Вучић: Наставак до краја јула, на оваквом састанку нисам био

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након нове рунде разговора у Бриселу, да је договорено да се дијалог настави до краја јула, али и констатовао да оваквом састанку није присуствовао, због, како каже, одсуства одговорности и реалности са приштинске стране.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

"Договорено је да се до краја јула настави дијалог и надам се да је то једна важна ствар, која би могла да гарантује очување мира и стабилности, а све друго би било излишно коментарисати", рекао је Вучић новинарима.

Пренео је да приштинска делегација не жели да испуни уговоре који су Албанци потписали и не жели да разговара о Заједници српских општина.

"Они су тражили хитно и одмах да чују када ћемо да признамо независност Косова. И називају инцидентима и провокацијама чињеницу да Срби желе да присуствују литургијама у својим црквама. Био сам веома благ, јер нисам жлео да укажем на друге ствари, због потпуног одустсва реалног одговора", рекао је Вучић.

Он је додао да ће у наредним данима разговарати са Србима са КиМ, јер је, каже, веома уплашен, видевши са колико неодговорности ћемо морати да се суочавамо у будућности.

"Спремни смо да прихватимо сваки датум и дан за наставак разговора, то је веома важно и не постоји ништа важније за нас од обезбеђивања сигурности и безбедности за наш народ на КиМ и поштовања свега потписаног", рекао је Вучић.

Представници ЕУ коректни, интервенисали пар пута

"Прихватили смо оно што је рекла ЕУ, не знам о чему даље да разговарамо, да ли о томе да ли је Вељко Одаловић Гебелс или Геринг", казао је Вучић новинарима након трилатералног састанка у Бриселу.

Наводи да су се представници ЕУ понашали коректно на састанку, а на питање новинара да ли су интервенисали, Вучић каже да су интервенисали пар пута, али да неће о томе да прича.

"Били су коректни и Борељ и Лајчак, поготову Борељ. Не могу ништа да му замерим, човек је све разумео од првог тренутка", казао је Вучић.

Подсећа и да је приштинска и београдска делегација имала јутрос припремне састанке и каже да су га позвали и рекли да за 10 минута почиње трилатерални састанак.

"Идемо одмах, ми смо спремни. Целу ноћ нисам спавао, размишљао сам шта ћемо да радимо, ушао сам спреман на састанак, онда сам схватио да су они изашли са нечим што уопште нису рекли представницима ЕУ на припремном састанку да ће да покрећу", истиче председник.

Нагласио је да је приштинска делегација предложила да се уместо формирања Заједнице српских општина уведе национални савет за Србе на КиМ онако како је Србија увела националне савете за мањине.

"Ви станете и не знате да ли да се смејете, плачете... Разумете да имате посла са људима који нису озбиљни и одговорни", каже Вучић.

Приштина покушала да прекине дијалог, био сам оштар према Куртију

Председник Вучић је рекао да је на данашњем састанку у Бриселу био оштар према Аљбину Куртину, али да није прешао границу, да на том састанку није било апсолутно ништа око чега су се њих двојица могли сложити, као и да је приштинска страна покушала да нас испровоцира како бисмо ми окончали дијалог.

Председник Србије је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише да се могло чути да је било бурно током састанка са Куртијем.

Вучић је истакао да није изговарао увреде на рачун Куртија, нити да га је опсовао, али да је оштро реаговао на то што је Курти у сред проблема говорио о шефу комисије за нестале особе Вељу Одаловићу као о "Герингу и Гебелсу из Милошевићеве партије".

Вучић је новинарама, након састанка у оквиру дијалога Београда и Приштине, казао да је за Србију важно да сачува стабилност и мир.

"Уплашен сам за судбину Срба много више него што сам био јер сада разумем ко управља у Приштини и нисам превелики оптимиста", казао је Вучић.

Додаје да ће Београд ипак дати све од себе да се дијалог настави и да се обезбеди сигурност за грађане Србије на Косову и Метохији.

"Апсолутно се ништа нисмо могли сложити. Човек је дошао да се не би договарао ни о чему и да каже - дошао сам да те питам када ћеш да признаш независно Косово. Мој одговор је био - никад. И онда се он детонирао", казао је председник Србије, после трилатералног састанка представника Београда и Приштине са европским посредницима.

Како је рекао, ово што су Албанци данас радили у Бриселу био је покушај да се оконча дијалог.

"Они су веровали да ћемо ми после њихових речи љутито да напустимо собу, да изађемо и да се више никада не вратимо, јер би за то било безброј оправдања. Наравно да то нисмо урадили, посвећени смо дијалоги и наставићемо да радимо на дијалогу, али само желим да разумете да ово није личило на дијалог већ на изношење личних политичких ставова", казао је Вучић.

Вучић је додао да је у разговору било речи о несталим особама, али и да је по том питању изостао конструктиван приступ приштинских представника.

"Разговарали смо о несталим особама. Ја сам причао о приницпима, томе колико је важно да откријемо место где је сахрањен сваки Албанац, Србин, Албанка, Српкиња... што је наишло на размевање у потпуности и Жозепа Борела и Мирослава Лајчака", пренео је Вучић новинарима.

Додао је да је представницима Приштине рекао да ће Београд увек, када они изразе смуњу, то место које су означили да отвори и покаже јавности.

"Ја сам тражио на девет локација да се нама дозволи да ископамо, јер имамо сумње да се тамо налазе убијени Срби. Две локације у Клини, једну у општини Исток, једна је Лапушник, Дојнице, Кошаре, једна је код Ђаковице, и код Суве реке. А они су рекли да не може, јер је на челу Комисије за нестале Вељко Одаловић, а он је Геринг и Гебелс... Ја сам рекао да више он личи на Гебелса него Одаловић...", пренео је Вучић новинарима.

Поновио је да није видео рационалан приступ код приштинске стране, али ће Београд, истиче, наставити да се понаша рационално.

Верујем да ће Борел прецизно известити Бајдена

Председник Вучић је изјавио да жели да верује да ће шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на фер и прецизан начин пренети америчком председнику Џоу Бајдену оно што се данас дешавало током састанка са приштинском делегацијом.

Вучић је новинарима након трилатералног састанка, а на питање шта се може очекивати од САД јер ће Борељ упознати Бајдена са оним што се десило на састанку, указао на то да су и Америка и Немачка, као и неке друге велике силе учествовале у стварању такозваног независног Косова и да ће ту политику да подржавају.

"Али, верујем да ће бити толико фер и да ће изаћи са јасним ставовима да се зна ко је одговоран за невелики или никакав напредак у дијалогу и зашто се некаква врста и политичких и сваких других тензија поново рађа", казао је Вучић.

Истиче да Београд то не жели и каже да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у једном тренутку током састанка заратио са Русијом, па је пожелео и са Кином да ратује.

"Али, није ни важно, нека остане у она четири зида", наводи председник Србије.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести