Вучић: Договор са Путином спас за Србију

БЕОГРАД: Договор о гасу са председником Русије Владимиром Путином спас је за нашу земљу, јер нећемо имати проблема ни са гасом, нити са струјом, али ни са грејањем и свеукупним снабдевањем, поручио је данас председник Александар Вучић.
aleksandar vucic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Он је за РТС после разговора са Путином у руском граду Сочију нагласио да су то огромне финансијске уштеде за Србију, али да није само питање финансијских уштеда, већ да је то сигурност, стабилност и позив инвеститорима да знају,како је рекао, да долазе у сигурну земљу у којој не морају да брину хоће ли бити несташице гаса, електричне енергије или било чега.

Председник Србије је рекао да су се данас са руском страном водили разговори и о дугорочном уговору, о елементима и другим детаљима и да остаје да се то коначно дефинише у наредном периоду.

Вучић је нагласио да то нису лаки преговори и да детаље не сме да износи јер то не би било фер према домаћину, али да је оно што је важно, да Србија неће бити незадовољна, односно да ћемо бити задовољни и дугорочним уговором.

Он је рекао да су у политици интереси доминантни и да се увек разговара о томе шта ко жели и шта ко тражи, али да нема сумње да је ово резултат пре свега истинског и пријатељског односа.

“Да ли ће Руси да се боре за неку своју фирму на нашем тржишту, па нормално је, то ћемо и ми да радимо овде, то је био увек случај и то ће бити увек случај. Али ово заиста јесте био један истински и искрено пријатељски искорак”, нагласио је Вучић.

Он је посебно захвалио на личном и коректном односу руском предеседнику који је показао, како је рекао, велико поштовање за Србију.

“Да сам ја на његовом месту не знам да ли бих то урадио, да будем сасвим отворен, тако да, много му хвала на томе и много му хвала на личном, коректном односу који је чак превазишао моја надања, не само очекивања и човек је показао велико поштовање за Србију и ја сам му бескрајно захвалан на томе”, навео је српски председник.

Вучић је рекао и да због одређене стопе инфлације дугорочно не можемо још да говоримо о могућим поскупљењима цена струје и гаса, али да сада током зиме неће бити никаквог повећања и да би то било бесмислено, пошто их не набављамо по вишој цени и нагласио је да имамо убедљиво најнижу цену електричне енергије у Европи после Украјне која је захваљујући нуклеаркама успевала да то одржи.

Вучић је рекао и да од других земаља у региону које имају све ниже плате од нас, ниже пензије од нас, све имају вишу цену електричне енергије.

Он је рекао да је са Путином данас разговарао о струји и о гасним електранама и да се предузимају нови кораци по тим питањима, а да је са руским председником договорено да се направи значајна свечаност поводом отварања ТЕ-ТО, Термоелектране-топлане Панчево, што је веома важно, јер ћемо ту трошити додатних преко 300 милиона кубних метара гаса.

“То више није земља која троши једну милијарду кубних метара гаса већ земља која ће да троши скоро три милијарде кубних метара гаса у само 10 година разлике. Дакле, потуно друга, промењена земља, зато нам је све ово толико важно, зато је толико битно и верујем да ћемо ту свечаност направити већ током децембра”, нагласио је Вучић.

Он је рекао да је са Путином разговарао о политицким темама и Косову и Метохији и да су се добро разумели.

“Ја сам говорио о двоструким стандардима и о неретко лицемерју у међународним односима, председник Путин то препознаје и добро схвата о чему говорим, али је тражио од мене додатна објашњења, па смо говорили о Северу Косова, показивао му и на мапи”, нагласио је Вучић.

Председник Србије је рекао да је од Путина чуо и научио многе ствари везано за глобалну политику и да постоји високо сагласје у међународним форумима, међународним институцијама и организацијама између две земље.

Најавио је и скоро потписивање документа о стратешким-економским односима између Србије И Русије, петогодишњи план до 2026. године, што ће, како је навео, бити реализовано у наредних седам до 10 дана.

“Знате када три сата разговарате, а само сте вас двојица, онда нема детаља о којем не разговарамо, дакле од наших музеја, манастира, цркава...Не постоји област коју нисмо обухватили и да будем искрен веома сам задовољан и трудим се да својим осмехом, срећом и задовољством не покажем вишак ароганције, а немојте ми замерити ако се то деси”, рекао је Вучић.

Он је говорио о Петрохемији, компанији Бросе, а нагласио је да најављене добре вести за Фијат немају везе са Русијом, већ са власницима, Италијанима и Французима, али да не може да говори о детаљима јер је то тајно док они то не саопште.

“Што се тиче Бросе, ми смо завршили договор и уговор за Петрохемију, очекује се потписивање наредних дана. Један од наших услова је био да нема отпуштања радника, ја мислим да је то велика ствар и важан услов, и наравно добили гаранције за будуће инвестирање. То је још једна важна ствар за јужни Банат, Панчево после ЦТФ и Броса. То су дакле добре вести, али и нама сигурност да ћемо увек имати те деривате које су некада од стратешког значаја “, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести