Вучић и Орбан данас отварају брзу пругу

Брза пруга од Београда до Новог Сада свечано ће данас бити пуштена у саобраћај, нешто више од четири и по године од почетка изградње и три од како је због тога обустављен превоз путника и терета на тој траси
с

. Свечаности поводом поновног успостављања железничког саобраћаја на новосаграђеној прузи између два највећа српска града присуствоваће председник Републике Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан.

Како се може сазнати у „Србија возу” и на самој железничкој станици у Новом Саду, путници ће брзим возом моћи од сутра да путују и то по промотивној цени од 300 динара за одрасле. Повратна карта коштаће 600 динара, а деци до седам година превоз неће бити наплаћиван.

Путницима из Новог Сада ће у прво време на располагању бити 18 полазака брзих возова подељених у три категорије до станице Београд центар. Најбржи – „интерсити”, Штадлерова композиција КИШ 200 дабл-декер,  преваљиваће раздаљину од Новог Сада до Београда за 36 минута и он ће из новосадске станице кретати у 7.04, 8.30, 12.01, 16.04 и 20.01 сати. Како кажу у „Србија возу”, он ће између Новог Сада и Београда стајати само у Новом Београду, а од Батајнице до укрснице Карловачки виногради возиће 200 километра на сат, за коју брзину је и пројектована пруга.

Данашњој свечаности поводом поновног успостављања железничког саобраћаја на новосаграђеној прузи између два највећа српска града присуствоваће председник Републике Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан

Четири пута дневно до Београда ће се моћи средње брзим возом „регио експрес” коме ће требати 49 минута да стигне до главног града и назад, уз заустављање у Сремским Карловцима, Бешки, Инђији, Старој и Новој Пазови, Батајници и Новом Београду. И у тој категорији воза путници ће се возити композицијом КИШ 200, а он ће из Новог Сада кретати у 10.07, 14.07, 18.07 и у 22.02 сати.

Фото: дневник

У најспоријој варијанти воза који је понео име „регио” путоваће се 56 минута између Новог Сада и Београда. Тај воз саобраћаће девет пута дневно -  у 5.28, 7.46, 9.02,11.01,13, 15.17, 17.03, 19.16 и у 21.01 часова.

Из Новог Сада до Београда за 36, 49 и 56 минута

Према расположивим подацима, у тој варијанти путнике превози Штадлерова композиција „флирт”, а стајаће 11 станица – у Петроварадину, Сремским Карловцима, Бешки, Инђији, Старој и Новој Пазови, Батајници, Земунском пољу, Земуну, Тошином бунару  и Новом Београду.

У обновљеној новосадској станици карте ће моћи да се купе на шест шалтера, као и на два тикет-аутомата.

Деоница од Београда до Новог Сада прва је траса брзе пруге кроз Србију у склопу међународног железничког правца Београд-Будимпешта, која се пушта у сабораћај. У току су радови на делу од Новог Сада до Келебије и према уговору тај део би требало да буде завршен до краја 2024, а мађарска страна би требало свој део посла да оконча до средине 2025. године од када ће се од Новог Сада до Будимпеште путовати два сата и пет минута.

З. Милосављевић

Фото: Instagram buducnostsrbijeav

Вучић угостио Орбана на доручку пре пуштања деонице пруге

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић угостио је на доручку мађарског премијера Виктора Орбана пре, како је навео, заједничке вожње брзим возом и пуштања у саобраћај деонице пруге Београд-Нови Сад, у оквиру међународне пруге Београд-Будимпешта,јавио је Танјуг.

"Угостио сам драгог пријатеља Виктора Орбана на доручку пре заједничке вожње брзим возом и пуштања у саобраћај деонице пруге Београд – Нови Сад, у оквиру међународне пруге Београд – Будимпешта. Да што чешће одлазимо у прелепу Будимпешту, и да вас угостимо у прелепој Суботици, Новом Саду и Београду", навео је Вучић на Инстаграм налогу "будуцностсрбијеав".

Данас ће у присуству Вучића и Орбана бити пуштена у саобраћај деоница пруге Београд - Нови Сад у оквиру међународне брзе пруге Београд - Будимпешта.

Вучић и Орбан ће се од железничке станице Београд Центар новим возом "Соко" возити до Новог Сада где ће се обратити медијима, најавила је прес служба председника Републике.

Брза пруга Београд-Нови Сад завршена је крајем прошле године, а након тога извршено је тестирање пруге на којој ће возови достизати брзину до 200 километара на час, па ће путовање између два града трајати око 35 минута.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести