Вучић: Аутопут до Сремске Раче пре краја 2023. године

СРЕМСКА РАЧА: Председник Александар Вучић изјавио је данас да би изградња дела аутопута ка Сарајеву од Сремске Раче до Кузмина, у дужини око 19 километара, могла да буде готова пре краја 2023. године и поручио да Србија премрежавањем земље аутопутевима спаја државе и народе у региону.
vucic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

"Желим турским извођачима на овој деоници да пре краја 2023. заврше око 19 км аутопута да би људи могли да га користе и да приближимо и Републику Српску и БиХ Србији - да успоставимо мостове пријатељства и заједнички градимо и изградимо веће поверење између нас", рекао је Вучић у обраћању на почетку радова на изградњи трасе деонице аутопута Сремска Рача - Кузмин.

Вучић је подсетио да су недавно недалеко одатле почели и радови на изградњи брзе саобраћајнице између Шапца и Лознице.

"Премрежавамо новим аутопутевима и Мачву и Срем и целу Србију новим аутопутевима - спајамо државе и различите народе", нагласио је Вучић.

Истакао је да је нови мост на Сави који је у изградњи на деоници Сремска Рача - Кузмин један од најквалитетније изграђених мостова у Србији и захвалио турским извођачима на томе и изразио уверење да ће и петља и вијадукт Босут, на којој су данас почели радови, бити изграђена на исти начин.

"За нас је важно на Балкану да зидамо мостове који спајају пријатеље и браћу и тада неће бити проблема и стрепњи", поручио је Вучић.

Северна деоница пута ка Сарајеву до краја 2023.

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је рок за завршетак радова на деоници аутопута ка Сарајеву, од аутопута Београд-Загреб, преко Кузмина до Раче крај следеће, 2023. године.

Он је рекао да спајање са РС и БиХ иде у два крака, један је северна деоница, преко Кузмина до Раче и даље до Бијељине, одакле РС гради свој део према Брчком и Добоју, а било би, каже, логично, да се гради и крак од Бијељине до Тузле, и затим ка Сарајеву.

"Када и како, не знам.. Тражили смо више пута, нисмо добили одговор од Сарајева", рекао је Вучић.

Други правац спајања ка Сарајеву иде преко Пожеге и Вишеграда.

"Ми завршавамо пут до Пожеге, до септембра или октобра потпуно и онда следи Пожега - Котроман, који је много тежак пут, дужине 61 километар, уз 16 или 18 мостова", рекао је Вучић.

Тај пут се даље спаја са Вишеградом.

"Али, немамо одговор да ли ће они (БиХ) да раде... Ми ћемо свакако, а да ли ћемо да одложило градњу пола године или годину, у зависности да ли БиХ то жели, али свакако ћемо повезати Вишеград, јер то значи и инфраструктурно повезивање целе Србије", рекао је Вучић.

Поручио је да је то за Србију од пресудног значаја, изразивши уверење да ћемо у томе успети.

Поновио је да су сви ти радови изузетно скупи, јер је цена свих материјала "отишла у небеса", као и нафте, гаса, цемент, битумен, камен, шљунак, што ствара безброј проблема.

Опредељна средства за деоницу Рача-Бијељина

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су опредељена финансијска средства за деоницу Рач-Бијељина и то ће бити подрска Србије не само Бијељини и Семберији већ и Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Вучић је на питање колики је значај повезивања Срема са Републиком Српском и колико ће то значити за повезивање привреде и за бољи живот и останак младих људи овде, рекао да је то суштинско и дубински структурно питање и да још много тога мора да се уради за бољи живот.

"Али без путева нема инвеститора, а после тога долазе гас, струја и други услови за инвеститоре, па после тога и екологија да би људи остали у земљи", напоменуо је Вучић.

Он је рекао да се у свим општинама Сремског округа раде канализација и пречистивачи отпадних вода.

"То су ствари које ће да допринесу опстанку и останку људи.

Верујем да то раде и РС и БиХ и то би било значајно јер морамо да гледамо целину региона, као шитем систем спојених судова. Не можемо у Србији да живимо много боље од некога поред нас.

Морамо заједнички да идемо напред и да ствари заједно гурамо напред", указао је Вучић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести