Вучић: Нова лица на листи СНС, бавићемо се собом, не партнерима

БЕОГРАД: Председник Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић најавио је вечерас, након седнице Председништва партије, да ће та странка на изборе, највероватније крајем марта, изаћи са намјање 20 одсто нових лица, те да ће се бавити собом, а не коалиционим пратнерима, о којима ће суд бити дат на бирачким местима.
vucic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Вучић је, на конференцији за штампу, пренео да је одлука Председништва да млади људи буду на посланичкој листи, као и на локалним листама.

Хоћемо да уведемо људе неукаљане, чисте. Свако од нас је, не својом кривицом, ма колико био чист образ, због прљаве кампање оставио траг за собом. Зато је важно да уносимо свежију крв, младе људе који могу да наставе добрим темпом и у смеру који може да донесе бољу будућност и добре резултате, казао је он додајућу да је то званична одлука Председништва за коју ће тражити потврду Главног одбора.

Каже да је анализирано и кроз шта је све странка прошла, пре свега око КиМ, као и чему је земља била изложена споља у очувању наше слободе.

Мислим да смо неколико важних закључака донели. Анализирали смо чињеницу да смо се у странци сви борили како би заштитили државне интересе. Све у свему верујем да ће људи у Србији умети да препознају лица и политичке странке које су највсисе дале да Србија иде у добром смеру, поручио је он.

Кад је реч о коалиционим партнерима, у СНС не желе, истакао је, за разлику од њих, да говоре било шта лоше.

Пре ћемо о себи говорити. Свој суд даћемо на месту на којем се то ради, а то су бирачка места, казао је он.

Вучић је додао да је одлука Председништва и да чланови треба више да разговарају са грађанима и да на дневном нивоу чују шта мисле.

По питању КиМ чини се да смо се добро борили, из немогуће позиције. Оставили су нам не ништа, већ мање од ништа, а ми смо из те позиције, чини ми се, у много чему успели да поправимо имиџ земље, истакао је.

Додаје да му се чини и да грађани не разумеју у потпуности шта значи за једну земљу када председник Кине Си Ђинпинг каже „једва чекам да посетим Србију и дођем код пријатеља Вучића“.

Не знам да ли разумеју колика је то част за нашу земљу, истакао је он.

Вучић је изразио уверење да ће СНС имати и више него прошли пут жена на изборним листама и да ће моћи да се поноси оним што нуди.

Казао је да СНС није странка која ће чекати шта говоре политички противници, већ она која ради, себе мења, иде испред времена, а примећује лоше ствари код себе и мења што је лоше.

Код нас ће бити промена и пре избора, листа ће бити другачије састављена, биће много нових младих лица, попут оних које сте видели у Новом Саду, талентоване младе људе, најбоље студенте, рекао је он.

Рекао је да су циљеви СНС јасни и недвосмислени, да ће изаћи на изборе, који ће бити највероватније крајем марта.

То су редовни парламентарни, покрајински и локални избори. Марљиво смо радили, доносили најтеже одлуке, које су увек биле исправне и добре, казао је он.

Вучић је указао, с тим у вези, да се то види и по напретку на Дуинг бизнис листи, као и по питању просечне плате, где у новембру значајно претичемо БиХ, а стижемо и Црну Гору за којом смо заостахали 150 евра.

По питању економије одлично се креће земља, раста је у трећем кварталу 4,7 одсто, а све то је успело захваљујући огромној вољи и подршци грађана.

С тим у вези се захвалио пензионерма који ових дана добијају једнократну помоћ која укупно износи 75 милиона евра, што држава успева да испалти и задржи суфицит у буџету.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Питао сам Палмера све, он је мене питао, нису то лаки разговор

Председник Србије рекао је да је данас званичнику америчког Стејт департмента Метјуу Палмеру изговорио ствари које наши представници никад раније нису рекли америчким званичницима.

Данас сте могли да видите, и ко хоће да буде поштен према себи, бар због једне ситнице сте могли да будете поносни на своје руководство. . . Изговорио сам ствари које нико од наших представника никада у лице није изговорио америчким званчницима, рекао је Вучић и додао да је и Палмера јавно "суочио" са делом из косовског устава који искључује могућност формирања војске, који је Приштина без проблема прекршила.

Не мислим да сам био превише храбар, отворено смо разговарали, питао сам га све, он је мене питао, ти разговори нису увек лаки, поручио је Вучић.

Он је тако одговорио на питање да ли је Палмера питао да ли и какве обавезе има Приштина како би био настављен дијалог и како би се ишло ка постизанају решења које би задовољило и Србију.

Наравно, да сам му рекао. Ни за мене, ни за њега то нису били лаки разговори. Али, да ли треба да замајавам народ и да кукам због тога...? Па, кандидовао сам се за место за које сам знао да није лако, истакао је Вучић.

Како је рекао, данас је најотвореније говорио и пред Палмером како су косовски Албанци прекршили чак и устав своје лажне државе.

То сам наочиглед Палмера изнео, без проблема и поносан сам на то и моја деца ће једног дана то да покажу и да кажу да се нисам сакрио у мишју рупу, посебно не као ови из тзв, наглашавам тзв. демократског блока, рекао је Вучић.

Он је додао да људи хоће да забораве шта смо прошли и у каквом смо стању затекли Косово - 2004. године смо прошли кроз погром.

Ћутали су у Београду, ништа нису урадили, препустили су народ док су рушили и палили цркве, ћутали су у Београду и борили се за власт и како да се што више додоворе представницима неких западних земаља, навео је Вучић.

Онда су, каже, говорили ''стандарди пре статуса'', па су онда уследиле одлуке 2008. године, и опет у Београду нсиста нису урадили, па онда одлуке 2010, 2011, најгоре одлуке су тада донете када је нашим питањем пред МСП дат легитимитет Албанцима за проглашење независности.

И кад изгубите од НАТО 1999. године, и не видите и не израчунате колико су снажнији - знам ја да је НАТО извршио агресију - а ви који водите земљу морате да будете свесни колико можете и колико су неке одлуке биле катастрофалне. И онда починyете да позиционирате земљу и да је враћате у жижу јавности као земљу која нешто може да понуди и која има поштовање у свету, објашњава Вучић.

Он је подсетио на 16 састанака са Ангелом Меркел, а ту су и Макрон, кинески председник и јапански премијер који пре тога нису били од времена Тита...

Али, људи то неће да признају, закључио је он.

У ПР сами су се тровали, увек сам за дијалог

Вучић је рекао је да још није добио одговор од портпаролке ЕУ Маје Коцијанчић о томе чиме су "отровани" албански чланови Централне изборне комисије у Приштини, мада, каже, ни не очекује конкретан одговор од њих.

Вучић је рекао да је чуо да су се сами отровали, користећи одређене пестициде и рефлекс за намештај.

Сада су узорке послали на испитивање у Швајцарску, где ће то анализирати 20 дана, па ће још 20 дана трајати та међународна истрага, рекао је Вучић и додао да ће на крају испасти да су били отровани оним што прво нађу тамо, неким пестицидом, на пример, за борбу против птица.

На питање да ли је разговарао са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Метјуом Палмером о Заједници српских општина, Вучић је рекао да јесте, и нагласио да не постоји нешто боље од дијалога.

Људи и када су у рату иду у дијалог, ми срећом нисмо у рату, а када бисмо одустали од дијалога одмах би рекли, ево, Србија је крива, нагласио је Вучић на конференцији за медије након састанка председништва СНС.

Он је рекао да ће дати све да сачува мир и стабилност.

Чинићу све за мир и стабилност, за нашу децу и будуће генерације, рекао је он и додао да је за наставак дијалога потребно да неко укине таксе.

Коментаришући очекивања на предстојећим парламентарним изборима у Србији следеће године, који ће бити одржани у марту или априлу, Вучић је рекао да ће изаћи на изборе са жељом да добију апсолутну вечину, 46, 47 одсто гласова.

Све друго, без обзира колико је убедљива победа, за нас ће бити неуспех, закључио је он.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Криминалца попут Бастаћа мајка ретко рађа
 

Председник СНС изјавио је вечерас да очекује од државе да ради свој посао када је реч о оптужбама које је на рачун председника Општине Стари Град Марка Бастаћа изнео његов кум и близак сарадник Лазар Лешњак.

Нека раде свој посао и нека ме обавесте... Нема журбе, поступак и све мора да буде чисто, транспарентно и јавно, рекао је Вучић.

Упитан како би реаговао да су такве оптужбе изнете на рачун некога из СНС-а, Вучић је рекао да тај неко да је то урадио не би могао да преживи, "ако не би био обешен прве ноћи, трећу сигурно не би дочекао", и сви они из СНС са њим.

Смешно му је, казао је, и то што Бастаћ одбија полиграф, чак и да га раде страни професионалци, са изговором да би могло да му буде нешто подметнуто.

И када би му понудили полиграф из неке друге земље, он би такође одбио, додао је Вучић и истакао да тај човек, Лешњак, није могао да измисли све те детаље.

Зачуђен је одговором Бастаћа, који није искључио могућност да би "полиција могла да нађе још неког коме је узимао паре".

Па, таквог криминалца мајка ретко рађа...И за кокице је узимао паре и за дечје представе, и за геронто домаћице... На свему је узимао своју провизију. Ово је људи ...., рекао је, не завршивши реченицу.

Подсетио је и да није он био тај који је рекао да је Драган Ђилас узео 619 милиона евра, већ да је то учинио лично лидер СзС.
То је он сам пријавио...еталон за корупцију. Све је стекао и зарадио откако је дошао на власт. Он је сам своју зараду пријавио Агенцији за регистре, казао је Вучић и запитао да ли неко зна колико износи то што су пензионери у Србији добили по 5.000 динара.

То је укупно 75 милиона евра, јер у Србији има 1,7 милиона пензионера, рекао је Вучић поредећи буџетска издвајања са зарадом коју је Ђилас пријавио.

А овај човек, Бастаћ, је све то што је радио, радио свом куму само зато што му није донета једна коверта.

Ја знам да има пристојних људи, који знају да је све то што је Лешњак рекао истина, рекао је Вучић и додао да зна и да међу Ђиласовим људима има оних који знају да је то истина, али се томе радују, само нек се узме што више пара да се руши Вучић.

Подсетио је да до дана данашњег нисмо добили ни одговор зашто је Вук Јеремић примио паре из једне стране амбасаде.

Замислите да сам то ја, ви бисте ме звали плаћеником и издајником. Не издајником, издајником ме и овако зову, иако се, пошто су они и Косово и Црну Гору предали, ја трудим и борим да задржим шта је могуће на КиМ, казао је Вучић, и поновио да очекује од државе да у случају Бастаћа ради свој посао и да га о свему само обавесте.


Сви заинтересовани за ''мали шенген''

Вучић је, поводом предстојећих разговора о иницијативи ''мали шнеген'' на Охриду, рекао да су за њу заинтересовани и други из региона, констатујући да су после недавног састанка лидера Западног Балкана и Федерике Могерини у Бриселу политичари у региону схватили поруке и да сада гледају шта могу да учине за себе и свој народ.

Он је најавио да ће састанак с македонским премијером Зораном Заевом и албанским премијером Едијем Рамом бити 9. новембра.

Прво ћемо у суботу бити нас тројица сами, а онда ће у недељу бити и други. Колико сам разумео, сви ће доћи наредног дана. Значи да постоји интересовање, али нећу да говорим у туђе име. Мислим да су сви заинтересовани, па ћемо да видимо, рекао је он.

Срећан је, каже, што су Србија, Северна Македонија и Албанија за то заинтересоване, а верује да су и остали.

А посебно, чини ми се, из оног разговора који смо имали у Бриселу да су сви све разумели. Можда смо ми са Балкана мало глупљи, али баш толико глупи нисмо. Све смо схватили и сад гледамо шта можемо да урадимо за себе и свој народ, истакао је Вучић.

Додао је да му је драго што ће на Охриду бити у прилици да први пут направе Акциони план и додао да је већ послао предлог Заеву и Рами.

Поводом 30. годишњице од пада Берлинског зида 9. новембра, што је догађај за који је више пута рекао да Срби нису разумели, Вучић каже да је радостан што ће тај дан бити на Охриду.

И што ми се чини да ће људи у Србији схватити да смо добро разумели све наше пропуштене шансе и велике грешке у претходном периоду и да више немамо ни времена ни могућности да тако крупне грешке, стратешке, па чак и тактичке, грешке правимо у будућности, рекао је он.

Најавио је да ће пре одласка на Охрид прво отворити источни крак Коридора 10 од Ниша до бугарске границе - деоницу дугу 84 километра, и да ће угостити бугарског премијера Бојка Борисова.


Годзила нисмо, али нећемо бити ни Бамби

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић истакао је вечерас да се Србија не наоружава да би неког нападала, већ набавља оружје и оруђе да би наши грађани могли да се осећају безбедно.

Упитан за хистерију у региону због набавке Панцира и оптужби да припрема агресију на Хрватску и Косово, Вучић је, на конференцији за штампу после Председништва СНС, рекао да га они који су уништили војску, као, на пример, Здравко Понош, нападају да купујемо старе „канте“, а истовремено га оптужују да ће бити санкција због куповине софистираног савременог оружја.

Они, каже, треба да се договоре сами са собом јесу ли у питању канте или софистицирано оружје и шта им тачно смета.

Поносан сам на чињеницу да Србија има војску, неупоредиво снажнију него пре пет или седам година. Ми данас имамо много више оружја и оруђа. Било је за то потребно новца, планирање. Ми не само да купујемо паметно већ радимо паметно, објаснио је он.

Вучић је указао да се то чини да би заштитили нашу земљу, да буде сигурна.

Наше оружје није офанзивно, већ дефанзивно, а циљ је да грађани могу да се осећају безбедно. Немамо ништа против тога да се наоружава Хрватска или Црна Гора. Само немојте да кукате како се ми наоружавамо. Ми када се наоружавамо то чинимо јер смо војно неутрални, а шта ће оружје вама који сте у НАТО...Или можда планирате да нападнете Аустрију, која није чланица те алијансе, казао је он.

Навео је да је Бајдену и Карпентеру раније пренео да као врховни командант не може да дозволи да Србија буде незаштићена.

Ми балистичке ракете нећемо да имамо, али немојте да мислите да можете 16 панцир хаубица да им продате, а да ми немамо Норе. Морамод а одговоримо, да се заштитимо, јер хоћемо да будемо војно неутрални. Нисам ја неозбљан као неки који нису знали шта је војска, који су продавали Стреле да се униште за 150 долара. Србија ће имати снажну војску, понашаће се одговорно, поручио је Вучић.

Рекао је да ће Србија умети да сачува своју земљу и небо, и да никада више неће бити лак плен.

Нећемо дозволити да дођемо у такву ситуацију, у њу нећемо више доћи јер смо јачи. Годзила лако изађе на крај са Бамбијем, а ми да будемо Бамби не пада нам на памет. Годзила свакако нисмо, ало Бамби нећу да будемо, казао је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести