Вучић: Ефикасно се изборили, мислим да су људи задовољни својом државом

БЕОГРАД; Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија ефикасно функционисала у борби прптив епидемије корона вируса, да је испуњен циљ, те да верује да су грађани, када све сагледају, задовољни својомн државом.
vucic
Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

Сад је економија највећи изазов пред којим се налазимо, оценио је, у емисији Ћирилица на Хепи тв, те указао да се штете због последица епидемије мере милијардама евра и да ће бити портребно годину дана да се врате ствари на стање пре епидемије.

Оно што треба да радимо свакако није оно што се догодило 2008, када је требало одговорити и санирати последице светске економске кризе, јер је тада много људи остало без посла, већ оно што смо радили и како смо се понашали, уз огорман рад и труд, 2014. године, рекао је председник Вучић.

Вучић је рекао да се Србија "отворила" у правом тренутку и да би се каснило да се економија покренула само седам дана касније.

Упитан да ли су лекари из кризног штаба били за то да Србија још неко време остане "затворена", Вучић је рекао да је то њихов посао, али да им је, такође, јасно да економија мора да се покрене и да држава мора да живи.

Вучић је указао да током ванредног стања није било несташице ниједне робе, да можда три дана маске нису могле да се купе у свим апотекама у сваком тренутку, али да је то убрзо решено, да је Србија почела да производи квасац, алкохол, хипохлорит...

"Брзо смо се снашли, показали смо ефикасност и оперативност и мислим да су грађани задовољни својом државом. Да ли смо могли боље, сигурно да јесмо... Увек извлачите оно чиме нисте задовољни и оно што бисте могли да промените. Има ствари које бисмо променили, али, да ли смо функционисали ефикасно, да ли смо добро функционисали и да ли смо испунили циљ - мислим да јесмо", рекао је Вучић.

Чуо сам увреде,вику... али, никако да чујем програм

Чуо сам увреде, вику, али никако да чујем неки програм, рекао је вечерас Вучић коментаришући протест дела опозиције испред Председништва, због којег је, каже, закаснио у емисију Ћирлица, јер мисли да је у реду да буде са својим сарадницима, а хтео је да чује и шта су поруке.

Он је навео да нема проблем са демонстрацијама и протестима, јер кроз њих некада пронађе шта је то што људи виде да није добро урађено и што треба да се поправи.

"Али, некад не разумете смисао свега. Чуо сам много тешких увреда, вику, дреку, али неки програм нисам", рекао је Вучић поводом вечерашњег протеста.

Председник је истакао да је једино што га је забринуло то што су окупљени показали непоштовање наших лекара.

Неки људи су, каже, позвали на велико протестно окупљање против њега као председника, због мера које су увођене због епидемије Ковида 19, као да надлежни нису штитили здравље.

“Као да нисмо штитили здравље, већ нисам разумео тачно шта…Очекивали су да ће то да буде неки велики протест”, приметио је Вучић, на опаску водитеља, Миломира Марића, да је било нешто више од 50 људи, колико је иначе дозвољено уредбом владе у оквиру мера против ширења вируса, које су још на снази.

“У демократији и политици имаћете увек велики број оних који ће да се супротставе ономе ко влада, али није добро, озбиљно и одговорно ако кршите молбе и препоруке лекара” рекао је Вучић и подсетио да још увек постоје ванредне мере, које морају да се поштују.

Поводом нових претњи смрћу, које су му упућене преко друштвене мреже, каже да не мисли да је било која увреда изречена вечерас, или сваког дана, вредна било чијих суза.

Није, сматра проблем у томе ко је написао најновије претње, јер је јасно да са оним који их је упутио нешто није у реду, већ када се виде коментари, они који не кажу да је ужасно то што је рекао, већ му кажу „скини то", „супер је што мислиш то, али немој тако отворено да казеш".

Истакао је да је све то део политичког живота у Србији.

„Мој посао као председника државе је да радим за грађане Србије. Најмање је да плачем над сопственом судбином. Мој посао је да бринем да наша деца имају будућност, шта да једу, да имају посао, да млади имај будућност у земљи. Успели смо већ да 99,99 одсто заштитимо и сачувамо наше родитеље", рекао је Вучић.

Плате за март око 515 евра, БДП око 50 милијарди евра

Вучић je рекао да ће просечна плата за март износити вероватно између 515 до 520 евра.

Он је рекао и да је 2012. БДП у апсолутним цифрама износио 35 милијарди евра, а ове године било је предвиђено до 50 милијарди евра, да није било корона вируса, али је додао да ће следеће године достићи 52 милијарде евра.

"То је огроман раст у апсолутном износу", казао је Вучић и додао да ћемо за две године имати исти БДП као Хрватска.

Напомиње и да имамо нижи јавни дуг од свих земаља у региону, али и да он не сме да иде изнад 60 одсто БДП и да се мора контролисати.

Каже и да су прогнозе ММФ, Европске комисије, Светске банке да ће Србија имати најмањи пад привредног раста, између минус два до минус четири, али да ми хоћемо много боље.

Указује да је Србија сигурна земља, и да је само потребно да се ради.

Замолио је и позвао људе да остану у својој земљи да овде раде и доприносе, јер могу имати бољи живот него у другим земљама.

Каже, добицемо три, цетири милијарде евра на њиховом раду, они ће зарадити више него што су дознаке које добијамо из иностранства.

"Конкуренција и трзиште стварају више плате, то нам је потребно", указује и истиче да је корона успорила инвестициони план од 10 милијарди евра , али да ће он бити настављен и није прекинут.

Већ сада се, каже, путеви раде пуном паром и капацитетом.

Сматра и да ће Србија надокнадити изгубљено време током пандемије брже него други, "само да будемо вредни".

"Нама је потребна жеља људи и вера људи у своју земљу, да верују да моземо да идемо уз најбоље европске земље у економији и расту", поручује Вучић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести