Вучић: Настојаћемо да пензије прате проценат раста плата

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић најавио је данас да ће држава настојати да пензије брже расту, да проценат раста буде близу процента повећања плата, додајући да се држава труди да помогне најстаријима на све могуће начине кроз једнократна давања.
Predsednik SNS Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Председник СНС Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

Вучић је, на Главном одбору ПУПС-а, казао да јесу пензије у Србији највеће, али да то не значи да су довољне, добре, и да су расле довољном брзином.

Он је, у вези са једнократном помоћи од 20.000 динара, најављеном за фебруар, рекао да она сигурно неће свима подједнако значити.

"Можете замислити колико ће значити онима који имају пензију од 25.000 динара или пољопривредним пензионерима, који ће тако добити много више од своје пензије", рекао је Вучић.

Он је казао да циљ политичара у Србији не би требало да буде да остане дан, годину или дуже на власти, већ да ураде најбоље ствари за земљу и грађане, да остане што више што ће људи да памте.

"У Србији, међутим, постоји невероватан парадокс, за све што смо до сада урадили трудећи се да створимо будућност за нашу децу највећу пдоршку смо имали од најстаријих становника земље, којима нисмо довољно пажње поклањали у садашњости“, констатовао је он.

Рекао је да су најстарији грађани нека врста „тихе већине“, која се најмање жали, која има највише разумевање за државу, разуме спољнополитичке притиске, потребу да сачувате самосталност Србије, али и да ако је економија лоша да не можете да исплаћујете све што је обећано и учињено.

"Бескрајно сам захвалан свим нашим најстаријим грађанима, и ПУПС-у, која је када је било тешко добро разумела шта смо радили. Ја знам да и данас пенионери не живе сјајно, да има много проблема, али чињеница је да су пензије највеће у савременој историји. Добро сам разумео ваш захтев да пензије прате раст плата. Нисам сигурна да ли ће 100 одсто моћи да буде тако, али имате моје обећање да ћу се трудити да то покушамо", нагласио је он.

Подсетио је да је, када је постао премијер, разумео да постоје људи који имају снове, и они који их немају.

"Они који имају снове могу да донесу увек неку нову вредност, они размишљају о Београду на води, колико ћемо путева и пруга имати, колико канализационе мреже урадити у целој Србији. Када погледате наше резултате у различитим областима заиста сам поносан“, казао је Вучић.

Приметио је да је дошла нека "нова мода" да резултати више нису важни, да је важнија мржња, критика некога, да ако похвалите нечији рад и труд нећете завредети ничију пажњу ни поштовање.

"Ако погледате резултате када смо у историји, чак и у Брозово време градили толико путева и аутопутева. Заборавили смо како возови изгледају, само ми старији од 50 година смо се возили возовима. Ускоро купујемо возове и за само пар месеци до Новог Сада стизаћемо за само пола сата. Имали смо снове, храбрости да у то уђемо", констатовао је он.

Вучић је указао да су власти нападане и у другим сферама живота, тако на пример у спорту због једног неуспеха наших кошаркаша, којима је „купљен“ турнир да дође у Београд како би се лакше квалификовали на Олимпијске игре.

"Онда смо још једном доказали какве неистине говоре. Ако погледате Пекинг и Лондон, долазе Рио и Токио где смо освојили три пута више медаља. И ту се улагања виде и осете, као и у култури, до тога да смо вратили културу споменика нашим великанима. Сетили да постоје Стефан Њемања и Александар Карађорђевић. Нисмо желели да рушимо оно што су неки други рушили обрачунавајући се са неком идеологијом. Храм Светог Саве би 50 година још градили да није било подршке и храбрости испред оних који нас нападају станемо и јасно кажемо ко је то платио", поручио је он.

Вучић је казао да је све мање задовољан односом делом људи и у партији коју води, и у делу јавности, али да осећа неку врсту унутрашњег мира, због свега што је урађено, иако је још пројеката у плану.

"Заједнички мењамо Србију", поручио је председник.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести