Влада Србије има велико поверење у приватни сектор

БЕОГРАД: Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић оценила је да Влада Србије посвећује велику пажњу приватном сектору и да је пре неколико година било незамисливо да, како је рекла, неко ко је у власти има пођеднако, а понекад и веће поверење у приватни сектор. 
slavica djukic dejanovic foto tanjug, tanja valic
Фото: Танјуг/Тања Валић

"Данас приватни сектор у многим стручним сегментима, а у здравству посебно представља ресурс који није довољно искоришћен", поручила је Ђукић Дејановић на четвртој скупштини Асоцијације приватних здравствених установа и приватних пракси Србије. 

В.д директора Републичког фонда за здравствено осигурање Верица Лазић навела да су почетком 2016. године унапређена права осигураника захваљујући, како каже, закљученим уговорима са приватним установама за операцију катаракте и услугу вантелесне оплодње.

"Наши осигураници су током 2016. и 2017. могли да бирају да ли ће им услуга бити пружена у приватном или државном сектору. Од 2013. имамо уговоре и са приватним апотекама у којима наши осигураници могу да подигну лекове на рецепт'''', рекла је Лазић.

Она је додала да Републички фонд може да закључи уговоре са приватном праксом једино када, како је истакла, капацитети у државном сектору нису довољни.

На скупштини Асоцијације говорили су и представници Америчке привредне коморе у Србији, Медицинског факултета, различитих струковних комора, удружења лекара и пацијената.

Асоцијација приватних здравствених установа и приватних пракси Србије тренутно броји око 450 чланова, односно болница, завода, домова здравља, поликлиника, ординација, апотека, лабораторија. 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести