Вучић обишао радове на обнови Саборне цркве Свете тројице

МОСТАР: Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на обнови Саборне цркве Свете Тројице у Мостару. 
 Sabornа crkvа Svete Trojice u Mostaru Foto: Tanjug/video
Фото: Саборна црква Свете Тројице у Мостару Фото: Танјуг/видео

Председник Србије је посетио ту цркву заједно са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком, а дочекао их је владика захумско-херцеговачки Димитрије.

Саборна црква Свете Тројице изграђена је 1873. године и до рата је била највећи православни храм на Балкану, запаљена је и минирана до темеља у јуну 1992. године.Обнова је поцела 2010. године, а у септембру прошле године завршени су груби грађевински радови када је у централну куполу уграђен последњи камен.Црква је зидана камен по камен, потпуно исто као што је грађена и 1873. године, јер је реч о националном споменику културе.

Вучић је током посете тој цркви пре годину дана рекао да је Србија за дотадашсње радове издвојила 700.000 евра и да очекује да радови буду завршени до 2020. године.

Највећи део средстава за радове на обнови цркве издвојиле су владе Републике Српске и Србије.Мостарски храм сматра се, уз Стари мост на Неретви, такође срушен у рату, једним од симбола града.Некада једну од највиших православних цркава на Балкану неимари су градили од 1863. до 1873. године.

Монументалан и скуп подухват тада су помогли и царска Русија и турски султан Абдул Азиз, а завршни печат утиснули су грчки иконописци и чувени архитеткта Момир Коруновић, који је почетком 20. века подигао улазну капију, портал по коме је мостарска црква била чувена.

Саборна црква у Мостару срушена је до темеља и спаљена 1992. године, за шта до данас нико није одговарао.Иницијатива за обнову храма покренута је 2008. године.Обнову храма помогао је Унеско.Храм се налази на листи заштићених националних споменика БиХ и на Унесковој је листи заштићених зона.

На куполе Саборне цркве Свете Тројице у Мостару, која је још у изградњи, дигнута су у новембру прошле године два позлаћена крста, од укупно седам, који ће красити тај храм и сијати над Мостаром поново након 27 година.

Позлаћене крстове су освештали владике немачки Григорије, захумско-херцеговачки Димитрије и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије и најавили тада да је план да се обнова Саборне црква заврши за две године када Епархија захумско-херцеговачка прославља 800 година свог постојања.

Крстови су урађени по узору на оригиналне крстове са Саборног храма.

Вучић: Храм у Мостару важан за Србе, али и Бошњаке и Хрвате

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након обиласка Саборне цркве Свете Тројице у Мостару да је тај храм важан за цео српски народ, али значајан и за Бошњаке и Хрвате јер говори о томе да можемо да живимо заједно и да се поштујемо међусобно.

Вучић је новинарима рекао да је црква у Мостару једна од највећих и најзначајнијих светиња у бившој Југославији, која је на ужасан начин уништена 1992. године, када је срушена и спаљена.

"Поносан сам на то што су Србија и РС дале пуни допринос за обнову овог храма. Хвала на указаној части да Србија колико може помогне", рекао је председник Србије.

Истакао је да је храм важан за Србе у Мостару, њих 4.000-5.000 који данас живе у том граду, за целу источну Херцеговину и цео српки народ, али и значајан и за Бошњаке и Хрвате јер говори о томе да можемо да живимо заједно и да поштујемо једни друге.

Истакао је да је Србија издвојила значајна средства за обнову храма и да ће своје обавезе да испуни.

"Надам се да ћемо пре краја 2020. моћи да присуствујемо отварању овог величанственог храма, где ће осим осликвања, сви радови бити завршено. То је дивна вест за све Србе где год да живе", рекао је Вучић.

Подсетио је да је Саборна црква Свете Тројице саграђена 1873. године и била је највећи српски православни храм, до изградње Храма Светог Саве.

Владика захумско-херцеговачки Димитрије захвалио је на помоћи Србији и РС, јер без те помоћи, како је рекао, храм не би био, сада већ, скоро завршен.

"Имамо чврста уверења да ће храм 2020. бити потпуно завршен", рекао је владика.

"Нама остаје да, осим што волимо бога, волимо све људе, своје по вери, али и све друге. Све националности, све припаднике осталих вера. Тиме ћемо најбоље посведочити да смо прави хришћани", рекао је Вучић.

Додик: Имамо шта да тражимо на овим просторима

МОСТАР:  Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Саборна црква Свете Тројице у Мостару има несумњив значај за Србе на простору БиХ, и подсетио да је храм био брутално срушен што је била порука да Срби ту немају шта да траже.

"Имамо шта да тражимо овде. Та окупљања око важне ставри као што је ова представља наше опредљење да нашу историј и културу не предајемо тако лако забораву как неки други мисле", рекао је Додик обраћајући се новинарима заједно са председником Србије Александром Вучићем након обилска радова на храму.

Истичући да овде говори у име Републике Српске, нагласио је да је захвалан Вучићу што је прошле године издашно помогао храм и додао да је сада на њему и Вучићу да обезбеде остала средства да би обнова цркве била завршена у предвиђеној динамици.

"Србија и РС су издвојиле средства за обнову, сада већ видимо напредак. Преузели смо обавезу, Вучић и ја, да та средства обезбедимо", рекао је он.

изразио је наду да ће Вучић моћи да дође на освештавање храма.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести