Вучић: 2025. није свето писмо, али желимо у ЕУ до тог датума

БЕОГРАД: Преседник Србије Александар Вучић истакао је данас да би Србија, иако 2025. није свето писмо, волела да свој посао заврши и да до тог датума буде део ЕУ. 
vucic, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Он је на прес конференцији пренео да је са немачким вицеканцеларом и шефом дипломатије Зигмаром Габријелом разговарао о обавезама које Србија има на путу ка ЕУ, за шта има подршку Немачке. 
Указао је, на заједничкој конференцији за штампу, да се ради о три области: 
„Прва је очување мира и регионалне стабилности. Друга, решавање проблема са Приштином или, како би Немци рекли, односи са Косовом. Треће се односи на поглавља 23 и 24, односно владавину права, функционисање правосуђа, слободу изражавања", објаснио је Вучић.
Председник је рекао да "немамо страх када је реч о трећој тачки".
"Када је реч о првој тачки, и до сада смо све чинили и чинићемо и убуућој е на очувању стабилности и мира. Међутим знамо да је веома тежак задатак пред нама у решавању проблема и проналажењу солуције са Приштином“, објаснио је он. 
Вучић је похвалио, на почетку свог обраћања, Немачку и вицеканцелара, рекавши да је он веома ангажован и човек који можда најбоље разуме прилике на Балкану, у целом региону, и пријатељ региона и наше земље. 
„Он је често у нашој земљи. Имамо увек отворене и искрене разговоре, јер Немачка коју представља је поуздан партнер, и ми највише очекујемо до Немачке. Немачка има неретко и врло чврст, тврд и тежак став по нас, али је свакако поудзан и сигуран партнер Србије на њеном евроспком путу“, нагласио је он. 
Вучић је пренео да је са Габријелом разговарао о економској сарадњи, подсећајући да су Србија и Немачка прошле године оствариле трговинску размену у висини од 4,4 милијарди евра, чиме је Немачка постала најзначајнији трговински партнер Србије. 
Рекао је и да су постигнути рекордни резултати по питању увоза и извоза, а додао да је извоз из Србије достигао ниво од 1,9 милијарди евра. 
Такође је указао да немачке фирме у Србији, за које је рекао да су увек сигурне, чисте као апотека у сваком смислу те речи, запошљавају 37. 000 грађана Србије. 
Вучић је казао да желимо јсос више немачких инвестиција у земљи, а да економски и реформски резултати пружају боље услове за још већи долазак немачких улагача. 
Наводећи економске успехе Србије, ако што еј смањење јавног дуга на ниво од 56,7 одсто БДП-а, Вучић је казао да је Габријел одличан познавалац економије и перфектно разуме све економске интересе. 
„Желимо још тешње односе, како би слали сигнале да још већи број инвеститора из Немачке дође у Србију“, нагласио је он. 
Вучић је рекао да је важно што Немачка пружа подршку Србији на њеном европском путу, и да то показује зашто и колико је Немачка важна за Унију, али и Западни Балкан и Србију, за сваку нашу земљу у овом делу Европе. 
„Надамо се већој посвећености“, додао је он истичући да је Габријел један од људи који је спреман не само да чује, већ и саслуша српску страну, што за нас није чест случај.


Посета Хрватској важна, сада да радимо

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је и вицеканцелару Немачке Зигмару Габријелу пренео да сматра да је посета Хрватској била врло важна и да ће Србија учинити све што је и договорено. 
"Рекао сам да је важна посета Хрватској и да то искрено мислим", навео је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са немачким вицеканцеларом и додао да преостаје тежи део посла, "после све буке и увреда које смо тамо доживели". 
Он је поновио да у наредних 100 дана ниједан функционер Србије ниједну ружну реч неће рећи о Хрватској, без обзирра на то да ли ће се и Хрвати тако понашати.
Србија ће, додао је, учинти све за хрватску националну мањину у Србији, а онда је, каже, на ЕУ и Хрватској да покажу да то могу да учине и за српски народ у тој земљи. 


На питање новинара на тему колико је важно да је у Немачкој формирана нова коалициона влада, председник Србије Александар Вучић рекао је да је то важно и за Немачку и за Европу, али и за Србију, док шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел потенцира да ће се та влада и даље веома бавити Европом, како би она, како је рекао, даље расла. 
Вучић је, одговарајући на питање новинара на прес конференцији након сусрета с Габријелом, рекао да без околишања може да каже да је прижељкивао да Меркелова формира опет владу, али да је исто тако с пуним поверењем уверен да ће коалиција у којој партиципира Социјалдемократска странка којој припада Габријел, наставити да води европску политику. 
"Ми смо волели да Меркелова формира владу, мислимо да је она много урадила за Србију, иако је неретко била чврста, али фер и поуздан партнер", рекао је Вучић. 
Како је навео, генерално је значајно да је та влада формирана, јер кад год је немачка влада у кризи - то је проблем за Европу. 
"Она једина има такав ауторитет да неретко и само путем телефона, али и посетама, може да решава проблеме", оценио је Вучић. 
Габријел је, упитан ко ће конкретно сада у немачкој влади заступати тему Европе, рекао да се на то коалиционим уговором обавезује сваки члан нове владе, уз оцену да је тај уговор изврстан. 
"Он је изврстан и донеће преокрет у европској политици у смислу да више инвестирамо, да више растемо", поручио је немачки министар. 
Како је рекао, постоје битне унутрашње теме у Немацкој у том Коалиционом уговору, али се он, додао је , заложио за њега јер има изузетно добро поглавље у вези с европским питањима. 
"Сваки члан владе ће се зато залагати да се то имплементира", поручио је Габријел. 
А упитан да ли би волео да Габријел остане на истом месту у нвој влади или на неком једнако важном месту, Вучић је рекао, ограђујући се да то можда није од превелике користи немачком министру, да би то волео. 
"Нећу да кријем, не разумем се превисе у дипломатски протокол, и не бих хтео да покварим нешто Габријелу, али ретки су људи као он, да дође из велике Немачке и да не натура по сваку цену решења, већ да разговара и да жели да нас саслуша. Лично бих волео да остане на овом месту и надам се да му тиме ништа нисак покварио", рекао је српски председник. 
Како је објаснио, то би било важно за немачки народ, "а ми Срби га веома поштујемо". 
Габријел је захвалио на таквим речима, уз опаску да се нада да то неће стићи до Немачке, на шта је Вучић "реплицирао" да је уобичајено да свако кога он хвали добро "пролази". 

Габријел: Стандарди ЕУ што пре, можда и пре 2025. године

Не може Србија сама да стабилизује регион, али без Србије нема стабилности у региону и Србија је за будућност Западног Балкана и Европе од изузетног значаја, поручио је данас вицеканцелар и министар спољних послова Немачке Зигмар Габријел.
"Последњих година, од како је Александар Вучић председник, али и раније кад је био премијер, гледамо на Србију веома пажљиво и радујемо се успешном развоју Србије”, рекао је Габријел у заједничком обраћању новинарима након састанка са предсдедником Србије Александром Вучићем.
Он је истакао да Србија није “сама у региону,” и да не може Србија само да стабилизује региона”, али да је сигурно да без Србије нема стабилности у региону.
“Та земља је за будућност Западног Балкана и, рекао бих, Европе, од изузетног значаја”, подвукао је Габријел.
Како је рекао, жеља Европе је да се у годинама које долазе више повежемо, јер се свет драматично мења, и већа повезаност је потребна како би се чуо заједнички глас.
Он је рекао да за чланство у ЕУ морају да се испуне стандарди Уније, што се посебно односи на област владавине права, независног правосуђа, слободе штампе и говора, као и борбе против корупције и организованог криминала.
"То су теме за целу Европу и свако ко жели мора да сарађује с нама да обезбедимо све те стандаре. Ту не дајемо кредит, мораћемо више да радимо на томе. Немачка жели да подржи Србију на том путу", рекао је Габријел.


Решење односа са Приштином у интересу грађана

Зигмар Габријел нагласио је данас да Немачка, као и ЕУ, жели да се за односе између Београда и Приштине пронађе решење.
„Наравно да је Немачка заинтересована да се нађе решење и ситуација растерети“, рекао је он одговарајући на питање новинара шта може Србија од нове немачке владе очекивати као захтев везан за нормализацију односа са Приштином.
Габријел је, на заједничкој конференцији за штампу са председником Србије Александром Вучићем, истакао да проналажење решања није важно само за ЕУ, већ пре свега за грађане Србије и Косова. 
Габријел је казао да се Вучић још као премијер, а то наставља и сада као председник, залагао за проналажење решења, и да то није чинио само због ЕУ.
„Сви смо сагласни да не сме постојати стални конфликт, јер то није у интересу грађана“, указао је он.
Истакао је да се председник Вучић залазао увек за људе, без обзира на којој страни се налазе у политичком смислу.
Такође је казао да је Вучића увек доживљавао као неког ко јасно износи своје ставове и ради у корист грађана.


Лично, додао је, сматра да не сме да се чека до 2025. године, а за неке земље и касније, да се нешто учини, већ сада морамо нешто да учинимо и покажемо да се исплати кренути ка Европи.
Мора се, каже, инвестирати у инфраструктуру, образовање, научно-истраживачку област, јер само да ако људи виде у свакодневном животу тај пут ка Европи, "даће нам времена да испунимо услове".
Како је рекао, на Балкану, у свим његовим деловима има конфликата, али је ЕУ пример да се из најтежих конфликата и ратова, па чак и геноцида, може да се постане чак и пријатељ и "даћемо све од себе да то успе".
"Ова земља и суседне земље се могу развити у благостању и постану чланице ЕУ", рекао је Габријел.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести