Вучић: Нити се разговара, нити ће бити признања Косова

БЕОГРАД: О признавању Косова се уопште не разговара у Бриселу и никада се неће догодити да Србија призна Косово, поручио је вечерас председник Александар Вучић.
vucic Tanjug/video
Фото: Председник Србије, Александар Вучић Фото: Танјуг/видео
Вучић је рекао да би представници Приштине желели неки споразум, нешто, у којем би требало да дође до нечега, што би они могли да траже, или нешто што ни сами не знају како би назвали, али тако да они не ураде ништа.
 
“Хоти је рекао да они не одустају од обавеза, од ЗСО, али тек кад Србија призна Косово. А, то се никада неће догодити. То сам рекао њему, европским званичницима, и на најтежем месту”, рекао је Вучић за РТС.
 
Како каже, увек ће да понавља да до тога неће доћи, и то не зато што воли да говори не, већ би, напротив, волео да се дође до компромиса, јер не треба конфликт остављати нашој деци, већ је важно да се реши проблем.
 
“Неки су замислили не да суштински реше проблем, него мисле да је довољно да изврше притисак на Србију. Али, неће моћи”, нагласио је Вучић и додао да га неће поколебати претње како ће да прође на изборима.
 
“То ме не брине, не морам ни да се кандидујем, али нећу учинити да Србију отерате у ћошак и да мислите да сте тиме решили ствар”, рекао је Вучић.
 
Он је истакао да се мора пронаћи начин да и Србија нешто добије.
 
“Шта ћемо са безбедношћу Срба, па ћемо тек тада да видимо о чему ћемо даље да разговарамо. Шта добија Србија, Срби на КиМ. Како то Албанци на КиМ имају право на самоопредељење, а Срби немају? Како Срби било где немају то право? Који је то принцип” упитао је Вучић.
 
Истакао је да на та питања никад нема одговора.
 
“А, знате да не смете да подстичете тако нешто код народа, нити жељу код народа на КиМ, у РС, јер не смете да изазивате сукобе, али гледате неправду, јер само ваш народ нема право који сви други имају”, рекао је Вучић.
 
Важно да ЕУ разуме да не може да се понизи Србија
 
Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је веома важно да ЕУ разуме да у дијалогу мора да се постигне компромис, а не да се остварују циљеви Уније или појединих њених чланица.
 
„Не мозе да се понизи Србија", истакао је Вучић за РТС поводом дијалога Београда и Приштине.
 
Казао је да више не може да се добије сигурност, ни обећање да ће неко бити чланица ЕУ.
 
Вучић је истакао да није више могуће ући у ЕУ на сонову политичке одлуке, као што је било у случају Румуније и Бугарске, иако је наша земља троструко спремнија од те две државе тада.
 
Сада су, каже, другачије политичке околности.
 
« У таквим околностима људи морају да разумеју да тражимо минимум поштовања, компромиса, да обе стране морају бити подједнако незадовољне. Ми тражимо компромис, јер мир нама највише одговара, и стабилност и сигурност нас занима због економије. Зато верујем да ће ЕУ пронаћи снаге да добро разуме што говоримо,. Ако не пронађу, имамо ионако Бриселски споразум иза себе са неуспелим састављањем ЗСО, па не не би било први пут“, рекао је он.
 
Вучић је указао да је, на основу свега што је учињено, најмање Срба отишло са Косова и Метохије у протеклих осам година, у поређењу са протеклих више деценија.
 
Ноторна лаж да је Србија подржала признање КиМ од стране Израела
 
Ноторна је лаж да је Србија подржала признање Косова од стране Израела, како су то неки причали, рекао је вечерас председник Александар Вучић.
 
Он је за РТС прецизно растумачио садржај тачке 16 споразума из Вашингтона, која, иначе, није иста у документу који је потписао он и у другом документу, који је потписала Приштина.
 
До краја месеца отворићемо, каже, канцеларију Привредне коморе у Јерусалиму, што имају многе земље од Чешке, Мађарске и многих других европских земаља и то ће бити велики подстрек и за израелске, америчке и многе друге јеврејске инвеститоре да дођу у нашу земљу.
 
Ноторна је лаж да је Србија подржала признање Косова од стране Израела, каже председник и додаје да управо зато имамо различит споразум од оног што су потписали Албанци:
 
"Јер, ја то нисам прихватио. Нисам желео да прихватим", рекао је Вучић.
 
"Њима је то веома важно, Израел је највећи савезник Америке, Америка је вероватно на различите начине утицала на те односе Израела и Приштине, али ја нисам желео да ми то прихватимо на тај начин", рекао је.
 
"Када је требало да се сагласимо да се међусобно признају Израел и Приштина, рекао сам - ''не долази у обзир, Србија да се са тим саглашава''. Ко сам ја да било коме дозволим да призна Косово? То не може да буде у споразуму", пренео је председник став какав је заузео током разговора у Вашингтону.
 
Каже да ће то сутра рећи и премијеру Нетањахуу: "Ви сте суверена држава, много сте јачи од нас, Србија вам је показала огромно пријатељство. Израел је стотину пута моћнији од нас. Ово је наша најшире раширена рука. Ако мислите да ћемо ми бити срећни ако признају, нећемо".
 
Разговараћемо, каже, са Палестинцима и нашим арапским пријатељима, по том питању.
 
На питање да ли ће Србија бити трећа земља која ће преселити амбасаду, каже да ћемо видети.
 
"Видећемо, ако Израел призна Косово, а видећемо из њиховог угла. Видећемо како ће Палестина и остале арапске земље да признају Косово", каже председник.
 
Разговарао је тим поводом, преноси, и са појединим светским представницима:
 
"Они су ми рекли - резолуција 478. Рекао сам им - ''то ми кажите када нешто будемо погазили. А, пре тога ми кажите зашто сте ви погазили резолуцију 1244''".
 
Видео је, наводи, да су били шокирани...
 
Суштина је у томе да има много оних који би да воде спољну политику Србије, сматра председник.
 
"Србија, међутим, више није безначајна као што је била. Србија је данас и богатија, војно снажнија и зато ће постојати многи који мисли да могу да нам држе придике како да се понашамо. Србија није шака зоби", закључио је председник Вучић.
 
Подршка Мини шенгену "страховит" потез САД, јер води миру
 
 Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да је подршка иницијативи "мини шенген" "страховит" потез америчке администрације, која је добро разумела да је то најбољи начин за трајни мир у региону.
 
Вучић је за РТС рекао да би уласком целог региона у "мини шенген" могло да се уштеди 3,5 милијарди евра, да би регион био богатији, нестале би границе, подигли би се капацитети целог региона за прилив страних директних инвестиција, показала стабилност, али и додао да је за то потребна политичка воља и стабилност.
 
"Потребно је да неко не мисли даје важно само да уради нешто против Србије", рекао је Вучић и додао да је мини шенген и највећи интерес српског народа.
 
Вучић је за РТС, коментаришући то што је Приштина споразумом у Белој кући пристала да уђе у иницијативу "мини шенген", рекао да би, уз "мини шенген", било знатно мање проблема у региону.
 
"Били бисмо неупоредиво богатији, за најмање десет одсто богатији, будући да су 7 одсто оперативни трошкови због чекања камиона на границама", навео је председник.
 
Вучић је рекао да је за развијање "мини шенгена" потребна политичка воља, наводећи да се део већ развија са Македонцима око фитосанитарних и ветеринарских инспекција које раде на прелазу Табановце.
 
"Морамо да радимо и на радним дозволама, нострификацији диплома, да онај ко уђе на територију Срибје има право да оде и у Сарајево, Тирану. За то нам је потребан мир и разговори са људима који знају шта значи компромис", рекао је Вучић.
 
Навео је да уз "мини шенген" више неће бити границе међу Србима, али ни међу Бошњацима, те као пример навео да ће један човек који добије радну дозволу у Новом Пазару моћи да ради и у Сарајеву и обрнуто...
 
"Очигледна је предност мини шенгена за наш народ и све друге и само злонамерни се праве да то не разумеју", истакао је Вучић.
 
Додао је да је веома поносан на ту идеју, за коју каже да је, иако неки говоре да је његова, до ње заједнички дошао са албанским премијером Едијем Рамом.
 
"Мислим да смо је заједнички створили Еди Рама и ја кад смо рекли да не идемо увек самостално, кад идемо у Брисел увек идемо да говоримо једни против других, нисмо никад пробали несто заједно да добијемо. И Зоран Заев је пришао и био фер иако знам какви су били притисци и на њега", рекао је Вучић.
 
Србија ће сама проценити шта добија и губи
 
Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас за РТС да Албанци на Косову нису спремни Србима да признају ни 0,6 одсто имовине, а да ЕУ не жели да се бави приватном имовином.
 
Вучић је рекао да се љути што се о том питању разговара као за телевизију - да имамо 60 одсто имовине на КиМ.
 
„Они неће признати ни 0,6 одсто. Не признају ни да су се уселили у 18.000 станова, кажу да то решавају судски органи. А ти судски органи то решавају тиме да два Албанца, који уопште ни не познају особу у стану, потврде да је тај живео ту раније », објаснио је он.
 
Пренео је да је њихову идеју изложио Авдулах Хоти, И да је због тога дошло до неспоразума и мале свађе када је реч о имовини.
 
На констатацију изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака да је било помака, Вучић је казао да је било помака на отварању нове теме, али не у затварању.
 
« Србија ће сама проценити шта добија и губи”, подвукао је он.
 
Њихова идеја, додаје, јесте да је Србија испунила Бриселски споразум, они нису, али да се остави по страни шта је било и да су спремни да испуне ЗСО, али пошто их Београд призна.
 
« Идеја није да било када било шта ураде да би показали најмању добру вољу за српски народ. Ја то нисам осетио ниједног секунда. То знам, јер сам осам година у преговорима и не постоји нико ко је био на сваком састанку, као ја“, закључио је Вучић.
 
Нисам ни амерички, ни руски човек, ја сам српски човек
 
Председник Русије Владимир Путин одлично разуме проблеме Србије, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић и поручио свима да он није "ни руски, нити амерички или немачки човек, већ само српски који ради за Србију".
 
Истакао је гостујући на РТС да су разговори и са Путином и Лавровим били добри и свеобухватни.
 
"Мали лидери не могу да вас разумеју, то јест они који имају узак поглед на свет, али Путин одлично разуме проблеме Србије", казао је Вучић.
 
Истакао је да га Путин није случајно одликовао орденом Александра Невског.
 
Додаје да Путин одлично разуме колико је тешко када у земљи од седам милиона становника треба сачувати мир и стабилност, а и напредовати најбрже у Европи.
 
"Путин то уме да цени и ја ценим његово поштовање", рекао је Вучић и додао да му се председник Русије увек јави у року од 24 сата, као и да је и сада он тражио да се чује са Путином.
 
Додаје да му се исто тако увек јаве и Ангела Меркел и Макрон...
 
Запитао је:" Када сте у историји Србије видели да се председник види са тако важним људима у кратком периоду, у Белој кући, са Путином, са Меркел, у Бриселу, Ердоганом и сутра са Нетанијахуом".
 
То се никада није десило, додао је Вучић.
 
"То се није дешавало у српској историји, што говори о поштовању које Србија има. Наши односи са Русијом су веома добри, и са Кином. И ја сам један од ретких лидера, који је пред Трампом говорио да имамо пријатељске и добре разворе са Кином", рекао је Вучић.
 
Додао је да га је Трамп примио врло срдачно.
 

Вашингтон, после 30 година, отворио врата Србији
 
После три деценије врата Беле куће смо успели да одшкринемо, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.
 
Он је за РТС објаснио да није Србија променила спољну политику, већ су САД, које су 30 година подржавали Албанце и све оне који су против Срба, овај пут отворили врата за Србију.
 
Вучић је рекао да је Србија иначе увек седела на својој столици, као што и сада седи.
 
Споразумом из Вашингтона направили смо, истиче, простор за десетоструке инвестиције.
 
"Позиција Србије није ни мало лака. Никада нисмо имали подршку САД, увек су нам
 
врата Беле куће била затворена. Бела кућа је била резервисана за Албанце и све друге који су против Срба. Сви су имали подршку Беле куће против Срба. Сада смо то променили", рекао је Вучић за РТС.
 
Он је указао да Приштина, поред осталог, сада неће смети да не примењује договорено и да ризикује да САД промене став према њима.
 
Вучић је подсетио да је пре одласка у Вашингтон наговестио да ће бити изненађења, јер су наше службе дошле до информације да ће бити тачака које немају везе са економијом, и које могу за нас да буду тешке, имајући у виду да су САД признале Косово.
 
Приметио је да је до пре годину или две постојала глобална подела на исток и запад и у таквој ситуацији Србија је била на европском путу, где је највећи број, посебно највећих земаља ЕУ, признало Косово и лобирале су да и Србија и друге државе ЕУ то учине.
 
Са друге стране су били Русија и Кина, које ус блиске, и које нису признале Косово, иако нам географски нису близу, а приметно је, каже, да су САД биле уз ЕУ.
 
“Уз та два пола, могли смо да одржавамо позицију да идемо ка ЕУ, и да чувамо традиционално пријатељства са свима на релативно лагодан начин. Нисмо седели на две столице, увек само на једној”, нагласио је Вучић.
 
Данас је, каже, неупоредиво компликованије, ЕУ и САД нису више исто, ту је сада и велики број регионалних играча, у нашем региону посебно Турска.
 
У таквим околностима, Србија је успела да промени однос САД, навео је Вучић.

 

Верујем да Трамп побеђује, ако је о будућности реч
 
 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је уверен да ће амерички председник Доналд Трамп, упркос прљавој кампањи која се води против њега, победити на предстојећим председничким изборима.
 
Наводи да је током боравка у Вашингтону приметио да се против Трампа води прљава кампања, која нема везе са политиком, а да се она емитује чак и на спортским каналима.
 
На питање шта ће бити са Споразумом између Београда и Приштине, уколико Трамп не победи, Вучић је одговорио да Србија поштује своје обавезе, а да би ваљало видети како ће се понашати Албанци и да ли ће Трамп бити поново изабран или не.
 
“Трамп је у овом тренутку у заостатку, али вратио се значајно и видећемо како ће да буде до краја кампање. Ако бих говорио не само о предковид периоду, у којем је Трамп био изузетно успешан, већ више о будућности Америке, уверен сам да ће да победи на изборима”, рекао је Вучић за РТС.

 

Очекујемо ускоро Иванку Трамп у Србији
 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ускоро у Србији очекује Иванку Трамп, која је имала важну улогу у делу споразума из Вашингтона који предвиђа помоћ мали и средњима предузећима, али и женском предузетништву у Србији.
 
"Причамо о могућностима када амерички финансијери долазе, јер када би дошле америчке финансијске организације Америчка међународна развојна финансијска корпорација (ДФЦ) и Корпорација ''Миленијумски изазов'' (МЧ) и кад улазе у микро и мала предузећа онда добијате средства под апсолутно најповољнијим каматним стопама", истакао је Вучић.
 
Каже да Американци то раде много брже и са нешто мање процедура од других.
 
"Када би ушли у то, тиме би крвоток наше привреде додатно оснажили и ојачали. Ми се томе надамо и чекамо их. Мислим да они (представници ДФЦ) прво иду у Емирате, а после долазе код нас (21. септембра)", навео је Вучић.

 

На најтежем месту сам рекао "не",ПР - ни да писну...

 
Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да српска делегација у Вашингтон није отишла да би остварила велику победу, јер се велика победа остварује у рату, већ малу победу, а мале победе су везане за мир, стабилност и сигурност за људе.
 
Истиче и да је на најтежем могућем месту рекао "не" захтеву за међусобно признање са тзв. Косовом.
 
« Наш тим је занимало да урадимо добре ствари за нашу децу, будућност Србије, да сачувамо мир, а да Србија не изгуби ништа », рекао је Вучић за РТС.
 
Он је истакао да је су иницијативом Мали Шенген покренуте европске идеје, четири велике слободе - слободан проток робе, људи, капитала и услуга - нешто што одговара свима.
 
Према његовим речима да нису Американци покренули то споразумом, „мини Шенген" не би могао да постоји.
 
Вучић се осврнуо не изјаву Агрона Малићија, који је рекао да ће Приштина да се укључи у „мини Шенген“ тек када Србија призна независност тзв. Косова, и поручио му да тако нешто не стоји у споразуму.
 
„Ја сам био тамо и знам какав је био притисак на њих и на нас. На њих мали, на нас велики. Видео сам како не смеју да кажу ни слово, јер се зна снага Америке и шта су учинили за њих. Довољно је да кажу да повлаче снаге са Косова и одмах ће испунити све. Неће се играти с тим“, објаснио је он.
 
Србија ће, како је подвукао, испинити своје обавезе.
 
„Отишли смо у САД када су сви Албанци унисоно говорили, сви лидери у власти, да иду по међусобно признање. Слушали смо то и одавде из Србије, свих који не желе Србији ништа добро. Неки су заказали и локалне изборе за 5.септембар сматрајући да ћу потписати независност,полазећи од себе знајући да неће да моћи да одбију због притиска“, рекао је он.
 
Вучић је казао да је, што се међусобног признања тиче, на најтежем могућем месту рекао не.
 
„Када смо одбили (тачку 10) нико више није причао о томе, И онда је једина тема била да ли и како сам седео. У просторији у којој сам седео стајали су Пенс, Кушнер, Џонсон, Гренел, О`Брајан, стотину пута моћнији људи од мене. Њима није био проблем. Људи су тражили када не можете наћи проблем у суштини, тражите у форми. Мене форма и столице не занимају“, нагласио је он.
 
Вучић је казао да је, када је долазио и у РТС никада унапред није тражио питања, нити столице, већ га само сто занимао да стави папире.
 
Људима којима је столица важнија и како седи поручио је да је могао да буде на итисону, паркету.
 
« Урадио бих то са поносом, јер знам шта радим, чувам интересе своје земље за коју сам спреман да се борим. У Вашингтону је била тешка борба, ноћима нисмо спавали, на све смо имали спреман одговор », рекао је он.
 
Оценио је да је српска делегација обавила добар посао, и да је на крају сачувала достојанство земље и показала како може да буде поштована у САД први пут после 30 година.
 
Мораторијум значи да Албанци могу само да сањају независност
 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да мораторијум који се помиње у споразуму из Вашингтона значи да Приштина не може да тражи нова признања, што су јасно и прецизно потврдили и амерички представници.
 
Вучић је у интервјуу за РТС рекао да је Србија тражила да то пише у споразуму, са изузетком Израела, и додао да Приштина не може да добије признање ниједне земље.
 
"Сваке године њима су одбијали пријем у УН, у Интерпол, међународне организације и увек смо ми испадали лоши момци који их у томе спречавају, али смо на то трошили много времена и енергије. Ово значи да они годину дана могу да сањају да добију своју независност", рекао је Вучић и додао да је питање да ли ће је добити икада.
 
Он је додао да када чује критике, посебно у Србији, које кажу да је Израел признао Косово, да ћемо то видети тек, а да резултати показују какву је ко битку водио.
 
"Израел је сувише велика сила да би смо могли да утичемо на њену одлуку, нарочито ако се сад упетља САД", приметио је.
 
Указао је да је у време бивше власти 90 земаља признало КиМ, а у ових девет година свега осам, а 18 је повукло признање.
 
Према његовим речима, мораторијум омогућава да се концентришемо на економију, бољи стандард људи.
 
 
И Путин ми се извинио због Захарове
 
Председник Србије Александар Вучић пренео је данас да му се и председник Русије Владимир Путин, поред Лаврова, извинио због неприкладног поста Марије Захарове на Фејсбуку и да му је рекао да иза њега не стоји руска држава и поготово не он лично.
 
"Путин, а ни министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, ми се никад није извињавао ни због чега, а за овако несто обојица су то учинили, а да ја то нисам ни поменуо", рекао је Вучић за РТС.
 
Каже да је данашњи телефонски разговор са Путином био добар, свеобухватан и да му се Путин, између осталог, извинио због поста Захарове, која је на свом Фејсбук налогу непримерном фотографијом сцене из филма "Ниске страсти" на којој глумица Шерон Стоун високо прекршта ноге "прокоментарисала" сусрет српског и америчког лидера.
 
"Показао је своју пристојност и рекао да иза тога не стоји руска држава и поготово не он лично", истакао је Вучић.
 
Он је навео да у разговору тај пост Марије Захарове није ни поменуо, јер је сматрао да је то неважни инцидент, будући да и у Србији постоје посланици који "говоре глупости" о Русији, а они се не извињавају.
 
Рекао је да се по реакцији Русије види колико је поштовање Русије према њему лично и Србији.
 
Упитан да ли мисли да је Захарова могла без консултација са својим шефовима да објави такав пост, Вучић је рекао да то свако може сам да просуди, а, понавља, Путин му се извинио.
 
Диверзификација да, али не и скупљи гас од руског
 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је у Вашингтону рекао да Србија сигурно неће куповати скупљи гас, ЛНГ гас, већ најповољнији на тржишту, као и да је успео да избаци ту обавезу за нашу земљу из потписаног споразума.
 
"Рекао сам да ћемо куповати најјефтнији гас на тржишту и да не могу да обавезујем земљу да купује скупљи гас, да то не долази у обзир. Успели смо то да избацимо напоље из споразума", додао је Вучић.
 
Упитан, гостујући на РТС, да ли председник Русије Александар Путин има разумевање за диверзификацију у снабдевању енергентима Србије, што предвиђа споразум из Вашингтона, Вучић је рекао да диверзификација не подразумева само гас.
 
"Диверзификација нам је потребна, то је пожељно и добро за нас, јер подстиче конкуренцију и доноси нижу цену, али за нас нема смисла да купујемо скупљи гас, уместо повољног руског гаса".
 
Истиче да је зато из тачке осам, која се односи на то, избачен део који је предвиђао да купује ЛНГ гас из другог правца.
 
У Споразуму не пише да је реч о кинеској опреми
 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да у Вашингтонском споразуму није наведено да Србија не може да користи кинеску опрему за 5Г мрежу, већ да не може да користи опрему за 5Г мрежу која није проверена.
 
Он је тако одговорио на питање новинара РТС да ли ће Србија имати проблеме са Кином, с обзиром на тачку која се односи на коришћење 5Г мреже, о чему се протеклих дана писало и у медијима, с обзиром да Телеком Србија има уговор са кинеском компанијом Хуавеји.
 
“Има ли неког проблема у тој опреми? Да ли у Споразуму пише да је Кина проблем? Далеко смо још од 5Г, али нигде не пише Кина”, рекао је Вучић.
 
Он је подвукао и да је много важније шта пише, а не шта ко мисли.
 
Председник је поручио да ће Србија свакако поштовати своје обавезе из Споразума, осим ако буде видела да нико други не испуњава обавезе.
 
Истиче да је споразум направљен као писмо о намерама.
“Ви стичете поузданост и поштовање у међународној заједници тиме што поштујете оно што кажете и потпишите”, рекао је Вучић и указао да то Албанци не раде већ годинама.
 
Набавићемо вакцину одакле год, немамо политички проблем с тим
 
Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће Србија због својих грађана набавити вакцину против корона вируса одакле год, јер нема политичког проблема с тим из које је земље.
 
„Преговарали смо до сада за вакцину са Астра Зенеком, Пфицером, Кинезима И отварају се сада разговори И са Русима. Немамо политичког проблема с тим, набавићемо је одакле год за наше грађане”; објаснио је Вучић за РТС.
 
Указао је да држава гради две велике ковид болнице са 1. 500 кревета интензивне неге, подизе клинички центар, обнавља болнице широм земље.
 
“Ми бринемо о здрављу. У савременом свету данас је здравство веома битно”; рекао је он.
 
Вучић је казао да се пре годину дана, у разговору са челницима Чешке, Пољске, Словачке И Мађарске, из Вишеград групе сагласио да постоје три ствари по којима се мери нечија снага, а то је прво стање економије, И то не само укупан БДП, већ И стање јавног дуга, затим снага војске, у чему је Русија драматично снажнија него економска сила, И треће је здравствена снага.
 
Казао је да Србија улаже много пара у здравство, на различите начине 2,3 милијарди евра годишње, када није ванредно стање.
 
“Хоћемо да имамо здравство доступно И сиромашном човеку. Зато ћемо да наставимо да радимо на томе”, поручио је Вучић.
 
Казао је да држава није ћуп и да се може очекивати вађење још пара, И додао да није кривица актуелно стање ниједне државе у свету.
 
Констатовао је да ниједна држава није дала пропорционално онолико колико наша, те да је наша земља у светском врху по томе.
 
Најава нових инвестиција
 
Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће у наредних 10 дана у Ћуприју доћи једна велика немачка компанија која ће запослити 450 људи.
 
Он је подсетио да је Магна у Алексинцу отворила 570 радних места, као и да отварање великих страних фирми иде линијом Коридора 10.
 
"И онда две велике јапанске инвестиције - Мидек у Новом Саду и Тојо у Инђији. Ускоро полажемо камен темељац за њих. То је 390 милиона евра инвестиција. А биће још више инвестиција. Амерички потенцијали су већи", рекао је Вучић.
 
Он је прецизирао да када дође Америчка развојна агенција то сви прате и расте цена Србије на "међународној финансијској позорници".
 
" Ако улажу Кинези, Јапанци, Немци... то значи да је добро место за улагање и то је добро за нас", рекао је Вучић.
 
Влада "храбрих људи" до краја месеца, биће великих промена
 
Председник Србије Александар Вучић верује да ће до краја септембра бити завршен посао око формирања нове владе и додао да ће бити великих промена, али није рекао ко ће бити коалициони партнер СНС.
 
Како каже, та влада ће имати тешке задатке пред собом, због чега ће морати да буде "влада храбрих људи".
 
Он је навео да има више кандидата за председника владе и да ће владу водити неко ко је способан, енергичан и храбар, те да ће бити значајних промена у саставу владе, али не зато што је претходна нешто лоше радила.
 
"Морате стално да учите, да напредујете, да слушате шта људи желе и зато су неопходне промене и зато ће бити великих промена", рекао је Вучић за РТС.
 
Упитан с ким ће СНС формирати владу и да ли ће у новој остати исти коалициони партнери, пре свега СПС, Вучић је рекао да о томе разговара стално, али да предлоге још није конкретизовао.
 
Упитан од чега ће зависити с ким ће СНС направити коалицију, Вучић је рекао да СНС мора неке унутрашње ствари да реши и да је то СНС и почео да решава.
 
Како каже, СНС је после избора поставила више од 55 одсто нових градоначелника и председника општина, што су огромне промене.
 
"Не значи да су ти стари градоначелници били лоши, али мора да дође до промена и нове, свеже енергије", рекао је Вучић и додао да ће тако доћи и до промена у министарским позицијама.
 
Он наводи да су грађани гласали за СНС због стабилности, сигурности и економског напретка, али да постоје и ствари због којих су љути, а то су, између осталог, и локални, бахати функционери, као и корупција на разним нивоима.
 
"Корупцију не могу да кажем да нисмо дирали, али нисмо ударили по глави, а људи то очекују од нас", рекао је Вучић и додао да ће убудуће, по том питању, људи бити много задовољнији.
 
Како каже, грађани су незадовољни и неефикасним правосудним системом.
 
"Кога год да критикујете, људи ће рећи да се мешате у независност правосуђа и самосталност тужилаштва, али су то чињенице и то људи примећују", рекао је Вучић.
 
Вучић је рекао да је СНС добила огромну подршку грађана, те додао да и после споразума у Вашингтону, грађани дају подршку која је, како каже, историјски максимум, и његов лични и партије коју води.
 
Поносан на помоћ државе од 4,28 милијарди евра током короне
 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је поносан што је Србија од почетка кризе настале због ковида -19 убризгала у систем укупно 4,28 милијарди евра, највише од свих земаља у региону.
 
Говорећи од помоћи привреди, он је рекао да колико год да се одвоји за привреду - неће бити довољно.
 
"Повећаћемо минималац. Синдикату увек траже 25 одсто повећање минималца, а тога нема нигде у свету. Морамо да пронађемо нешто да радницима који су сиромашнији омогућимо раст стандарда и то у току короне где све пада и где се свуда дешавају отпуштања.", рекао је он
 
Према његовим речима, донесеним мерама спречено је отпуштање људи и постигнута је најнижа стопа незапослености у историји од 7,3 одсто.
 
"То је најнижа стопа и на нивоу еврозоне. Гледаћемо да подстичемо државне инвестиционе радове. Тражим ове пројекте које хране и тесара и месара, и зидаре и подиже нам БДП", рекао је Вучић за РТС.
 
Без обзира на НАТО и КиМ, за Црну Гору увек отворена врата
 
Важно је да Србија има добре и још ближе односе са Црном Гором, која ће у Србији увек имати пријатеља и отворена врата, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић.
 
Каже да није ни очекивао од победничке коалиције у Црној Гори да изађе из НАТО-а, нити да повуче признање независности Косова, с обзиром да је најавила да неће мењати политику ЦГ по том питању.
 
"Сад би неки довољно интелигентни и злобни људи из партије коју водим могли да кажу - немогуће, то су они јунаци који су нас критиковали и говорили да ћу ја, Вучић, да признам Косово... То је њихова ствар да воде своју политику. Ја нисам ни очекивао да повуку признање, нити да изађу из НАТО".
 
Додаје да је знао да су то углавном празне приче када неко то говори.
 
"Знам колико ми труда и енергије улажемо, иако то нико у Србији не уме да цени. Овако (као у ЦГ) је много лакше, има да их потапшу по рамену у америчкој и немачкој и свакој другој амбасади".
 
Вучић каже да ће се Србија трудити да имамо добре и уређене односе са ЦГ и боље трговинске и економске односе, као и културне везе.
 
"И да направимо односе најближе што можемо са наше стране и желим успех свима који буду управљали ЦГ. Видим да се нису одлучили да им Србија буде прва посета, где иду у иностранство, већ неке друге европске земље. И то разумем. Њихов је то избор. Када будемо хтели једини и други, сретаћемо се, верујем, чешће него раније...", навео је Вучић.
 
Поручио је Србима у ЦГ да ће Србија увек бити уз њих, а нашим грађанима да разумеју да имамо једну земљу и да од других не очекују да ће да раде за Србију.
 
"Политичари дођу до власти, знам како то иде, нагледао сам се разних. Могу да нас изаберу и као шести избор и 17... није важно, они ће за нас увек да буду најближи", поручио је председник Србије.
 
Додаје да се трудио да имамо коректне односе и према бившој власти у Подгорици, кад је био угрожен идентитет нашег народа са законом о слободи вероисповести, да нисмо хтели да се мешамо у партијске ствари, али да смо се борили за идентитет нашег народа.
 
Желим и Ђукановићу као председнику и људима који формирају нову коалицију добар и успешан рад, поручио је Вучић.
 
Истиче да Србија жели још ближе односе са ЦГ, која нам је најближа у сваком погледу, ако се не рачуна Република Српска, али она није држава већ ентитет у БиХ.
 
EUR/RSD 117.0802
Најновије вести