Влада ХР дала новац за изградњу Хрватске куће у Суботици

ЗАГРЕБ:  Хрватска влада доделила је, у склопу националног празника хрватске мањине у Србији, лидерима те заједнице 90.000 евра за изградњу Хрватске куће у Суботици и кадровско снажење Хрватског националног већа (ХНВ).
Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji Foto: Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji
Фото: Hrvatsko nacionalno vijeće u SrbijiFoto: Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji

"Ово је показатељ једне видљиве и снажне политике владе Хрватске према хрватској заједници у Србији, политике која кроз овакве стратешке пројекте стоји иза наших сународника на овом простору. Тиме демонстрирамо да нам је стало да Хрвати у Србији очувају идентитет и све његове елементе, пре свега језик и културу", изјавио је секретар Канцеларије за Хрвате изван Хрватске Звонко Милас.

Од додељеног новца биће изграђен нови објекат, уз постојећу зграду ХНВ-а, чиме ће се под истим кровом наћи све три професионалне институције хрватске мањине - Завод за културу војвођанских Хрвата, Новинско издавачка установа „Хрватска ријеч“ и ХНВ, преноси агенција Хина.

Поводом Дана оснивања првог сазива ХНВ-а, у Суботици је одржана свечана академија на којој су додељене награде - жупану Вуковарско-сремске жупаније Божи Галићу, Милани Чернелић и Суботичкој бискупији.

Хрватско национално веће је представничко тело хрватске мањине у Србији које има ингеренције у подручју образовања, културе, информисања и службене употребе хрватског језика.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести