Вучић: Цео свет сада зна да је Вокер великоалбански лобиста

БЕОГРАД: Премијер Србије Александар Вучић изјавио је, поводом најновијих изјава бившег шефа ОЕБС-а на Косову Вилијама Вокера, да цео свет сада има "доказе на тацни" да је реч о великоалбанском лобисти, који се залагао за остварење тог пројекта "Велике Албаније" на КиМ.
vucic Tanjug Darko Vojinovic.jpg
Фото: Танјуг (Дарко Војиновић)

"На страну што је сарадивао са Албанијом, на страну што се ангажовао од америцке обавештајне агенције. Је ли могуће да се ти, цовеце који си нам говорио да си неутралан и објективан, данас залажеш за Велику Албанију? Још кажеш да имаш решење! Да ли нам то опет претиш? Немој више да нам претиш!", рекао је Вучић.

Бивши шеф верификационе мисије ОЕБС-а на КиМ Вокер је јуче изјавио да има пројекат за "уједињење Албанаца у Албанији, на Косову али и у дијаспори."

Србија ће на сваком месту и на сваком нивоу износити овај крунски доказ да Вокеру никада није био циљ заштита људских права на КиМ већ борба против Србије и стварање "Велике Албаније“, истакао је Вучић за Спутњик.

Ово је важна вест коју не би требало пропратити само на дневно политичком нивоу, оценио је Вучић.

"О овој Вокеровој поруци ћемо тек да разговарамо. И то на свим нивоима у Европи и у свету. Није Вилијам Вокер тек тако нешто изговорио. Он је поруцио да има пројекат, да има план за уједињење Албаније, Косова и такозване албанске дијаспоре. Дакле, де факто, има план за стварање "Велике Албаније''" рекао је он

Премијер и изабрани председник објашњава и зашто је баш Вокерова порука, после вишедневних прича о "Великој Албанији“, важна вест.

"Чини ми се да на те поруке досада нисмо обраћали довољно пажње, али обратићемо! Вилијем Вокер је био неко које представљао ''независну и објективну мисију'' ОЕБС-а, или су нас макар убедивали у то"

Вучић је у вези са Вокеровим деловањем подестио да је "слуцај Рацак“ био фабрикован и да је послужио као разлог за велики сукоб. 

"То је био разлог, то је био повод за рат. Све је кренуло од лажи Вилијема Вокера. То је тај човек који данас отворено показује да је он у ствари великоалбански лобиста. То је исти цовек због кога су спровели агресију на Републику Србију. То је исти цовек! То је тај цовек који се сада залаже за ''Велику Албанију'' и то отворено каже. Он то више и не крије," закључио је Вучић.

Он указује и да су бившег финског председника Мартија Ахтисарија доводили као медународног посредника који је требало да буде независтан, који је требало да понуди нешто што је објективан план за решење проблема измеду Срба и Албанаца, а данас је и он у албанском тиму Приштине.

То нам говори, напомиње Вучић да је све од поцетка било усмерено, не против Слободана Милошевића или не свакако само против њега, већ пре свега против Србије. 

Сад за то имамо крунске доказе. Сад то више није писање наше штампе. Сад то није питање да ли то неко од нас мисли. Они су сами те доказе понудили, пружили их целом свету као на тацни, додаје он.

"Па да ли све ово треба да знаци да сутра опет треба да верујемо у некакве тобоже објективне медународне организације цији ће представници на најдиректнији и најфлагрантнији нацин да се залажу за „Велику Албанију"? упитао је Вучић и подсетио да су "њихови извештаји били цасус белли за рат. За најдиректнији напад на Републику Србију."

Премијер и будуц´и председник Србија не мисли да ће Србија ускоро моћи да врати ствари уназад нити да натера Америку ни 23 земље Европске уније да повуку признање Косова, али велика дипломатска борба се наставља.

"Борићемо се! Они су и даље сви заједно. Много снажнији него ми. Поносан сам на цињеницу да је сада свакоме у свету јасно на цијој страни је морал. Не заборавите, не постоји ништа важније од тога. Уверен сам да ће добар део људи почети да разумева шта се догодило. Па макар да то имамо за будућност. Па макар да увек можемо да говоримо како и на који нацин и због чега је нападнута наша земља", закључио је он

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести