Вучић: Да јасеновачке жртве не буду заборављене

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће Србија учинити све да јасеновачке жртве не буду заборављене, након што је у разговору са партријархом Порфиријем постигнут договор о изградњи меморијалног центра у Доњој Градини, у којем би се подсетило на све злочине над српским народом.
v
Фото: Tanjug (Miloš Milivojević)

Свесрпско светилиште биће изграђено на најтужнијем месту, у Доњој Градини. Србија и српски народ памте. Србија се не стиди својих жртава. То су наши јунаци и даћемо све од себе да њихово јуначко дело не буде заборављено, написао је Вучић на свом Инстаграм профилу.

У посту је објављен и снимак са делом Вучићевог излагања у којем наводи да је са патријархом разговарао о томе "како да оснажимо културу памћења".

Разговарали смо како да учинимо све да не буду заборављене јасеновачке жртве, шта је то што држава може да помогне и српској цркви која има изузетно значајну улогу у целом овом процесу. Оно што је за нас значајно, данас смо коначно постигли договор и преносим потврду и господина Додика да крећемо у изградњу нечега што би требало да буде свесрпско светилиште да у најтужнијем месту у Доњој Градини на територији Републике Српске подигнемо велики меморијални центар, али у којем бисмо подсетили и на све друге злочине почињене над нашим народом, да сећање на српско име и презиме не буде затрто, рекао је Вучић.

Председник Вучић пренео је раније данас, након разговора са патријархом Порфиријем, да је коначно постигнут договор о изградњи меморијалног центра у Доњој Градини, у којем би се подсетило на све злочине над српским народом.

Вучић се са патријархом састао поводом 80 година од оснивања система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу и обнове спомен комплекса манастира Јасеновац.

Логор Јасеновац био је највећи концентрациони и логор смрти на простору окупиране Краљевине Југославије за време Другиг светског рата.

Формирала га је Независна држава Хрватска (НДХ) у августу 1941. године.

Логор су уништиле усташе у априлу 1945. године да би сакрили трагове почињених злочина.

Државна администрација Хрватске назвала је место мучења и убијања Срба, Јевреја и Рима "радним логором Јасеновац".

Тачан број жртава у системима логора Јасеновац није никада утврђен.

Спомен парк Јасеновац је до 2012. утврдио списак од око 83.000 жртава, док је Музеј жртава геноцида сачинио списак од око 88.000 жртава.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести