Вучић са страним партнерима о вашингтонском споразуму

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић, након састанака у Вашингтону и Бриселу, информисао је стране партнере о постигнутим договорима, посебно о споразуму о нормализацији економских односа Београда и Приштине, који је по неким оценама довео у питање досадашње економске и политичке односе са Русијом и Кином, али и са ЕУ.
vucic
Фото: https://www.predsednik.rs

Вучић је тако данас разговарао са руским председником Владимиром Путином, а потом и са амбасадорима замаља Вишеградске групе - Чешка, Пољска, Словачка и Мађарска, а за сутра је најављен је разговор са амбасадорком Кине Чен Бо.

У разговору са Путином, првом после потписивања споразума у Вашингтона како је пренето у саопштењу потврђено је искрено пријатељство и сарадња Србија и Русија заснована на међусобном поверењу.

Вучић је у том разговору, у коме је информисао свог руског колегу о разговорима у САД и седишту ЕУ, поручио да је Србија војно неутрална земља, и да ће без обзира на тежину и сложеност своје геополитичке, војно-безбедносне и економске позиције штитити принципе војне неутралности и остати истински и коректан партнер Руске Федерације.

Председник Путин је узвратио поруком да да ће Русија пружати политичку подршку Србији у њеним напорима за очување свог територијалног интегритета и да ће своје спољнополитичке акције координисати са Србијом, у циљу заштите међународног јавно-правног поретка.

О најважнијим тачкама споразума из Вашингтона и о току протекле рунде дијалога у Бриселу председник је разговарао са амбасадорима Вишеградске групе у коме је нагласио кључну улогу ЕУ у посредовању у дијалогу између Београда и Приштине као и пренео спремност Србије да активно учествује у наставку разговора.

На састанку се разговарало и о начинима да се конструктивна сарадња Србије и чланица В4 додатно унапреди, те о другим важним питањима из области регионалне и међународне политике, саопштила је Прес служба председника Републике.

Амбасадоре Чешке Томаша Кухту, Словачке Федора Росоху, Мађарске Атилу Пинтера и Пољске Рафала Перла, Вучић је обавестио и о току разговора у Бриселу, те нагласио да је улога ЕУ у посредовању у дијалогу између Београда и Приштине кључна, као и да је Србија спремна да активно учествује у наставку разговора.

"Договор у Вашингтону је постигнут у циљу нормализације економских односа са Приштином, што би требало да доведе до економског просперитета, али и бољег живота српског и албанског становништва", рекао је Вучић.

Он је додао да ће Србија да води дијалог са Приштином у доброј вери и са очекивањем да његов крајњи исход буде одржив и обострано прихватљив договор.

Председник је истакао да чланство Србије у ЕУ остаје стратешки циљ и дугорочно опредељење Србије.

"Захвални смо на снажној подршци коју имамо у процесу европских интеграција од стране држава чланица Вишеградске групе, чије искуство сматрамо непроцењивим", нагласио је Вучић и додао да разговори у овом формату отварају нове могућнопсти за размену мишљења и подстицање даљих активности.

Председник је истакао да Србија посебно уважава приступ Вишеградске групе према Западном Балкану, имајући у виду да је ова тема за В4 један од приоритета и поред других важних питања са којима се Европа данас сусреће.

"Сматрамо да је споразум о сарадњи између Међународног вишеградског фонда и Фонда за Западни Балкан показатељ пријатељских односа В4 и региона Западног Балкана, који заједничким напорима поспешују друштвено-економски развој овог дела Европе", поручио је Вучић.

Он је посебно нагласио да Србија остаје у потпуности посвећена реформском процесу и унапређењу свих перформанси друштва, посебно у области демократизације и владавине права.

"Србија се залаже за мир и стабилност у региону, као и за унапређење регионалне сарадње, уз поштовање закључених споразума“, нагласио је Вучић и додао да је у том смислу Вишеградска група изузетан партнер Србије и земаља Западног Балкана.

Амбасадори В4 су се сагласили да је политика проширења ЕУ најбољи механизам за достизање стабилности и просперитета на Западном Балкану.

Истакли су да ће В4 наставити са активном подршком Србији у процесу приступања, имајући у виду посвећеност земље реформама и усвајању европских вредности и стандарда у свим областима важним за добробит грађана.

Вучић сутра у Београду са Додиком

Председник Србије Александар Вучић састаће се сутра у Београду са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком.

Састанак, са кога ће медијима бити прослеђено саопштење, почеће у 11.30 часова у Вили Мир (Конављанска бр. 2), саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести