Вучић: Да је више Тајанија, где бисмо сада били...

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић захвалио је Антонију Тајанију, председнику Европског парламента, на поштовању Србије и српског народа и што је добро упознао и Србију и Западни Балкан. 
vucic tajani
Фото: Tanjug

"Да је Европска унија имала више таквих људи, који на тај начин поштују српски народ, уверен сам да бисмо и ми били много вреднији и имали боље резултате", рекао је Вучић на прес консференцији након сусрета и разговора с Тајанијем.

Како је навео, лично је почасаствован због посете Тајанија, "човека који на сваком месту показује изузетно знање не само о Србији, већ и о Западном Балкану и уопште Балкану". 

Хвала и за подршку Србији на њеном путу ка ЕУ, додао је Вучић.

"Високо ценимо чињеницу да ЕП, као директно изабрано законодавно тело које педставља 400 милиона људи, препознаје важност проширења ЕУ на Западни Балкан", рекао је Вучић. 

Вучић је посебно истакао да смо од 2012. до 2017. године увећали трговинску размену са ЕУ за 47 одсто, док је извоз Србије у Унију увећан за 80 одсто, са 5,1 на 9,2 милијарде евра.

То показује колико нам је значајан и апсолутно доминанатан партнер ЕУ у том погледу, назначио је председник Србије.

Како је додао, покривеност узова извозом порасла је са 58 на 83,2 одсто у односу на земље ЕУ.

"Србија је по том питању направила добар посао", рекао је Вучић и додао да је захвалан на чињеници да све више бизнисмена долази из ЕУ, да желе да улажу у Србију и да раде са Србијом.

Вучић је рекао да се разговарало и о будућем напретку у области владавине права, каои регионалној стабилности и миру, што је, каже, једно од кључних птианаја за њега као председника и за целу Србију.

Навео је да је било речи и о стравичном злочину, убиству Оливера Ивановића и поновио да захтевамо и тражимо да истрага буде снажнија, а да се убице и налогодавци приведу правди.

"Истовремено је наша обавеза да на КиМ, и у другим деловима региона чувамо мир и стабилност", подвукао је председник.

У том смилу је истакао да су биле важне поруке о миру и стабилности у разговорима које је имао са бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем пре неколико дана.

Додао је да ће сутра разговарати са председником Републике Српске Милорадом Додиком, као и да ће ускоро разговарати са српским чланом Председништва БиХ Младеном Иванићем, док је неколико дана имао разговор са хрватским чланом и председавајућим Председништва БиХ Драганом Човићем.

На крају обраћања, Вучић је још једном захвалио Тајанију за, како је рекао, огромну личну подршклу у своје и име грајдана Србије, пожелевши му срећу и успех на месту председника ЕП.

Он је навео да долазак Тајанија представља освежење и промоцију европског пута Србије и нашег напретка у целини.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести