Владавина права и КиМ одређују темпо приступних преговора

БЕОГРАД: Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику оценила је да је и овогодишњи Извештај Европске комисије потврдио је да је Србија умерено спремна за чланство, као и да напредак у владавини права и нормализација односа с Косовом одредују темпо приступних преговора с Европском унијом.
suzana grubjesic, tanjug filip kraincanic
Фото: Suzana Grubješić, foto: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

На основу тог Извештаја донеће се одлука о отварању нових поглавља и верујем да постоји шанса да Србија до краја године отвори бар једно преговарацко поглавље, рекла је Грубјешић за Танјуг коментаришући Извештај о напретку Србије који је данас усвојен у Бриселу.

Према њеним речима, напредак у владавини права није онакав какав се очекује од државе која тежи чланству у ЕУ и стога је пред новом Владом задатак да убрза реформе које се односе на независност правосуђа, борбу против корупције и организованог криминала и слободе медија.

Након што је дијалог Београда и Приштине обновљен после скоро двогодишње паузе и одвија се уз посредовање ЕУ, Грубјешић наводи да се очекују додатни напори како би се дошло до свеобухватног споразума о нормализацији односа.

Подсетила је да су економске реформе најпозитивније оцењене, укључујући макроекономску стабилност, смањену незапосленост и низак буџетски дефицит, као и правовремену интервенцију кроз два финансијска пакета током пандемије у износу од 5,7 милијарди евра.

Објављен је и Економско-инвестициони план за Западни Балкан који треба да помогне региону у отклањању последица пандемије и смањи заостајање мерено према европском просеку, рекла је она и додала да је тренутно регион на око 40 одсто од европског просечног БДП-а.

Тај план, који има потенцијал да достигне 20 милијарди евра у периоду 2021-2027, требало би, како наводи да омогући повезивање свих западно-балканских престоница, али и да пружи значајан подстицај преласку на чисту енергију, дигитализацију, ојача приватни сектор и смањи одлазак младих и образованих.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести