Вучић у Смедереву: Имам нешто велико за Банат, детаљи после договора

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће се крајем лета или почетком јесени у Кини састати с кинеским председником Си Ђинпингом.
1
Фото: Dnevnik.rs

– Већ ми је обезбеђен сусрет с председником Сијем крајем лета или почетком јесени у Народној Републици Кини – рекао је Вучић новинарима у Смедереву, после обиласка Железаре. – Ја ћу га опет нешто молити за нашу земљу, а председник Си је увек био велики пријатељ наше земље и до сада, кад год смо га молили нешто за Србију, он је то учинио.

Припремајући се за разговоре с кинеским званичницима, с кинеским амбасадором састаје се, каже, два пута недељно и чешће.

– Разговараћемо и о другим другим пројектима, нешто ће од путева опет да граде Кинези, нешто Турци, нешто Американци. Разговарамо и о војно-техничкој сарадњи. То је за нашу земљу важно, наша земља је војно неутрална и морамо да будемо јачи и чвршћи. О свему томе разговарамо с пријатељима Кинезима – казао је Вучић. – Ако се Кинези определе за Бор, онда ће Кинези бити од Смедерева до Бора и имаћемо нову тему за разговор.

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће се крајем лета или почетком јесени у Кини састати с кинеским председником Си Ђинпингом

Он је подсетио на то да су Кинези ушли и у „Икарбус”. Како каже, Сија ће да моли „за нешто више”.

– А ја знам да Си мене не може да одбије. Ја му кажем: 'Председниче, док ми не обећате да ћете доћи у Србију, ја одавде не идем'. Кад се чује реакција оних око њега, кад почну да се смеју, знам да долази. Тако ћу да га молим за други велики пројекат – открива Вучић.

Фото: Dnevnik.rs

Како је рекао, „имамо нешто велико за Банат”, али то не сме да каже док не буде завршено све.

– Нешто за Средњобанатски округ. Били смо у конкуренцији с више земаља, сад смо остали ми и Пољска и боримо се да то буде Зрењанин – нагласио је председник.

Рекао је да је једна кинеска компанија заинтересована за учешће на тендеру за РТБ „Бор”, који ће бити расписан у наредних десетак дана.

Обилазећи погон Топле ваљаонице Железаре „ХБИС гроуп Сербиа” у Смедереву, изразио је уверење да су Кинези показали интересовање јер су Србију препознали као гостопримљиву и као земљу радних и марљивих људи. Говорећи о значају Железаре за Смедерево, рекао је да је Србија бескрајно захвална кинеским пријатељима који су помогли да се реши један од највећих проблема у Србији. Председнику је у обиласку погона Железаре водич био директор те компаније Сихај Сонг, а с њима је био и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг

Одговарајући на питања везана за КиМ и на дилему може ли се Србија супротстављати земљама које заступају интересе Приштине, Вучић је рекао да није питање само супротстављања неким страним силама.

– Србија води своју независну политику, и на то сам поносан. Ниједан амбасадор ме не зове и не говори шта треба да радим, што све није био случај претходних неколико година. Грађани одлучују – нагласио је председник, поручујући да морамо да имамо реалан, рационалан и одговоран приступ, да не водимо рачуна само о дневнополитичким интересима, да гледамо у будућност и да се изборимо да извучемо највише што можемо за себе. – Да ли ће нас Срби разумети? Неће.

Фото: Dnevnik.rs

Уједно је поручио да је захвалан српском народу на Косову што је чувао своје огњиште кроз време и своје српско име и презиме.

Председник Србије је јуче обишао и реконструисано породилиште у Алексинцу. Захвалио се Драгици Николић јер је њена фондација омогућила реконструкцију породилишта

Вучић је казао да нема никакав проблем што је Саша Јанковић најавио да ће покренути иницијативу за његову смену.

– Шта сад хоће? Да Ђиласа поставим за градоначелника, а њега за премијера? Прикупљаће потписе за шта? Изгледа да је Јанковића страшно заболело то што је из Уставног права на муфте прошао са шестицом, једва, да још није научио како иду све процедуре – приметио је Вучић. – Нека они раде свој посао, нека губе време, малтретирају људе да би се они тукли око себе ко ће да им буде лидер за пет, десет и 15 одсто. Ја имам важнија посла којима се бавим.


„Влада радила добро, задовољан сам”

– Сматрам да је Влада Србије радила врло добро и задовољан сам – оценио је Вучић одговарајући на питања новинара. 

Нагласио је да имамо највиши раст у првом кварталу, суфицит једини у региону и шире, значи да смо успели да остваримо резултате реформама и великим променама. Најавио је повећање плата и пензија од новембра.

- Ја Влади честитам, Ани честитам. Она се борила, трудила. Честитам министрима, они су се трудили, борили, радили… А за оне за које Ана мисли да се нису довољно борили и трудили, уверен сам да ће ми. као председнику и даље највеће странке у Србији, то рећи, па ћемо о томе да доносимо одлуке – истакао је Вучић, напомињући ипак да реконструкција Владе свакако није тема док не учинимо све што се може на решавању питања које нас је деценијама оптерећивало, питања Косова и Метохије.


Поводом критика ДС-а да је СНС више новца издвојио за расвету у Београду, а смањио за образовање, поручио је да актуелна градска власт и данас враћа дугове претходне на чијем је челу био Ђилас.

– Ми данас још враћамо дугове родитељима у Београду за вртиће које су наплаћивали двоструко више, све то што им је Ђилас наплаћивао да би он био богатији, да би Јеремић био још богатији, да би Јанковић имао највећу плату у Србији – указао је Вучић.


Све је џабе ако нема деце

"Џабе нам је што ћемо проблеме решавати, што ћемо се обрадовати платама и пензијама за три или четири месеца већим него икада пре уколико не будемо имали деце", рекао је Вучић.

Рекао је да инвестирање у градове и општине не значи ништа уколико не буде деце, али и људи који ће чувати оно што је изграђено.

Због тога је људе у Србији замолио да размисле о томе јер, како каже, "од тога ништа није важније".


На питање како коментарише Ђиласову изјаву да је бесмислена и срамна одлука о именовању кошаркаша „Партизана” и репрезентације Југославије Горана Грбовића за директора „Штарк арене”, Вучић је рекао да је срамно да Драган Ђилас о било коме говори и да користи такве речи, а да „придев срамни најпре иде уз његово понашање и пљачку коју је обавио против грађана Србије као и његов страначки пријатељ Јеремић”.

– Сви они заједно су пљачкали и постали једни од најбогатијих људи – упозорио је.

Морамо да се изборимо да извучемо највише што можемо за себе. – Да ли ће нас Срби разумети? Неће(Вучић о Косову)

Напоменуо је да Ђиласу смета „поштен човек, легенда ’Партизана’”, и да верује да ће Грбовић донети више спортских садржаја на новом радном месту.

– Моја порука Грбовићу је да се не секира, што горе они о њему говоре, то ће народ више да га воли и то ће људи више да га поздрављају на сваком месту – закључио је Вучић.

Председник Србије је јуче обишао и реконструисано породилиште у Алексинцу. Захвалио се Драгици Николић јер је њена фондација омогућила реконструкцију породилишта.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести