Вучевић: Србија спремна за договор али нема новог погрома

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је за РТС да грађани Србије не треба да буду уплашени, да је Београд спреман за договор, али указује да то не значи померање "црвених линија".
Инстаграм профил Милош Вучевић одбрана
Фото: Инстаграм профил Милош Вучевић одбрана

Његов утисак је, додаје, да је Војска тиха, да није еуфорична, спремна да изврши сваки задатак.

"Нема еуфорије, нема кафанских песама, потпуна концентрација. Видите храброст и одлучност у њиховим очима да штите наш народ. Никоме се не ратује и нико не прижељкује сукобе, али Војска Србије је спремна, храбра и одлучна да штити нашу државу. Надам се да нико неће проверавати да је то тачно", напомиње министар одбране.

Он је гостујући у Дневнику РТС-а изјавио да је синоћ је председник Александар Вучић касно кренуо да обиђе војнике у гарнизону Рашка и да се на тој локацији сретне са представницима Срба са КиМ.

"Било је веома динамично. Ти разговори председника Вучића и представника Срба са КиМ су пријатељски, али су сложени, јер су и околности веома изазовне. Председник их је упознао са свим оним стварима које ради Србија да сачува КиМ. Представници Срба са КиМ су га упознали са стањем на терену и са тим шта их је натерало да иду у тај вид мирног и демократског протеста као што су барикаде", рекао је Вучевић.

Навео је да је председник Вучић имао комуникацију са представницима Квинте да се тражи политички договор, али да он неће бити понижавање Срба са КиМ.

"Црвена линја је да нема новог погрома, 'Бљеска' и 'Олује'. Ако међународна заједница жели да се ово врати у формат дијалога мора престати са низом ирационалних потеза администрације Аљбина Куртија. Срби нису без разлога изашли на улице, већ због низа потеза Приштине", додао је Вучевић.

Грађани Србије не треба да буду уплашени 

Министар је навео да је председник Вучић чврсто износио аргументе Србије и разлоге за бригу за Србе на КиМ.

"Грађани Србије не треба да буду уплашени. Забринути смо за ситуацију. Са друге стране имамо човека који не вуче рационалне потезе. Читав низ потеза, од прогона Срба у Штрпцу, од напада на Србе на КиМ под плаштом борбе сиве економије, проблем таблица, изборних комисија, забрана да Срби учествују на изборима и референдуму, хапшења... Ми заборављамо неке друге људе који су дуго у притворима или су осуђивани. Чињеница да је Курти ишао у денунцирање споразума постигнутих у претходних 10 година", напомиње Вучевић.

Истакао је да не може да каже да ли смо близу решења.

"Србија је спремна за договор, али он не значи померање црвених линија. На нама је да нађемо политичко решење, а истовремено су војска и полиција спремна да штити Србију и све њене грађане", истиче Вучевић.

Војска спремна да изврши сваки задатак

Његов утисак је, додаје, да је Војска тиха, да није еуфорична, спремна да изврши сваки задатак.

"Нема еуфорије, нема кафанских песама, потпуна концентрација. Видите храброст и одлучност у њиховим очима да штите наш народ. Никоме се не ратује и нико не прижељкује сукобе, али Војска Србије је спремна, храбра и одлучна да штити нашу државу. Надам се да нико неће проверавати да је то тачно", напоменуо је министар одбране.

Истакао је да војска и полиција нису само на административној линији, има их на разним локацијама. 

"Не могу да откривам све позиције, али када седите са њима осећате се сигурније. Ми имамо све што је потребно да бисмо чували нашу државу, не само на тој територији. Ту су и специјалне бригаде, ваздухопловство, артиљерија...", додао Вучевић.

Наводи да ако председник буде наредио, војска ће реаговати.

"Хајде да пробамо да се политички боримо за КиМ, за опстанак и живот Срба на КиМ, да не уђемо у сценарио какав су нам писали деведесетих година и да добијемо ореол идеалног кривца. Не смемо да уђемо у тај клише. Србија води српску политику, нисмо ми изоловано острво, али то не значи да је Србија џак за ударање и поткусуривање. Мудрост и рационалан приступ, не стидећи се емоција, али оне не смеју да надвладају у процесу доношења одлука", напоменуо је Вучевић за РТС.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести