Вучић: Молим грађане за дисциплину, победићемо корону

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић замолио је вечарас све грађане Србије за дисциплину и одговорност.
Aleksandar Vucic/Tanjug/video
Фото: Александар Вучић Фото: Танјуг/видео
"Победићемо корону, гарантујем", рекао је Вучић у емисији Хит твит и објаснио да имамо довољно медицинске опреме и одговорне здравствене раднике.
 
Срећом, каже, вечерас, нема ни 500 људи на протестима.
 
Ове седмице лагао је ко је шта стигао, измишљао је ко је шта стигао, рекао је Вучић и додао да су неке од фејк њуз биле сасвим бесмислене, а неке циљане да утичу на јавно мњење.
 
Он је рекао да су чланови Кризног штаба часни и одговорни људи, а на опаску да је једна од вести на мрежама била да је др Кон добио стан у Београду на води рекао је кратко: Срам их било.
 
Вучић је рекао да су ускоро органи СНС и да ће он бити само председник грађана.
 
Једна лаж је сустизала другу…
 
Претходних дана било је много лажних вести, од којих су неке биле потпуно бесмислене, али су неке пласиране како би утицале на јавно мњење, приметио је вечерас председник Алексаданар Вучић и додао да се против лажних вести мора борити зрелошћу, озбиљношћу и одговорношћу.
 
Поводом објаве на Твитеру, слике на којој су председници Србије и Француске, уз тврдњу да је “Косово коначно постало република”, којом се алудира да је тако нешто договорено у разговорима Вучића и Макрона пре пар дана у Паризу, Вучић је рекао да не верује да је та лажна вест збунила било ког озбиљног човека, али ако јесте, онда је, каже, то опасније, него што ОН мисли.
 
“Чини ми се да свако нормалан зна да су лажи и бесмислице. Имали смо много опаснијих лажних вести, а то спада у домен глупости, у које само злонамеран или ужасно наиван може да поверује” рекао је Вучић на ТВ Пинк.
 
Председник је истакао да су још опасније лажне вести, каквих је било, чији је циљ био да се ситуација направи још лошијом, у Србији и Београду.
 
“Једна лаж је сустизала другу… Како је неко тражио употребу 63. падобранске бригаде, како иду водени топви са Бановог брда, лагао је и измишљао ко је шта стигао… Недељу дана пре тога, биле су веси како је читава породица страдала од короне. То је демантовано, а нисмо ни од кога чули извини”, рекао је Вучић.
 
Он је додао да живимо у ери друштвених мрежа, а многи људи који никада не би имали статус у друштву, користе то да, понекад агитпроповски, а некада само сензационалистички, бесмисленим вестима, стекну популарност.
 
“Што глупља, бесмислена и већа лаж, добијете више лајкова. То је једна од опасности у савременом свету и нешто што ћемо зрелошћу, озбиљношћу и одговорношћу морати, а верујем и моћи да победимо”, рекао је Вучић.
 
На констатацију да се појавила фотографија девојчице окрвављенох лица, као доказ репсресије на протесту, за коју се испоставило да је скинута реклама са сајта за продају шминке, Вучић је рекао да многи покушавају да праве хероје од људи који све заслужују, само не то - да се од њих праве хероји.
 
“Од једног криминалца, осуђиваног, праве поштенoг пољопривредника… Не желим да их спомиње, да ја даље правим звезде од оних који то не заслужују…Они постају хероји, а ми, ваљда треба да ћутимо и да их се плашимо. Нагледао сам се ја тога… “, рекао је Вучић.
 
Нисам хтео да инсистирам, али полицијски час био би прави потез
 
Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да није желео да инсистира на поновном увођењу полицијског часа, како би се сузбило ширење корона вируса, јер је видео да су други били против, али да и даље сматра да би то био прави потез.
 
"Нисам хтео да инсистирам, јер сам видео да су сви други против. Морам да имам и покажем поверење у сараднике и све друге, јер су пре свега лекари рекли Ани Брнабић и мени да мисле да је могуће другачције. Али, ја и даље мислим да је то био прави потез", рекао је Вучић у емисији на Пинку, упитан зашто се одустало од поновног увођења полицијског часа.
 
Он је рекао да је један од ретхих кога иначе не занимају коментари, јер је председник државе чији је посао да брине о здрављу и економији, угледу Србије, а не да се додворава људима.
 
Коментаришући то што део јавности криви Кризни штаб што је дозволио одржавање утакмице и избора, Вучић је рекао да може да преузме одговорност да се нико није заразио на изборима.
 
"На изборима се нико није заразио, можда неко у кампањи јесте, али за то не могу да преузмем одговорност. Ниједан скуп нисмо организовали, никога нисмо доводили у Нови Сад, Ниш, Београд", рекао је Вучић.
 
Он је истакао да су у дану избора поштоване све мере, перфектно и ефикасно, као и да је било чистије него када грађани свакодневно иду у продавницу, код лекара...
 
"То је бесмислена прича, требало је огадити политичаре", рекао је Вучић.
 
Он каже да се у свакој демократској држави одржавају избори, да су одржани или ће бити одржани, између осталог, у Шпанији, Пољској, Северној Македонији, Француској, Хрватској...
 
"Избори морају да се одржавају, не желимо диктатуру", рекао је Вучић и указао да су они који сада критикују то што су избори одржани претходно говорили да је Србија једина земља у којој парламентарни избори нису одржани пуне четири године.
 
Вучић каже и да након дербија није дошло до великог скока броја заражених и да је тада била повољнија епидемиолошка ситуација.
 
"Ми ћемо, сигуран сам успешно и брзо савладати корону, макар морали да уводимо тешке мере, а мислите онда да у септембру не треба да гледамо утакмице, да живимо нормално", упитао је Вучић.
 
Каже да он лично једва чека да оде на утакмицу или у ресторан или кафић, да једва чека да се живи нормално, што је, како наводи, неспоран осећај сваке особе.
 
Замолио сам полицију да реагује само ако мора
 
Обећао сам мир и стабилност и биће и мира и стабилности, јер никада насилници и хулигани неће да победе, поручцио је председник Александар Вучић поводом насилних протеста испред Дома Народне скупштине последњих дана.
 
Навео је да се не плаши никавих протеста.
 
Вучић је у емисији Хиттвит рекао да разуме да су људи незадовољни, нервозни, да је сваком тешко, људи не могу на одмор, корона мучи све људе, брину за јесен, те да све фрустрације разуме и да је зато замолио да полиција пусти људе и да само у последњем тренутку, ако мора, интервенише.
 
“То је била моја молба”, додао је Вучић.
 
Упитан о одлуци суда о пуштању Срђана Нога, за кога се наводи да је предводио насиље, да се брани са слободе, И да ли је за очекивати да се починиоци оваквих прекршаја и кривичних дела пуштају из притвора, Вучић је рекао да не жели да улази у оцену суда.
 
Он се сагласио са, како каже, већином грађана да такве одлуке неко доноси и подстиче извршење највећих кривичних дела.
 
Вечерас је, наводи, видео неке коменатаре на реакцију полиције, те навео да ствари стоје тако да неко напада Скупштину, и полицију два сата туку каменицама, моткама, бакљама оградама, цела Србија са ужасом то гледа, а онда се сви праве луди.
 
“Шта су они (полицајци), балетани, манекени? Животи су им угрожени. Срећан сам што смо дозвољавали слободу окупљања, што смо их пустили да уђу у РТС И Скупшину. То вам говори коилико смо се повлацили да не бисмо примењивали силу”, рекао је Вучић
 
Навео је да су бесомучно учесници протеста тукли и гађали полицајце, да су све то планирали за дан уочи избора, па потом седам дана касније, али да се очигледно нешто догодило, па су померили И сачекали тренутак да сакупе 3.000 или 4.000 људи.
 
Позвао је да се прекине са лицемерјем, јер полиција мора да ради свој посао и да штити и обичне грађане.
 
Ако се сагласимо да је у реду да неко упадне у скупштину, онда ће сутра моћи исто тако да упадну у нечији стан, указао је.
 
Поводом снимка пребијања младића на клупи у парку код парламента, Вучић је упитао шта су они радили пре него што су сели на клупу.
 
“Мислите да полицајци не знају, да су они обесни кретени да ће да туку без разлога”, навео је Вучић И додао да он И који употребљавају прекомерну силу морају да одговарају.
 
Вучић каже да су једном полицјацу поломљене ноге, да је сам рекао да би га убили да га колеге нису спасили.
 
“Шта је у вашој глави па мислите да можете да упадате у Скупштину, да ли сте јачи од државе? Обећао сам мир и стабилност, биће их, никада насилници и хулигани неће да победе. Желели смо да покажемо трпељивост и колико нам је стало до демократије”, рекао је Вучић.
 
Аутопутеве неће нико блокирати, тајкуни никад неће у владу
 
Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да су блокаде путева нешто најглупље И најбесмисленије, јер ће тиме само окренути народ против себе, па ће морати да траже да их чува полиција.
 
"Аутопутеве да блокирају, неће. То што ће Трг на Славији или негде друго да блокирају је најглупље И најбесмисленије. Тражиће помоћ полиције, као што су онај који је ножем избо једног учесника протеста, И избодени тражили на протесту", објаснио еј он.
 
Према његовим речима, најбесмисленији могући протест је рећи "сада ћемо да блокирамо да нико не прође", додајући да тако нешто може да траје дан, два или три.
 
Вучић је, у Хиттвиту, казао да не разуме шта би био смисао такве врсте протеста.
 
"Је л'' смисао да кажем да мандатари буду тајкун и његова братија. Нећу им то никада дати. Нећу никада да уништим земљу своју, да препустим Србију у њихове руке", поручио је он.
 
Вучић је рекао да они не гледају на дужи период, већ само оно што могу да ураде у једном тенутку.
 
"Никада никоме од њих није пало на памет да направе програм и план, да се спреме на неке изборе, већ желе само силом. Рекао сам ''спремите планове и програме и ''ајмо на утакмицу". Нема ништа на силу. Људи у Србији то разумеју", казао је он.
 
Вучић је рекао да је добио хиљаде писама И порука, посебно забринутих жена.
 
"Жене су те које брину о будућности. Мој посао је да им кажем да не брину И да ћемо умети да сачувамо мир И стабилност", истакао је он.
 
Полиција ту није била случајно...
 
Председник Србије Алексадар Вучић изјавио је вечерас да нема проблем да сваки полицајац за којег се утврди да је применио прекомерну силу буде питан зашто је то урадио и да одговара на то, али, истакао је, тај полицајац ту није дошао случајно.
 
“Тај полицајац ту није дошао јер је желео неког да бије И малтретира, вец зато што је неко ту изазвао И правио хаос И нереде”, рекао је председник у емисији Хит-твит Пинк тв.
 
Упозорио је да је сваки скуп одржан ових дана пред зградом скупштине противзаконит.
 
Вучић је рекао И да И оне који певају патриотске песме на тим протестима предводи рашчињени монах, који је против Српске цркве, који је И ње изопштен.
 
“Просто да не верујете уопште шта је смисао тих протеста”, рекао је председник и истакао је и да власт никада није била против протеста, али не у време короне И не заузимањем државних институција.
 
Размислићемо шта је довело ону уплашену децу на протест...
 
Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас, поводом снимка дечака од 14 година који је учествовао у разбијању Скупштине, да сви морамо да размислимо шта му нисмо пружили и коју будућност му нудимо.
 
"Више је он уплашен, него љут", узвратио је на опаску водитељке да је тај дечак показао бес.
 
"Они су заведени, не знају колико је фашизам погубан, мисле да су стварно родољуби, мисле да спасавају Србију, и зато је важно да се са њима разговара и да им се објасни да је родољуб онај који чува мир", рекао је Вучих и напоменуо да је то нашса грешка што смо тај део друства "испустили".
 
Сустина је, каже, да морамо да радимо са њима висе и кроз школски систем и кроз кућу, а и дрзава то мора да ради, рекао је Вучић вечерас за тв Пинк поводом великог броја младих и малолетника који су учествовали у насилним протестима.
 
Каже да ће родитељи да разговарају са овим децаком, али да га брину језиве сцене насија према полицајцима и шта су трпели од насилника.
 
"Погледајте ту обест и бахатост, ста је требало да уради полиција, ово могу и у васем стану да раде, кад могу са живим полицајцима, и они су нечија деца", указао је Вучић.
 
Разумем да су неки грађани љути, не значи да су у праву
 
Председник Александар Вучић каже да разуме да су поједини грађани љути или бесни, што не значи да су и у праву, као и да свако има право да изрази свој став, али да је овим демонстрацијама ослабљена и позиција Србије и српског народа на КиМ, у Републици Српској, Црној Гори.
 
Вучић је за ТВ Пинк, упитан да ли разуме да су грађани на протестима људи и бесни, рекао да то свакако разуме, што не значи да су они и у праву.
 
“Како да не разумем, и имате право да то искажете, да кажете шта год хоћете, да доносите одлуку на две, четири или пет година кога бирате… Имате право и да протестујете, то је природно право, једно од основних демократских. Како да људи не буду нервозни и љути због свега што се дешава, а уз то имате и на десетине, стотине лажних вести”, рекао је Вучић.
 
Он је рекао да сам већ осам година слуша како је издао Косово, а да само у његовом мандату није постављен ниједан нови прелаз са КиМ, ниједан Србин није напустио КиМ, иако је ситуација безнадежна, а уз то је, додаје, та тема враћена на сто.
 
“Поносан сам како смо се држали у Паризу и данас (видео конференција о дијалогу). Борите се за земљу, а онда слушате некога ко напада цркву, распоп… Ја не разумем више о чему се ту ради… Као што не разумем за Хаарп, 5Г мрежу… Нису у стању чак ни да кажу шта је лоше” рекао је Вучић.
 
Додао је да је доста младих на протестима, који су заведени родољубљем, а не знају шта то заправо и значи, што им се, каже, мора појаснити, док они који немају идеје - те идеје никада неће ни имати.
 
Упитан о одсуству сагласности у опозицији, по питању протеста, Вучић је рекао да га не занима то, већ оно што стратешки чека Србију у наредном периоду.
 
“Чека нас борба са короном. Победићемо. Чека нас борба за успешнију економију, гарантујем да ћемо бити бољи од свих других у Европи. Чека нас тешка битка за КиМ, за наш народ на КиМ. Ово ужасава наш народ на КиМ и у РС. Наша земља је данас слабија, не ја ”, рекао је Вучић.
 
Он је указао да данас у Европи и свету када се спомене Србија, сви причају о немирима и нередима, а не о највишем расту у првом кварталу, већ о бесмисленим нередима.
 
То је ослабило и позицију РС, и Срба у Црној Гори и на КиМ, подвукао је Вучић.
 
“Србија је довољно снажна и јака. Да се не секирају, Србија је увек ту да им помогне и биће и у будућности”, поручио је Вучић.
 
По питању корона вируса, каже да је његов посао да заједно са представницима других држава, лекарима, пронађе најбоље ресење.
 
“Нисам случајно рекао да предаја није опција. Победићемо”, поновио је Вучић.
 
Моја је грешка што нисмо увели полицијски час
 
Моја је грешка што нисмо увели полицијски час пре недељу дана због ширења корона вируса, јер бисмо данас имали неупоредиво чистију ситуацију, каже председник Александар Вучић.
 
“Да смо пре седам дана увели полицијски час, без обзира на све реакције, шерпе и лупање, данас бисмо имали неупоредиво чистију ситуацију”, рекао је Вучић у емисији Хитвит на ТВ Пинк, али и истакао да ћемо ипак успети.
 
Он је рекао да није једном погрешио, али да ради, труди се и бори се сваки дан за Србију и да за њу изгара.
 
Неће у Србији побеђивати ни тајкуни у мантијама, ни без ње
 
Неће у Србији побеђивати тајкуни ни без мантија, ни у мантијама, рекао је председник Србије Александар Вучић одбацујући спекулације да је владика Григорије умешан у протесте, мада се, каже, нада и радује протестима.
 
Истиче, међутим, да није заменик градоначелника Горан Весић тужио Григорија због става о протестима.
 
"Весић га је тужио због мафијашке изјаве, а то што се он нада и радује протестима кога то брига", рекао је Вучих у емисији Хит твит на тв Пинк.
Траже моју оставку, неко људима мора да буде крив
 
Прве вечери протеста испред Дома Народне скупшстине у уторак било је најмање тог грађанског дела, а вечерас их је било највише, од 426 учесника њих је било 300, каже председник Александар Вучић.
 
Упитан шта тај такозвани грађански део тражи од њега, Вучић је рекао да они хоће његову оставку и да је то у реду из многих разлога.
 
“Имате читав естаблишмент људи који су владали, узимали огроман новац, улагали у медије и њима је у интересу да праве другачију реалност”, рекао је Вучић и навео да људима мора неко да буде крив, ако је неуспешан у животу.
 
На питање да прокоментарише изјаву једног од учесника протеста да му је то "први професионални протест" и на шта је мислио кад је то рекао, Вучић каже да је момку било досадно код куће, није ни за кога, дошао на журку, провод, али да није плаћен.
 
“Да га је неко ангажовао и платио, не воли овај тајкун да даје паре, он то воли само за своје телевизије, за братију око себе. Они не воле да дају паре народу, они воле да узимају од народа”, каже Вучић.
 
На питање о информацији о незадовољним полицајцима која се шири на друштвеним мрежама, Вучић је рекао да је чуо да је Војска отказала послушност Вуцицћу, да је то читао у хрватским и овдашњим медијима.
 
“Слушам то о полицији сваки пут. Видели сте полицајце који су покушавали да исправе новинаре тајкунских медија, па им рекли '' људи немојте да измишљате да је све мирно, нас гађају све време''. Готово плачним гласом је то човек рекао”, каже Вучић.
 
Напоменуо је да су се полиција и цео МУП показали као веома професионални и да је посебно и министар полиције Небојша Стефановић заслужио поштовање, јер је, каже, најтежи дан протеста био на дан када је сахранио оца.
 
Вучић је рекао да су и тада опет неки рекли да га није ни сахранио, него да је то лажна вест, а поводом тражења умрлице Стефановићевог оца, навео је:
 
“Постоје људи који су, нажалост, тешко болесни. Да би добили један лајк на друштвеним мрежама не постоји лаж којом се неће служити. Изађите из те зоне сумрака, 5Г мрежа, харпова, земље равне плоче и гледајте како да се концентришсемо на будућност”, поручио је Вучић.
 
За оне који су тражили умрлице за Стефановићевог оца је рекао да то раде лоши људи и они који увек полазе од себе.
 
“Све што себи опросте, другима никада не опросте”, каже Вучић.
 
Влада пре краја августа, све ћемо изгурати, молим за стрпљење
 
Председник Србије Алекснадар Вучић рекао је вечерас да ће састав нове владе бити познат брже него што је сам мислио.
 
Он је за тв Пинк казао да је мислио да ће влада бити формирана средином септембра, а сада мисли да ће се то десити свакако пре краја августа.
 
Вучић је рекао и да жели да захвали грађанима који ништа нису имали од СНС, а слали су поруке подрске да из свега овога изађемо.
 
Поручио је да можемо и морамо да победимо корону и други и трећи и четврти пут.
 
Упозорава да ће јесен бити тешка и да морају да се граде нове болнице, како нико не би био ускраћен за медицинско збрињавање и негу.
 
Наглашава да и у економском смислу неће бити лако, али да ће Србија преживети лаксе и боље од других.
 
"Хвала свим људима и за љубав и подрску, молим за мир и стрпљење", позвао је Вучић.
 
О Меркел све најбоље,једино што нас дели је став о КиМ
 
Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да о немачкој канцеларки Ангели Меркел мисли све најбоље и да је једино што их разликује и дели - став о Косову.
 
Вучић је, упитан у емисији "Хиттвит" да ли је тачно да је поремећен његов однос са Меркеловом, рекао да јој неће никада заборавити шта је чинила за Србију.
 
Казао је да му је жао што ће канцеларка по сопственој жељи, а мимо његових надања, напустити политику.
 
Подсетио је да је Меркелова 2015. спасла Србију од великих напада из Хрватске.
 
Такође је казао да је Меркелова помогла да немачке компаније, када је Србија имала велики број незапослених, дођу у Србију и запосле 70. 000 људи.
 
Захвалан јој је што је желела увек да чује и саслуша став Србије.
 
"Она мисли потпуно другачије о КиМ. То је једино што нас разликује. Мислим о њој све најбоље. Нажалост о Косову не мислимо на исти начин", истакао је Вучић.
 
У Паризу огромно поштовање према Србији
 
Председник Алексндар Вучић поновио је вечерас да је председник Француске Емануел Макрон делегацији Србије током посете Паризу указао огромно поштовање.
 
Вучић је за ТВ Пинк рекао да је Макрон четири и по сата провео у у разговору са њим са председником једне мале земље, упркос томе што је најзаузетији државник у свету.
 
“Шта да објашњавате људима који би увек да кажу нешто против своје земље… Макрон је на фантастичан начин примио делегацију Србије, огромно поштовање према Србији”, рекао је Вучић.
 
Како каже, то је била велика част за земљу.
 
“А, ја сам морао да објашњавам 30 секунди насиље на београдским улицама.. колико непотребно”, констатовао је Вучић.
 
Нећу да оптужујем ниједну земљу
 
Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да не жели да оптужује ниједну земљу за умешаност у протесте, а истиче да је састанак са руским амбасадором отказан из техничких разлога и да ће бити одржан сутра.
 
Каже да није срећан због онога што раде и руски и немацки медији, али да је Србија независна земља и да је срећан да је то тако.
 
 
Вучић грађанима: Не узимајте правду у своје руке
 
Председник Србије Александар Вучић апеловао је данас на грађане да, како је рекао, не узимају правду у своје руке, јер “наш непријатељ је вирус, а не људи који другачије политички мисле”.
 
“Моја молба је да то никоме не пада на памет, нећемо заражавање хоћемо озбиљност, држава ће то да реши..”, поручио је Вучић у емисији Хит-твит, коментаришући укључење гледалаца.
 
Коментаришући то што је велики број људи који, како каже, не желе више да трпе И желе да се обрачунају са насилницима И да им покажу ко је већина, Вучић је рекао да зна колико су људи И немоћни И нервожни, али да ћемо, како је рекао, ово прегурати, а онда ћемо се каже, бавити економијом земље.
 
“Мене занима само стабилна Србија”, навео је Вучцић И истакао да је био И остаће непопустљив пред онима који су, како је рекао, разорили земљу.
 
"Када исто пишу ДW, Њујорк тајмс, ББЦ, Раша тудеј то је доказ добре политике, а нећу да оптузујем ниједну земљу", рекао је Вучић на тв Пинк упитан да ли су Руси или други странци умешани у протесте.
 
Највише је било црногорских држављана, али не мисли да њихова служба има везе са тим.
 
Казе да су најчуднији двоје Израелаца, јер је код њих пронађена занимљива опрема, као и дрзављанин Британије, иначе Шкот.
 
Упитан откуд толика "гужва" на овако малом простору каже да увек има разних пробисвета, али и да не треба бити наиван.
 
"Неки су ту слуцајно, неки са намером. Наше слузбе ће све да испитају", напомиње Вучић.
 
Поводом тврдње да је било и навијача Хајдука, Торциде, каже да је видео неку песму, али да Хрвати то раде другације и да се по њиховим медијима види да је у питању комплетно логистичка подршка за русење власти у Србији.
 
"Та логистика против Србије је жешћа и јача него икада. Паника их је ухватила, јер ће Србија да их претекне идуће године по БДП-у. Пре него што одем са власти претећићемо Хрватску по БДП и никада се вратити назад", рекао је Вучих.
 
Он каже да му је важан успех насе економије, и да ништа лоше не каже о њима, упркос најгорим гадостима које износе о Србији и њему.
 
"Нема ривалитета, код њих је само уништити Вучића и Србију, а моје једино да буде успеснија економија. Зелим им инаце све најбоље, осим права Срба која не постоје", каже Вучић.
EUR/RSD 117.1661
Најновије вести