томе не успеју, онда ће то учинити правним средствима.

Она је подсетила да је заменик председника ДС Саша Пауновић поднео оставку, да је против потпредседнице Александре Јерков поднета пријава, констатујући да је Лутовац не може завршити мандат само са два потпредседника и са 80 распуштених одбора.

"У Савезу за Србију смо утопили свој идентитет, нисмо постојали док су неке друге странке имале своје акције", рекла је она и додала да је ДС упала у претходне две године у "квази политичку" тему да ли ће изаћи на изборе, те да није била дозвољена ниједна друга тема.

Лучић је приметила и да први пут у историји ДС председник владајуће странке није поменуо председника Лутовца и ДС ни у једном свом обраћању, што говори о маргинализовању странке.

Конференцији за медији присуствовали су и шеф посланика ДС Горан Ћирић, глумац и члан Главног одбора ДС Бранислав Лечић, потпредседник ДС Драгослав Шумарац и други.

Закључили су да ће се борити против реформе коју најављује Зоран Лутовац уколико та реформа подразумева "склањење слике Зорана Ђинђића", алудирајући на то што први пут на седници ГО није било слике убијеног председника странке и Владе Србије.

ДС: Нема унутарстраначких избора, ни организационог одбора

БЕОГРАД: Информативна служба ДС саопштила је данас да на седници Главног одбора те странке у недељу на дневном реду није било ни расписивање унутарстраначких избора, нити формирање организационог одбора који би требало да их спроведе.

На тај начин је Информативна служба ДС реаговала на данашњу "прву седницу организационог одбора" у централи странке на којој је било речи о спровођењу избора и "ресетовању странке".

"Људи који су се прогласили за чланове тог одбора, изабрали су се сами. Нико од чланова Главног одбора који су званично верификовали своје присуство на тој седници није учествовао ни у каквом избору организационог одбора", истиче се у саопштењу.

Напомињу да ниједан страначки орган није донео одлуку о расписивању избора у странци.

Седница Главног одбора је прекинута после усвајања извештаја о раду председника странке, јер је, како кажу, мања група чланова Главног одбора, заједно са другим лицима која уопште нису чланови тог органа онемогућила рад и поручују да ће бити настављена у најкраћем року.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести