Вучић обишао нови коп у "Колубари",око 400 тона залиха угља

ЛАЗАРЕВАЦ:  Председник Александар Вучић обишао је данас новоотворени површински откоп Радљево-Север у оквиру рударског басена "Колубара", који ће снабдевати термоелектране "Колубара Б" и "Никола Тесла А" у Обреновцу.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je novootvoreni površinski otkop Radljevo-Sever u okviru rudarskog basena "Kolubara” Foto: Tanjug/video
Фото: kolubara vucic Танјуг/видео

Вучић је нови површински коп у месту Каленић обишао са министром рударства и енергетике Александром Антићем, министром финансија Синишом Малим и в. д. директором ЕПС-а Милорадом Грчићем, а присутни су и радници "Колубаре".

Резерве угља на овом копу су око 400 милиона тона што гарантује будућност и одрживост "Колубаре".Радови на новоотвореном откопу почели су у октобру прошле године уз ангажовање запослених и постојеће рударске механизације у "Колубари".

На откопу Радљево-Север тренутно ради 110 рудара, а планирано је да у будућности буде ангажовано између 500 и 600 рудара.Иначе, залихе угља у Колубари су минимум 2,1 милијарди тона и тај рударски басен годишње обезбеди око 30 милиона тона угља.

Фото: Новоотворени површински откоп Радљево-Север у оквиру рударског басена "Колубара” Фото: Танјуг/видео

Антић: Производња угља повећана 5,3 одсто од почетка године

ЛАЗАРЕВАЦ: Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је данас да је од почетка године до данас за 5,3 одсто повећана производња угља у одонсу на исти период прошле године.

Антић је на површинском копу Радљево-Север рекао да је у априлу производња угља повећана за шест одсто у односу на април прошле године, упркос тешким условима рада услед епидемије.

"Рударске и енергетске компаније су у условима епидемије и ванредног стања показале снагу и стабилност и одржале редовну производњу угља и струје у тешким условима и у условима забране кретања", рекао је Антић.

Повећана производња угља у априлу обезбедила је енергетстку стабилност земље, казао је0Антић и захвалио рударима на том успеху.

Он је додао да су радници радили у три смене у свим енергетским и рударским компанијама, као и да, упркос ванредном стању, велики инвестициони пројекти у области енергетике нису стали.

Говорећи о копу Радљево-Север, Антић је навео да је у енергетици тај коп "стратешки значајан за Србију" и повезан са изградњом новог блока ТЕ "Колубара Б" у Каленићу, који би требало, како каже, да нам обезбеди енергетску сигурност и да се са производњом угља почне од 2022.

Он је навео и да ће ову годину рударски сектор и енергетске компаније завршити са позитивним резултатом у односу на 2019, те да ће тиме допринети расту БДП-а.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести