Вучић о сарадњи, новинарка о злочинима

ТИРАНА: Треба да радимо заједно, да живимо заједно, да направимо другачију атмосферу у региону и створићемо тако велики простор за сарадњу и бољи живот свих грађана, казао је председник Србије Александар Вучић у одговору на једно од питања новинарке Јуроњуза Албанија.
vucic
Фото: Tanjug (video)

Он је током недавног боравка у Тирани на питање о томе како се осећа кад посећује Албанију казао да је пре свега осетио искрено гостопримство, да је добро до су се представници Србије, Албаније и Северне Македоније састали и урадили пуно ствари за добробит својих грађана.

Да ли је западно-балкански самит средство за стварање мини Европске уније у ситуацији кад се чини да велика ЕУ затвара врата региону, на то питање, казао је, не жели нико да одговори, јер је тешко, али да је идеја "мини шенгена" да се побољша животни стандард људи, да се смање оперативни трговински трошкови.

Оно што треба да урадимо јесте да олакшамо слободан проток робе, људи, услуга и капитала и то и радимо. Без обзира на то, ми смо на нашем путу ка ЕУ, треба да испунимо важне обаезе, треба да испоручимо различите агенде, али кад је реч о ЕУ, не зависи све од нас, ЕУ ће одлучити о нашој будућности, рекао је Вучић.

Зато и каже да је неопходно повећати обим сарадње и побољшати механизме које се односе на иницијативу "мини Шенген".
Уследила су питања у којима је новинарка инсистирала на ставовима српског председника у којима, како је навела, он негира злочине, а што, како је рекла, онемогућава праву сарадњу међу балканским земљама.

Ви још увек негирате ратне злоцине на Косову, ваш став о Рачку који је, питала је новинарка.

Вучић је рекао да никад није негирао ратне злочине и додао је да је Србија осудила многе ратне злочинце из бивше СФРЈ без обзира на националност.

Имамо различита становишта о томе шта се догодило у различитим деловима Југославије. Зато треба да савладамо тај проблем и створимо боље односе и везе међу нама. Не можете натерате Србе да прихвате сва ваша становишта и идеје, приметио је Вучић.

Не, али можемо да тражимо да признате чињенице које потврђује и међународна заједница, казала је новинарка, а Вучић приметио да је међународна заједница, кад је, рецимо, реч о инсистирању да Србија призна независнот Косова, и сама подељена.

Али, немојте да осуђујете неког зато што има другачији поглед на прошлост. Покушајте да га придобијете за пријатеља за будућност, то није само мој лични савет, већ некога ко је стари политички ветерен, нешто што могу да кажем сваком, поручио је Вучић.

На констатацију новинарке да су "српски лидери у прошлости нашли храбрости да се извине за злочине у БиХ и Хрватској", а упитан да ли мисли да је време да се он извине Албанцима за ратне злочине на Косову, Вучић је рекао да мисли да су све стране починиле многе злочине.

Онај ко је починио било који злочин треба да одговара за то. То могу да кажем. Никад нисам био човек који крио неког, који би се стидео нечег што је неко други урадио. Ја нисам починио никакав злочин. Ко јесте, они треба да се веома понизно да кажу многе ствари људима против којих су чинили такве ствари, казао је српски председник.

Додао је да није учествовао у томе, али да има много људи, без обзира на којој страни - албанској, босанској, хрватској, који су починили злочине.

Треба да изађемо из тог периода и да створимо другачију и много бољу будућност за нас, поручио је.

Новинарка је инсистирала на томе да његови највећи критичари тврде да је управо он пдржавао те злочине и да је био део пропагандне машине у томе, нашта је Вучић рекао да никад то није радио нити тако говорио, али је казао и да ако је њој тако лакше и ако такав став иде у прилог њеним теоријама завере, он њој жели све најбоље.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести