Вучић из Сочија: Хвала на поштовању, за нас је важнији резултат

СОЧИ: Председник Србије Александар Вучић изразио је данас захвалност што председник Русије Владимир Путин исказује поштовање према Србији, али је додао да је "за нас је много важнији резултат" у разговорима о цени гаса.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u “Hit tvitu“ TV Pink foto: TV Pink/printskrin
Фото: Председник Србије Александар Вучић фото: ТВ Пинк/принтскрин

"Од формата је много важнији резултат. Са Путином ће на столу бити много тема, једна од њих је гас", рекао је Вучић у интервјуу за телевизију "Пинк" из Сочија, где ће сутра разговарати са Путином.

Он је указао да је, "наравно Путин тај који одлучује, да није, одавно би завршили преговоре", али је истакао да је у Сочи дошао да се бори "за формулу".

"Када знате формулу, онда знате коју ћете цену добити. Ми хоћемо да разговарамо и о формули и флексибилности. Шта год да успемо да добијемо то је од огромног економског значаја", рекао је Вучић.

Он је напоменуо да Русија води рачуна о својим интересима, али је додао да је сигуран сам да ће водити рачуна и о пријатељским односима са Србијом.

"Ако нам је цена гаса по 1.000 кубних метара просечно 300 долара, или 500, 600 долара, на годишњем нивоу то је потрошња од три милијарде, дакле, израчунајте. То су свакако, директно 600 милиона, а индиректно преко 1,2 милијарде више новца колико држава мора да уплати. За те паре можемо да изградимо 20 болница у Србији. Само хоћу да кажем колико је велики значај и огроман новац у питању. Ја верујем да ће руски партнери, осим својих интереса, наравно водити и рачуна о стратешком партнерству са Србијом", рекао је Вучић.

Председник Србије је истакао да Путин сигурно разуме нашу потребу да решење буде најповољније.

"Верујем у пријатељство председника Русије, ако ме питате од кога највише очекујем у Русији, то је Путин. Он је увек разумео позицију Србије, он зна шта значи бити под притиском, колико је тешко водити политику слободарства, зато највећу подршку очекујем од њега", нагласио је Вучић.

Како је додао, лични контакт између њега и председника Србије је заснован на пријатељском, братском односу два народа.

"Разумем Русе када се љуте на некога ко не плати дуг. Србија ништа данас не дугује Русији. То су важне ствари, градили смо ту врсту разумевања и поверења. Ово је мој 19. сусрет са Путином", навео је Вучић.

Како је додао, њихов однос је такав да када кажу један другоме нешто, то ће тако и да буде.

"Верујем да због тог поверења и односа имамо право да се надамо", навео је председник Србије и додао не крије да је нервозан и да има трему, те да је то одраз одговорности и одлика људи који се надају најбољим резултатима.

Како је додао, "Путин има поверења у нас, али исход разговора је неизвестан".

Вучић је подсетио да је орден Александра Невског добио од председника Путина и да је први Србин после Николе Пашића који је добио такав орден.

"Ја сам много срећан, јер је један Путин помислио да могу да будем вредан тог ордена", рекао је председник Србије.

Упитан о протесту еколошких покрета испред Председништва Србије, Вучић је рекао да је потпуно нормално да људи протестују, али да "Рио Тинто" у Србију није он довео, већ предстваници бившег режима који данас учествују у протестима.

"Осам година пре нашег доласка на власт, девет споразума су са њима потписали. Тада им литијум није сметао", рекао је председник Србије.

Поводом изјава известиоца Европског парламента за Косово и Метохију, Виоле фон Крамон, он је напоменуо да га нико не може убеђивати у то да неко ко жели "независно Косово" жели добро Србији.

"Немојте да мислите да Виола фон Крамон више воли Србију од нас самих", додао је председник.

Он је поново истакао да је приоритет обезбедити довољне количине гаса и струје за Србију.

"Сећам се 2017. године, када су завршени председнички избори, део људи је живео у свом ''балону'' на социјалним мрежама. Тако је и са овим људима, они свакога дана говоре о угрожености од ''Рио Тинта''. Угроженост не постоји, угрозили су државу јер она није добила ни динара", нагласио је Вучић.

Према његовим речима, неко је сигурно имао користи, али не држава, јер се никоме тек тако не дају истражна права.

Председник се осврнуо и на политичке програме опозиције.

"Један је рекао да ће да прекрече мурале, други да ће задавити и заклати Вучића, а што се грађана тиче они ће живети у меду и млеку", навео је Вучић.

Он је додао да је данас у неверици чуо флоскулу "у ово тешко време" и да се пита када је то било боље време.

"Пре 10 година је било боље време? У чему? У ком сегменту?" упитао је Вучић.

Додао је да је и тражио од Владе Србије да интервенишу на тржишту и заштите купце од неконтролисаног раста цена.

"Имамо много робе у Робним резервама и оне служе да утичемо на тржиште у време кризе", истакао је Вучић.

Говорећи о мерама у борби против беле куге, председник је најавио да ће помоћ за друго дете бити још већа од помоћи за прво и додао да се тражи начин како се велике фирме обавежу да изграде вртиће.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести