Вучић: Брза обнова пута Зајечар - Књажевац

КЊАЖАВАЦ: Председник Србије Александар Вучић је, након што је закаснио у посету Кањажевцу због лошег пута, најавио хитну обнову путног правца Зајечар - Минићево - Књажевац.
1
Фото: Tanjug

Вучић је захвало великом броју људи што су га сачекали и истакао да ће већ за неки дан почети радови на том путу, кључном за тај крај.

"Желимо још више да развијамо Стару планину као туристичко место, али и да подстичемо воћарство. Сви питају за халу која кошта три милона евра, нећу да обећавам, али покушаћемо да што пре кренемо у изградњу", рекао је Вучић.

Каже, такође, да ће држава покушати "да заврши посао око ИМТ-а и за тај простор да се добије 90 или 100 милиона".

"Онда ће прво радници, као првог реда повериоци, да се намире, али је много важније да ће то значити да покушамо да доведемо још једног инвеститора и да имате још једну фабрику у Књажевцу и да тиме гарнатујете сигурну будућост својим породицама", поручио је Вучић.

Фото: Tanjug

Велика компанија долази у ЗА, запослиће 2.000 људи

Он је објавио да је постигнут договор са једном великом компанијом, која ће направити фабрику у Зајечару, и већ од јануара до јуна запослити 2.000 људи.

Са том компанијом ће у наредних месец дана бити потписан уговор, рекао је Вучић на скупу у Зајечару у оквиру кампање Будућност Србије и истакао да је то велика и важна вест, али да још не може да саопшти о којој компанији је реч.

"Од јануара креће запошлљавање и за шест месеци биће запослено у новој компанији, новој фабрици, 2.000 људи тимочког округа. То је најважнија вест која се деценијама чекала", истакао је Вучић.

Председник каже да ће то значити будућност за 2.000 породица, али и много више новца за Зајечар, много добрих путева, решавање питања канализације, водовода и других инфраструктруних проблема.

Истакао је да се држава борила месецима и годинама за довођење такве компаније у Зајечар, пошто су до сада углавном инвеститори у последњем тренутку одустајали од тог града.

"Добио сам коначну потврду, молили су ме да не говорим име компаније, али договор је постигнут", истакао је Вучић.

Поручио је пензионерима да ће ове године имати веће пензије, као и да ће бити повећане плате у јавном сектору и то без повехцања јавног дуга.

Упозорио је да смо у Књажевцу изгубили трећину становника у последњих 20 година и да су за то криви они који су уништили фабрке.

"Зато ћемо посебно Тимочком округу да помогнемо", казао је Вучић и додао да мора и додатно да се подстакне рађање деце у том делу Србије. 

Даћемо све од себе да Књажевац изгледа много другачије и боље већ за неколико месеци, а не година, поручио је Вучић.

Председника су у Кањажвецу дочекали грађани са транспарентном "Будућност Србије, будућност Кањажевца" и са заставицама Србије.

Ту је био и председник општине Милан Ђокић.

Фото: Tanjug

Пре него што се Вучић обратио грађанима, пришао му је Верољуб Катић, бивши радник компаније ИМТ у Књажевцу, који га је питао када ће бити решен статус 68 радника те компаније који су изгубили посао када је фабрика отишла у стечај и нису прошли социјални програм.

Катић је од председника тражио да се тим радницима повеже радни стаж који им није уплаћиван од 2004. до 2008. године.

Вучић је рекао да ће бити размотрен тај проблем и затражио да се његовом кабинету достави документација.

Вучић је затим обишао фабрику обуће Фалц Ист и у разговору са једним од власника фирме Марчелом Амброзијем обећао да ће држава дати озбиљне субвенције уколико преселе више погона из Бразила у Књажевац.

Председник је додао да ће добити посебне субвенције за машине.

"Пружили смо руку један другом, а то код значи да је склопљен договор", рекао је Вучић, а Амброзије је рекао да му је драго због тога.

Од 2004. године, када је италијанска компанија Фалц Еаст Србија купила књажевацку ”Леду”, те фабрике ”Тоза” у Зрењанину и ”Фрушка гора” у Руми, у процесе модернизације технологије производње уложено је близу пет милиона евра. 

Данас, у погонима Фалц Еаст Србија ради више од 1.300 радника. Они годишње произведу 1.200.000 пари ципела за децу и одрасле. 

У Компанији Фалц Еаст д.о.о. Књажевац произведе се сваке године око милион пари обуце за децу и одрасле. 

Готово целокупна производња извози се на тржишта Америке, Европске уније, Уједињених Арапских Емирата, Кине и Индије.

Фото: Tanjug

Председник обишао винарију Јовић у Потркању

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас винарију Јовић у Потркању у Зајечарском округу, а испред винарије дочекали су га мештани.

Једна од окупљених захвалила је председнику што јој је одговорио на писмо које му је раније упутила, а чиме ју је, како је рекла, обрадовао и замолила га да држава да средства како би се њиве које су комасиране увеле у катастар.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, који је заједно са председником обилазио винарију, рекао је да ће кроз нову комасацију бити уписано 7.000 хекара земље у катастар.

Током обиласка, председника су власници породичне винарије упознали са тиме да производе шест врста вина, као и вишњицу - воћно вино од вишања из њиховог засада.

Како кажу, најпознатији су по производњи вранца, а од белих вина призводе и шардоне, совињон и сајски ризлинг.

Један од власника винарије Јован Јовић рекао је за Тањуг да се већ генерацијама баве производњом грожђа и вина као и да производе вино са заштићеним географским пореклом.

Према његовим речима, капацитет подрума износи око 150.000 литара, а годишње произведу од 40 до 50 литара вина.

Својих седам производа Јовићи пласирају на српско тржиште, а што се тиче извоза вино из винарије Јовић било је доступно купцима у Немачкој, Италији и Америци.

Вучић локалним функционерима: Последња опомена!

Председник Србије Александар Вучић оштро је данас у Зајечару поручио представницима локалне самоуправе, градоначелнику тог града али и осталих градова у Србији да су они "у служби народа", да морају да разговарају са грађанимаи, посебно, да се "више не деси" да на скуповима на којима говори буде постављена ограда између функционера и народа.

"Више никад да нисам видео ограду између функционера и народа. Ја сам овде дошао због народа а не због функционера", рекао је Вучић.

"Нисам први пут рекао да се ограда склони, али је последњи. Пробајте да ми то урадите следеће недеље у Сомбору... Сви ћете да летите с посла", упозорио је.

Градоначелницима и председницма општина је рекао да морају да саслушају грађане .

"У 90 одсто случајева нећете моћи да решите проблем,али саслушајте их, људи ће бити задовољни и да их саслушате, и што сте показали мало пажње", рекао је Вучић, и додао му је јасно да грађани нису много чим задовољни ни на локалу.

Ускоро брза саобраћајница Параћин - Зајечар

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће се градити брза саобраћајница од Параћина до Бољевца, Зајечара и Вршке Чуке, са краком према Бору, као и да ће бити направљена за само неколико година.

Прелиминарни трошкови показују да ће градња брзе саобраћајнице коштати око 460 милиона евра, а можда и до 600 милона евра са додатним трошковима, рекао је Вучић на скупу у Зајечару.

"Смеје ми се Бошко Ничић, а то су мислили и грађани Чачка, Љига, Пожеге, као и из Владичиног Хана, Сурдулице и других места, где сада имају аутопут. Изградићемо и ту брзу саобраћајницу и то за само неколико година", нагласио је Вучић.

Председник каже да ће тако сви грађани моћи да виде исток Србје.

Додао је да ће Сокобања са додатних шест милиона евра добити излаз на Коридор 10.

"Без толике ваше подршке не би могли да мењамо Србију", нагласио је он.

Останите у Србији,ни у чему нисмо лошији,а можемо бити бољи

Председник Александар Вучић поручио је данас да ће држава улагати у исток Србије, а грађане тог и осталих делова Србије позвао је да не напуштају земљу и замолио да му се придруже у борби за бољи живот "у нашој лепој земљи".

Немојте да кажете "сви су исти", јер нисмо сви исти, постоје људи којима је стало пре свега до Србије, до њене боље будућности, који се боре за Србију, и за сваки педаљ наше земље, рекао је Вучић на митингу у Зајечару, којима је завршио данашњу обилазак Зајечарског округа у оквиру кампање Будућност Србије.

"А ми ћемо учинити све да пристојној Србији омогућимо да лепо живи од сопственог рада", поручио је председник Србије и додао да ће учинити све да нико у Србији нема зараду мању од 30.000 динара, какав год посао да ради.

Важно је, истиче, да људи остају у свом крају и не одлазе у иностранство, јер ни у чему нисмо слабији од других, већ можемо у много чему да будемо бољи.

А све који су отишли у иностранство замолио је да размисле да се врате у Србију са свим знањем које су стекли и да га уложе у своју земљу.

Додао је да се секира када у новинама види наслове о идеалним зарадама у Немачкој. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести