Војска Србије од данас јача за шест авиона ''ласта''

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин изјавио је данас да ће до краја године сви авиони Војске Србије бити оспособљени за летење и да ће српско вазухопловство бити најреспектабилније у региону.
1
Фото: Tanjug

Вулин је са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем обишао аеродром „Батајница“ и авионе "ласта" који су уведени у употребу у РВ и ПВО Војске Србије, као и летелице МиГ-29 на којима је у току ремонт и модернизација.

Вулин је истакао да се Војнотехнички споразум који су потписали председник Србије Александар Вучић и председник Русије Владимир Путин спроводи у роковима и у складу са оним што је договорено.

''Радује нас што смо данас овде због пријема шест нових ваздухоплова у наоружање наше војске. То су школски авиони које смо сами пројектовали и направили. Много је времена прошло од кад је наша војска добила овако вредан поклон, али поклон који смо сами направили и који је продукт наше памети и знања'', истакао је министар.

Вулин је објаснио да ћемо Војска Србије имати све услове да одшколује пилота од првог степена преко "ласте" до МиГ-а 29. 

Одговарајући на питања новинара, министар је рекао да до краја године можемо да кажемо да ће сви наши авиони бити оперативни и у ваздуху.

''Наше ваздухопловство је спасено. Оно је било скоро уништено 1999. године, сада можемо да кажемо да ће када се заврши све о чему говоримо наше ваздухопловство бити сасвим сигурно најреспектабилније у региону'', навео је Вулин.

Начелник Генералштаба ВС Љубиша Диковић рекао је да је током данашњег обиласка сагледан степен реализације плана модернизације наших ловачких авиона МиГ-29.

''Све тече у складу с планом и динамиком, људи су мотивисани и орни за рад, а уз увођење авиона ''ласта'' за почетну обуку пилота имаћемо заокружено ваздухопловство које ће бити способно да штити ваздушни простор Србије'', поручио је Диковић.

Командант 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле потпуковник Бошко Шербеџија појаснио је да је данас у употребу уведено шест авиона "ласта", док ће преосталих осам ће бити уведено средином године.

Након обиласка авиона Вулин и Диковић су се састали са пилотима који ће ускоро бити упућени на петомесечну обуку за летење на авиону МиГ-29 у Русију.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести