Вучић: Разумели смо канцеларку, рачунамо на подршку Немачке

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче у Берлину да верује у подршку Немачке и да ћемо уз њену помоћ успети да пронађемо компромисно решење. Нагласио је да у односима Београда и Приштине није прихватљиво решење да Србија буде једини губитник. 
1
Фото: Tanjug

„Верујем у компромис, а не у једнострана решења”, рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара у вези с правно обавезујућим споразумом, на заједничкој конференцији за новинаре с немачком канцеларком Ангелом Меркел. Додао је да је Србија разумела све поруке канцеларке Меркел.

Немачка је не само економски већ и политички једна од најзначајнијих земаља за Србију, истакао је Вучић, и захвалио канцеларки на њеном ангажовању на Западном Балкану.

Ангела Меркел је поручила да Немачка охрабрује Србију да настави реформе и подржава њену европску перспективу. Истакла је да преговори о прикључењу могу бити успешни уз даље реформе и у светлу питања односа с Приштином.

"Иницијатива полази од Србије, председник Србије је тај који је ту главни актер – рекла је канцеларка. – Ми разговарамо о томе и подржавамо ствари када се тражи наша подршка. Али ја нећу да делим савете, поготово не у јавности."

Вучић је пренео новинарима да је Меркеловој казао да не верује у једнострана решења, већ у компромис.

" Рекао сам јој је да је важније љубити земљу своје деце него земљу својих предака, важна нам је будућност. Спремни смо на компромис. Да обе стране нешто изгубе, па макар и да не буду задовољне. За народ не би било прихватљиво да Србија буде једини губитник", истакао је Вучић.

Најавио је да ће Србија крајем године кренути у изградњу ауто-пута Ниш–Приштина, што је за нас од великог значаја јер сматра да су путеви пријатељства и мира важни. Како је нагласио, Србија је посвећена миру и стабилности на Западном Балкану и рачуна на даљу подршку Немачке и канцеларке Ангеле Меркел, какву је и досад имала.

" Много тога треба да урадимо, пред нама је тежак пут решавања поглавља 23 и 24 и тешка препрека је решавање односа између Београда и Приштине", рекао је он, изразивши захвалност Ангели Меркел што на сваком месту показује поштовање према нашој земљи.

На питање да ли се плаши зависности српске привреде од Немачке, Вучић је казао да се он радује и већој улози те земље у Србији.


Споразум о ратним меморијалима

Канцеларка је указала на посебан значај тога што је постигнут Споразум о ратним меморијалима и местима страдалих током ратова и на територији Србије и бивше Југославије. Изразила је уверење да ће бити посетилаца војних меморијала у Србији и из Немачке.

"Радује ме такође и што је у оквиру тих разговора решено питање ратних меморијала, што је кључна тачка у односима наших земаља, и то је поклон који је донео председник Србије", рекла је Меркелова.

Вучић је поручио да је поносан на Споразум о ратним меморијалима и местима страдалих.

"То води до коначног политичког помирења и није чудо што за нас Немачка постаје најзначајнија земља у економском смислу, али полако и у политичком", сматра Вучић.


" Надам се да ће за две године трговинска размена достићи и шест милијарди евра. Немојте заборавити – а ми Срби неретко заборављамо – да није било Меркелове, ко зна како би се завршила ситуација коју смо имали 2015, када су нам, због миграната, уводили санкције, па када је рекла да морају престати лоши односи у региону", објаснио је Вучић.

Указао је на то да се с Немцима не слажемо у свему, али да Немачка добро разуме процесе у којима смо.

Немачка канцеларка и српски председник састали су се јуче око поднева, а Меркелова га је срдачно дочекала испред седишта кацеларске службе у Берлину. Истакла је на конференцији за новинаре да је радује што је Вучић, први пут у новој функцији, као председник Србије, посетио Берлин, подсетивши на то да су постојали одлични и блиски односи између две земље док је био премијер

Указала је на то да је око 400.000 грађана пореклом из Србије, који живе у Немачкој, мост сарадње двеју земаља. Додала је да је Немачка импресионирана начином на који Србија иде путем реформи, и похвалила рад на борби против корупције. Канцеларка је истакла да Немачка жели да настави да подржава европску перспективу Србије и охрабрује Београд да настави реформе, као и у проналажењу решења у односима с Приштином.

Ми разговарамо о томе и подржавамо ствари када се тражи наша подршка. Али ја нећу да делим савете, поготово не у јавности (Ангела Меркел)

"Преговори о прикључењу могу бити успешни ако се реформе даље развијају у домену правне државе и у светлу питања односа с Косовом. Зато смо се делимично осврнули на питање како можемо доћи до правног оквира, уговорног решења за Косово" рекла је Меркелова.


Меркел: Посетићу Србију

Ангела Меркел каже да Немачка веома цени напоре да дође до помирења српског и немачког народа, као и да се радује позиву да поново посети Србију.

" Доћи ћу у посету Србији у неком тренутку, сада је важно да се формира влада у Немачкој и надам се да ћу поново бити изабрана за савезну канцеларку – рекла је Меркелова одговарајући на новинарска питања. – Не могу ништа прецизно рећи о програму посете, али то ће бити једна тачка, то могу рећи."


Канцеларка је навела да се разговарало и о региону, те да ту има низ питања која треба решити, што се посебно односи на БиХ и друге земље.

" Ценим рад Александра Вучића на успостављању што боље сарадње међу државама Западног Балкана и желим му успех у том послу, који није увек једноставан" ,констатовала је канцеларка.


„Не удварам се и не додворавам, али…”

Вучић је рекао да је за њега част што је, као председник релативно мале земље, гост немачке канцеларке.

"То показује колика је њена озбиљност у решавању европских проблема. Познато је да се ја никоме не удварам нити додворавам, али без Меркелове и њеног труда и ангажмана, плашим се да бисмо имали тежу ситуацију у овом делу Европе", казао је Вучић.

Он је напоменуо да је Србија посвећена миру и стабилности на Западном Балкану и да рачуна на даљу подршку Немачке и канцеларке Меркел, какву је и до сада имала. Додао је да се плаши да би без њене заинтересованости ствари изгледале много лошије.

" Очуваћемо мир и стабилност, пре свега због наших грађана", рекао је Вучић, и изразио уверење да ће Србија добити још снажнију подршку Немачке у наредном периоду.


На крају се осврнула, поводом новинарских питања, и на сарадњу Кине и Србије, рекавши да је реконструкција пруге Београд–Будимпешта пројекат у који је укључена и чланица ЕУ, као и да су у Иницијативи „16 + 1” земље чланице ЕУ те да оне имају обавезу да заступају заједничку политику према Кини.

" Узимање кредита није ништа што је забрањено и Европска комисија проверава све пројекте", објаснила је Ангела Меркел, додавши да то није типично српско питање, већ да Кина сарађује с многим земљама у Источној Европи.

То је био 11. састанак Александра Вучића с немачком канцеларком. Председника Србије је, на берлинском аеродрому, по слетању дочекао почасни вод немачке војске.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести