Вучевић: Знам Вучића он не трпи никакве уцене

БЕОГРАД: Над целом планетом надвили су се црни облаци, а Србија се суочава с огромним притисцима са свих страна. Запад има своје циљеве и захтеве, Исток такође, а глобални сукоб пресликао се и на Србију, где једни траже хитно увођење санкција Русији, док други поручују да то ни случајно не смемо урадити. У таквом тренутку Милош Вучевић, актуелни градоначелник Новог Сада и будући потпредседник Владе, за Српски телеграф скенира ситуацију у којој се налазимо.
milos vucevic hadza
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Председник Вучић је на великим мукама. Поред многобројних притисака са стране, делује да му ни у странци није лако с обзиром на то да је СНС либерална странка, где су дозвољена различита мишљења и ставови.

- Сведоци смо да се потпуно мења геополитичка сцена и да се сваким даном отварају нове непознанице што се тиче даљег развоја сукоба на релацији Русија-Украјина, али и размера енергетске, па и егзистенцијалне кризе. Чињеница је да стратегије развоја најважнијих економских грана зависе управо од дужине, размера и исхода сукоба. У тако глобално сложеним, тешким и неизвесним временима Србија би требало да формира владу, спремну и способну да нас проведе кроз тај лавиринт, да изађемо из њега што мање оштећени. Драго ми је кад чујем да људи, првенствено моје страначке колеге, имају идеја, да нуде нека решења, да су спремни да се боре за своју земљу јер заиста имамо високостручних, поузданих људи и људи с политичком ширином који схватају тежину ситуације у којој се сви налазимо. Пред мандатарком Аном Брнабић је нимало лак задатак да изабере најбољи тим за Србију. Ту смо Синиша Мали и ја, као будући потпредседници из редова СНС, да тимски радимо и помогнемо, како је председник Вучић и најавио. Није тајна да се сви ми ослањамо на његово знање и политичку мудрост, а сада је кључно питање да нова влада Србије, чији ћу и сам бити део, буде формирана тако да најснажније штити наше националне интересе.

Шта је оно што ће нова влада имати за разлику од претходне, на чему ће бити фокус?

- На обезбеђивању мира и стабилности у свим аспектима. Потребно је осигурати се с довољно енергената током зиме, првенствено струје. 

Већина европских земаља већ муку мучи јер је упала у замку енергетске кризе. Србија нема тих проблема, али ситуација је таква да више ништа са сигурношћу не може да се тврди. Међутим, то ће свакако бити фокус: обезбеђивање довољно гаса, струје, хране... Држава је на себе преузела терет кризе. Огромни су изазови, али Србија нема проблема с ликвидношћу и то треба одржати. Треба наставити капиталне инфраструктурне пројекте, привлачење страних инвестиција, повећање пензија и плата. Јасно је да су сви забринути због ситуације у свету, ипак очекујем да ће се нова влада изборити с проблемима и да ће Србија из кризе изаћи јача од свих других.

У СНС постоје они који нагињу ка Русији и они који су више за ЕУ. Како је могуће задовољити обе стране и окупити све те људе да се боре за исти заједнички циљ?

- Ако мислите да имам разумевања за то што се неко у овој ситуацији мало клати улево, па мало десно, апсолутно немам! Не знам шта се десило па су неки заборавили једно од основних начела СНС, а то је да Србија води самосталну спољну политику. Чињеница је да и у СНС, као и у техничкој влади, има људи који желе да држава промени своју политику да би удовољила онима који притискају Србију и који траже од председника Вучића да се Србија одрекне самосталне спољне политике. Најављено је да ће председник о томе говорити наредних дана. Знам човека, не трпи притиске и уцене, посебно када је реч о заштити наших националних интереса. Ту је непоколебљив.Треба наставити капиталне инфраструктурне пројекте и привлачење страних инвестиција. Већина европских земаља већ муку мучи јер је упала у замку енергетске кризе. Наставићемо да побеђујемо

Да ли ће нова влада успети да се ухвати у коштац са свим проблемима?

- Апсолутно! Да у то искрено не верујем, сигурно не бих био део ње. Очекујем да наставимо да побеђујемо, да се боримо за бољи живот грађана и да штитимо интересе Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести