Влада: Србија од данас није на сивој листи ФАТФ-а

БЕОГРАД: Влада Србије саопштила је да се Србија од данас званично више не налази на листи држава ФАТФ-а са стратешким недостацима у области борбе против прања новца и финансирања тероризма (тзв. сивој листи).
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Како се наводи у саопштењу, на заседању одржаном у Орланду, у САД, "ФАТФ је поздравио значајан напредак Србије на унапређењу система спречавања прања новца и финансирања тероризма, и указао да је Србија ојачала механизме у том домену", као и да је уложила велике напоре у спровођењу Акционог плана ФАТФ-а у циљу да исправи недостатке у техничком и стратешком смислу. 

Узимајући то у обзир, Србија није више под мониторингом ФАТФ-а у оквиру даљег усклађивања са стандардима у области спречавања прања новца и финансирање тероризма.

На седници на којој се расправљало о извештају о напретку Србије, министарка правде Нела Кубуровић изјавила је да је Србија на највишем политичком нивоу посвећена борби против прања новца и финансирање тероризма, што је препознао и ФАТФ. 

"Овај процес је резултовао у позитивном и опипљивом напретку, као што је показао извештај заједничке Групе за Европу и Евроазију, којој желим да изразим своју захвалност и упутим све похвале за њихов напоран рад на изради тачног и објективног извештаја", рекла је Кубуровићева.

Она је додала да је уложен велики рад у протеклих годину дана - 12 закона је ступило на снагу, израђени и усвојени су потпуно нови законски прописи, донесено је више од 60 прописа, смерница и других докумената, а формиране су и нове институције, као што је Управа за игре на срећу и промењена је структура постојећих институција.

"Наш Координациони тим за спречавање прања новца и финансирање тероризма, на чијем челу се налази потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, обезбедио је да све заинтересоване стране посвете одговарајућу пажњу питањима везаним за ову област, а посебно онима одређеним у ФАТФ Акционом плану“, истакла је министарка правде.

Она је указала и да су најновије измене Кривичног законика отишле корак даље од захтева у ФАТФ-а Акционом плану, што је "обезбедило пуну усклађеност с највишим међународним стандардима у борби против тероризма, као што је Међународна конвенција о сузбијању финансирања тероризма.

Министарка Кубуровић је поново истакла да Србија остаје на највишем политичком и институционалном нивоу посвећена даљем унапређењу механизама за спречавање прања новца и финансирања тероризма и указала да ће нова Национална стратегија за спречавање прања новца и финансирање тероризма биће усвојена до краја године, додаје се у саопштењу из Владе Србије.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести