Вучевић: Народни покрет окупља све који желе да очувају Србију

БЕОГРАД: Народни покрет за државу ће бити довољно велики да прими све заинтересоване и требало би да окупи све добронамерне људе који желе да очувају Србију у овим околностима, оценио је министар одбране Милош Вучевић.
milos vucevic, SNS
Фото: СНС

Покрет ће бити и државотворног карактера, да покаже да је Србија слободна и суверена и водиће мудру политику која показује да Србија може да одоли свим потешкоћама и притисцима са минималним последицама, оценио је Вучевић за Танјуг.

Предстојећег викенда је најављено промовисање Народног покрета за државу, а на питање да ли је то показатељ да ће бити расписани нови избори, Вучевић је одговорио да нас свакако очекују локални избори, али да је Народни покрет зачетак нечега што ће се тек ширити, без обзира на изборе.

Вучевић је изјавио да је комуникација константна између посредника, Београда и Приштине и оценио је да се одиграва процес који није пријатан, али је део посла за државу.

Србија остаје посвећена процесу дијалога, важно је да смо за преговарачким столом а не 'на столу' и да не водимо политику која би нам доделила улогу реметилачког фактора, оценио је он.

На питање да ли се ближи крај преговора између Београда и Приштине, јер је високи представник ЕУ Жозеп Борељ рекао да нема више разговора од француско-немачком споразуму, Вучевић одговара да Србија остаје при свом ставу да је спремна да разговара о концепту споразума, али да неће прелазити своје тзв. црвене линије.

Непосредно или посредно признање независности КиМ не долази у обзир, као ни КиМ у УН, а о осталом може да се разговара, рекао је он и додао да је услов за даље имплементирање тачки из споразума, формирање ЗСО у складу са принципима из 2015. године што је гарантовано Бриселским споразумом и од стране ЕУ.

Оценио је да би излазак из процеса дијалога био погубан за Србију, јер је у националном интересу споразум са Албанцима, а са друге стране мора се сачувати интегритет државе.

Говорећи о константним инцидентима и комуникацији са КФОР-ом, каже да је комуникација добра, као и да КФОР осуђује нападе на грађане, али их рачунају као изловане инциденте.

Одговорност КФОР-а је безбедност свих грађана на КиМ, а наша је одговорност да сачувамо српску заједницу на КиМ докле год тамо живе Срби, докле год има наших цркава и институција, дотле постоји Србија на КиМ, рекао је он.

Вучевић је говорио о новом конкурсу за специјалне јединице, и оценио да су то најелитније јединице са најбољом опремом и захтевним тренинзима, али са највећим примањима, јер почетна плата је 220.000 динара, чиме ће бити плаћенији од пилота чије школовање траје дуже.

Рекао је да је одлука о већим платама изазов, јер су чланови специјалних јединица спремни за најтеже тренинге и на располагању су за најделикатније ситуације.

Свим припадницима војске је повећана плата ове године за 25 одсто, надамо се да ће држава имати довољно снажну економију да плате наставе да расту, рекао је Вучевић, али и оценио да су кадровски изазови за војску најтежи.

Слободно тржиште је и имамо много страних компанија које често виде професионалне војнике као атрактиван кадар за своје фирме, рекао је он.

Објаснио је да је издвојено 700 милиона евра за опремање Војске Србије, а 400 милиона за наменску индустрију.

Председник Вучић као врховни командант је дао директиве да 20 одсто производа у наменској индустрији буде за Војску Србије, од 400 милиона 300 иде за производњу и модернизацију наоружања и војне опреме кроз наменску индустрију, рекао је он.

Вучевић је додао како фабрике наменске производње држе економију малих средина, кроз коју је ангажовано готово 45 000 људи и да се на тај начин покреће економија Србије.

Последња куповина коју смо уговорили су неколико стотина дронова камиказа чију испоруку очекујемо на јесен и чиме драстично мењамо наше способности у одбрани, рекао је Вучевић.

Он је додао да ће државе које пропусте споровођење смерница за роботизацију војске, имати озбиљан хендикеп.

Морамо да се припремамо за најгоре сукобе, да можемо да одговоримо на сваки изазов и да бранимо интегритет своје државе ако буде потребно, закључио је Вучевић.

Део опозиције критикује формирање Народног покрета за државу

Део опозиционих странака реаговао је поводом најаве о почетку формирања Народног покрета за државу, оцењујући да је то скретање пажње са актуелне дебате о решавању косовског питања.

Копредседник странке Заједно Небојша Зеленовић у саопштењу тврди да председника Србије тиме покушава да "побегне од одговорности" и да се "сакрије иза народа".

Он сматра да Александар Вучић треба да прихвати одговорност и каже шта је његова политика према Косову и Метохији, шта је и са ким договорио и шта то значи за грађане и Србе на КиМ.

Зеленовић наводи да Србија мора да ради на проналажењу договора који је најповољнији за обе стране и подсетио на план који они предлажу.

Из Еколошког устанка су оценили да је у питању формирање нове политичке "државотворне" организације, а да би председник, како кажу, да може направио и нову државу и заменио народ за неки други.

Коалиција НАДА, коју чине Нови ДСС и ПОКС, оцењује у саопштењу да се држава брани одбраном Устава, а не "формирањем квазипокрета".

Самим именом тог покрета, он је све оне који се противе признању Косова прогласио непријатељима државе, тврди потпредседник Нове ДС С Предраг Марсенић и додаје да Вучић није добио мандат за "заокрет у политици" када су Косово и Метохија у питању.

Председник ПОКС Војислав Михаиловић рекао је да народ "неће подржати нову коалицију Ђиласа и Вучића, како је год они назвали", а сматра и да народ има "црвене линије" и да ће се то видети на првим наредним изборима, саопстено је из коалиције.

Мирослав Паровић из Народног слободарског покрета сматра да је логика Народног покрета за државу "или си са нама или си против нас“.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести