Вучић, Јункер и Хан разговарали о европском путу Србије

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић разговарао је са председником Европске комисије Жан-Клод Јункером и комесаром за проширење Јоханесом Ханом. Он је истакао да је обавезујући документ с Приштином за Србију најтеже питање.
vucic han junker tanjug
Фото: Tanjug, Dragan Kujundžić

"То и јесте пре свега питање за Србију и за све наше грађане и за нашу будућност", изјавио је он на заједничкој конференцији за новинаре с председником Европске комисије Жан-Клодом Јунером, након једночасовног разговора у вили „Мир”.

По Јункеровим речима, ЕУ жели да се односи Београда и Приштине нормализују у оквиру правно обавезујућег споразума, при чему је додао да „није на нама да кажемо који ће бити услови и његов карактер, већ је на Београду и Приштини да то одреде”. Он је оценио и да је, када је реч о путу којим Србија иде, смирен након разговора с Вучићем, констатујући да је „она део Европе и када услови буду испуњени, Србија ће наравно постати чланица ЕУ ”.

Српски председник захвалио се Јункеру на „отворености, искрености и на поштовању које је показао према Србији”. Истакао је да посета Јункера и комесара Јоханеса Хана представља значајан подстицај да Србија настави реформе у процесу приступања ЕУ.

Пред су Србијом тешки задаци, а оно шта ћемо изабрати као циљ је наше унутрашње питање

" Захвалан сам Јункеру на труду, ангажману и свим напорима јер он није увек поштовао све бирократске процедуре, трудио се да налази најбоља решења на Западном Балакну. Када сам га молио за оквирне датуме у којима бисмо могли оптимистичније да посматрамо будућност, знао сам да нисам тражио нешто што је лако добити. Не говорим да је 2025. године гарантован улазак, већ година која би могла бити година нашег прикључења европској породици народа", приметио је председник Србије.

Говорећи о условима из бриселске стратегије, Вучић је истакао да је важно да покушамо да пронађемо компромис с Албанцима, да историјски решимо тај однос на другачији начин, не ратовима и сукобима, да имамо ту осовину север–југ на Западном Балкану, која би значила пријатељство између два најмногољуднија народа.


ЕУ не тражи Дачићев харакири

Жан-Клод Јункер тврди да није дошао у Београд како би држао лекције Србији „јер Срби су велика нација, а Србија зна куда треба да иде и који је пут у будућност”. Истакао је да ЕУ није економски конгломерат, да је то заједница која се стара о добробити својих грађана, а пре свега је заједница вредности. То је рекао одговарајући на питање упућено председнику Србије да ли се слаже с министром Ивицом Дачићем да нећемо због ЕУ извршити харакири.

" Нећемо тражити од министра спољних послова да изврши харакири, заиста не бих желео да он тако нешто уради. Желимо добру сарадњу с пријатељима из Србије ", поручио је Јункер.

Истакао је да прошлост постоји, али да морамо извући поуке из ње.

" Србија и ЕУ ће заједно имати толике прилике за развој. Државници пролазе, али народи остају", рекао је председник Европске комисије.


"Од мене нећете слушати јуначке приче, иако добро знате да сам довољно храбар да свакоме у лице кажем шта су ставови Србије. Важно је да ми и Албанци пронађемо компромис, а у Бриселу су само посредници, али тешко да бисмо икада ми самостално сели да разговарамо и хвала им на томе. Од 27 чланица ЕУ, 22 су признале независност Косова и очекују правно обавезујући документ који би вероватно водио суштински ка томе, у најмању руку да Приштина буде члан УН, односно других светских организација и институција. Пет земаља ЕУ то не би желело. Приштина би то желела, а Београд не би. У свим тим оквирима који су тешки за нас, морамо да пронађемо решење – да поновим пред председником ЕК-а – у којем ће и Београд и Приштина понешто да изгубе, и једни и други да буду помало, или много незадовољни, јер то би значило да бисмо сви победили",  казао је председник Србије, подвлачећи да, ако је компромис могућ, „једва чекамо разговоре с Албанцима, под окриљем ЕУ на највишем нивоу”.

Навео је да, ако то не буде могуће, живећемо у прошлости као што смо и много деценија и векова уназад највише волели да причамо о својим митовима. Изразио је наду да ће и Албанци разумети колико је „за нашу будућност важан тај договор”.


Разговор са Србима

Јункер је рекао и да „воли да посети Београд”, да је једном долазио раније, да му је ово друга посета, а ускоро ће, каже, бити и трећа.

Хвала председнику Србије, примио нас је као принчеве. У Бриселу често говоримо о Србији, а ја сам хтео и да разговарам са Србима. Ово није никаква инспекција, нити прикупљање информација, већ отворени разговор – рекао је Јункер.


" Не заборавите оно што је најважније: ми нећемо бити у сукобу с Албанцима, ни они с нама, ако постигнемо тај договор. Сви заборављамо то, а мислим да нам је важно само да бисмо имали убрзан европски пут. Нико не рачуна колико је за нас важно и у економском и сваком другом политичком смислу да имамо добре односе с Албанцима, и обрнуто, о томе се не чује ни реч у Приштини. А то је од пресудног значаја", приметио је Вучић, најављујући да ће уложити све напоре као председник републике да те преговоре и разговоре наставимо у доброј вери.

Нагласио је да „немамо ништа што бисмо крили, замазивали народу очи”.

"За замајавање је било времена у прошлости колико хоћете, скривали смо тешке и лаке ствари, а ја то не желим. Имали смо отворен разговор с Јункером и Ханом, кога сматрам такође искреним пријатељем Србије и региона, о односима Београда и Приштине", рекао је Вучић.


Импресиван део пута

Председник ЕК-а Жан-Клод Јункер изјавио је да је Србија прешла део пута, „и то импресиван део пута” на путу ка ЕУ. Додао је да „има још проблема када је реч о владавини права и да се поправе и неке ствари у правосуђу, али је велики напредак остварен”. Истакао је да је ту и правно обавезујући споразум с Приштином. Зна да је то тешко, али је уверен и у то да ће Београд помоћи да се реше спорови који постоје у региону. Поручио је да ЕУ не може да прихвати у своје чланство земље које нису међусобно решиле територијалне спорове.

"Не можемо да увозимо билатералне спорове. Важно је да ти спорови буду решени пре уласка у ЕУ јер желимо да земљама Балкана пружимо стабилност, а не да увеземо нестабилност",објаснио је председник ЕК-а.


Истакао је да су пред Србијом тешки задаци, а да је оно шта ћемо изабрати као циљ наше унутрашње питање.

" Захвалан сам Јункеру што говори оно што јесте, без длаке на језику – рекао је председник, уз поруку: – Захваљујем Јункеру на одржању мира и стабилности у региону јер неретко су пружали подршку и верујем да ћемо такву подршку имати и у будућности."

Председника ЕК-а и комесара Хана на аеродрому је дочекала министарка европских интеграција Јадранка Јоксимовић, заједно са шефом Делегације ЕУ Семом Фабрицијем. Европски званичници су у посети региону, Јункер први пут у мандату председника ЕК-а, а циљ је – представљање нове стратегије проширења.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести